Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN."— Sunum transkripti:

1 ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN

2 ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ

3 ÇANAKKALE RESMİ

4 ÇANAKKALE TÜRKÜSÜ aynalı çarşı Ana ben gidiyom düşmana karşı
Çanakkale içinde vurdular beni Ölmeden mezara koydular beni Çanakkale içinde bir uzun selvi Kimimiz nişanlı kimimiz evli Çanakkale'den çıktım başım selamet Anafarta'ya varmadan koptu kıyamet Çanakkale içinde dolu bir testi Analar babalar ümidi kesti

5 ÇANAKKALE ZAFERİ Rus Harbi, Balkan Savaşları, elden çıkan topraklar ve verilen ağır yenilgilerle 20. yüzyılın başları Osmanlı Devleti için çok büyük maddi ve manevi kayıplarla gelir. Rumeli toprakları kaybedilmiş, eziyet gören Osmanlı tebaası Anadolu'ya göç etmeye başlamış, Osmanlı orduda büyük kayıplar yaşamıştır. 1914'te 1.Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve Osmanlı'nın İttifak Devletleri ile yeniden savaşa girmesi sonucu Anadolu’da eli silah tutan tüm genç erkekler için seferberlik emri çıkar.

6 ÇANAKKALE KADINLARI Çanakkale Savaşında Kadınların Rolü
Tarih boyunca Türk kadını, her alanda erkeğiyle yan yana ve omuz omuza bulunmuştur. Çanakkale Savaşı'nda da birçok Türk kadın savaşçı, Mehmetçik ile birlikte çarpışmıştır. Kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları'nda Türk kadınlarının sanıldığının aksine sadece cephe gerisinde değil, siperlerde de düşmana karşı Mehmetçiklerin yanında göğüs göğüse çarpıştığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili ilk belgesel bilgilere Avustralya ve Yeni Zelanda arşivlerinde, Anzac askerlerinin Çanakkale’de siperlerde yazdıkları günlük ve mektuplarda rastlanmaktadır. Örneğin, The Age adlı Avusturalya gazetesinde, 8 Eylül 1915 tarihinde şöyle bir haber yer almaktadır Büyük rol oynadı Türk kadını, cephede erkek kılığında düşmanla savaştı, cephe gerisinde ise askerlerin mermi ve erzak ihtiyaçlarını karşılayarak zaferin kazanılmasında büyük rol oynadı. Kadınlardan Mücahide Hatice Hanım, Anafartalar 56. Fırka’da silahıyla mücadele etti. Adı Ahmet’ti, şarapnel parçaları ve kurşunla 9 yerinden yaralandı. 70. Alay’ın komutanı Albay Hafız Hamit Bey’in kızı Nezahat Onbaşı ise babasıyla birlikte 3 yıl boyunca bütün savaşlara katıldı.


"ÇANAKKALE ASKERLERİ YAZAN:YAŞAR UZUN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları