Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Memduh Şevket Esendal özel yaşamı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Memduh Şevket Esendal özel yaşamı"— Sunum transkripti:

1 Memduh Şevket Esendal özel yaşamı

2 Rumeli göçmenlerinden bir çiftçinin oğlu olarak, 29 Mart 1883 günü Çorlu'da doğdu.
Savaş koşulları nedeniyle eğitimini tamamlayamadı ve Edirne Rüştiyesi'ni (bugünkü Edirne Lisesi) terk etmek zorunda kaldı. Çocukluğunda doktor olmak isteyen Esendal, 1900'de gümrük memuru olarak hayata atıldı;1907'de babasının ölümü üzerine ailesinin geçim yükünü üstlenmek zorunda kaldı. Balkan Savaşı'nın başlaması üzerine aile İstanbul'a göçtü, savaştan sonra yeniden Çorlu'ya döndü.

3 Memduh Şevket, 1906`da o zamanlar gizli bir dernek olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye olmuştu;
İlk öykülerini bu yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde M.S.E., Mustafa Yalınkat, M. Oğulcuk, İstemenoğlu gibi takma adlarla yayımladı. Mütarekeyıllarında hakkında tutuklama kararı çıkması nedeniyle İtalya'ya kaçan Memduh Şevket Bey, İzmir'in işgali'nden sonra yurda döndü ve Anadolu'ya geçerek milli mücadeleye katıldı.

4 Bakü Elçiliği Meslek Gazetesi Tahran Elçiliği Kabil Elçiliği , Milletvekilliği

5 Son yılları Son yıllarını öykülerini yazmak, yapıtlarını derleyip kitaplaştırmakla geçiren Esendal, 1946 yılında on yedi öykü yazmıştır. 1952'ye kadar çeşitli dergilerde yayımlanan öyküleriyle ününü genişletti. Yazarın Ayaşlı ve Kiracıları adlı eseri 1946 CHP Roman Yarışması'nda ödül kazanmıştır. Eser, cumhuriyetin ilk yıllarındaki Ankara'dan bir kesit sunmaktadır. 16 Mayıs 1952'de hayatını kaybetti.

6 TEŞEKKÜRLER...


"Memduh Şevket Esendal özel yaşamı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları