Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI

2 A.B.D bilişim ve iletişim sektörlerinde öncü bir ülke olduğu kadar e-Devlet uygulamalarında da önde gelen ülkeler arasındadır.1993’te başlatılan ve tüm kamu hizmetlerinin tek duraklı olarak çevrimiçi sunulması hedefini güden ‘Access America’ e-Devlet programı kapsamında 2003 yılına kadar ,bağımsız olarak verilen kamu hizmetlerinin bir portal bünyesinde bütünleştirilmesi amaçlandırılmıştır.

3 ABD ‘deki e-Devlet projesi Başkan Yardımcısı Al Gore’un tam yetkili olarak üstlendiği bir projedir. 200 kadar memur 1993 Mart-Eylül döneminde,Beyaz Saray’da ABD’de devletin süreçlerini adım adım sorgulayarak önerilerde bulunmuşlardır. Sanayilerinin, hem süreçleri hakkındaki eleştrilerini aldılar, hem de bu süreçleri daha kullanışlı kılmaktaki önerilerini aldılar.Sonuçta başkan yardımcısına 1200 somut öneri sunuldu.

4 ABD’deki e-Devlet çalışmalarından örnekler sunacak olursak, en gelişmiş kamu internet sitelerinden birisine sahip olan Washington eyaletinde web kullanıcıları gelir ve kurumlar vergilerini ödeyebilmekte ; iş, işsizlik sigortası veya okul başvurusu yapabilmekte ;doğum, ölüm, boşanma belgeleri isteyebilmekte;sabıka kaydı elde edebilmektedirler.

5 Pek çok alanda e-Devletin getirdiği imkanlardan yararlanmakta olan Amerikan halkı yüksek oranda internet kullanımı sayesinde bu alandaki lider ülkelerden biri durumundadır. Los Angeles şehrinde elektronik imkanlar kullanılarak yapılan daha etkin satın alma sayesinde 30 milyon dolar tasarruf elde ediliyor. Satın alma işlemlerinin %85 ‘i dijital ortamda gerçekleştiriliyor.

6 Amerika ‘da Üniversiteler de bu amaçla enstitüler kurulmuştur ve bu enstitüler ülkedeki kurumlar için yönlendirme faaliyetleri yapmaktadır. Bunun diğer örneklerini Kanada ve Singapur’da da görmek mümkündür.

7 Dünyada 84 ülke arasında yapılan ‘Ülkelerin Bilgi Toplumuna Hazır Olma Durumu’ araştırmasında ilk üç sırayı Finlandiya, ABD ve Singapur’ un paylaşmış olması da ABD’nin e-Devlete verdiği önemin göstergelerinden biridir. Ancak farklı araştırmalarda ortaya çıkan farklı sıralamaları göze aldığımızda da ABD’ninyine lider ve önder ülkelerden biri olduğunu söylemek mümkündür.

8 Araştırmalardan birine göre ABD hükümetlerinin internet ve e-devlet alt yapısına verdikleri destek dünya sıralamasına göre altıncı durumda olduklarını göstermektedir. ABD’de bu konudaki en somut çalışmalar eyalet portallarının kurulumu şeklinde görülmektedir. Örneğin California eyalet portalı,trafik vergisi, lisans yenileme gibi birçok çevrimiçi hizmetlerin sunulduğu kişselleştirilebilir bir portal yapısındadır.

9 ABD’de vatandaş ve kurumların yerel idareye , eyalete ve federal devlete karşı vergi yükümlülükleri bulunmaktadır. Yerel idareler ve eyalet yönetimleri web portalları aracılığıyla vergi tahsilatı işlemlerini çevrimiçi yapmaktadır. Vatandaşlar ve kurumlar siteye üye olarak banka hesapları ve kredi kartları aracılığıyla vergi ödemelerini yapabilmektedir.Federal devletin vergi sitesiaracılığıyla federal vergiler ödenebilmektedir.

10 ABD’deki diğer e-Devlet uygulamalarından bazıları ise Nüfus İdaresi Bilgilendirme Portalı,Ticaret Bakanlığı, Florida Sanal Okulu Uzaktan Eğitim Projesi şeklinde belirtilebilir.ABD’ de ayrıca e-Devlet servisleri ve uygulamaları konusunda birçok Üniversitede araştırma projeleri başlatılmıştır. Pew Internet ve Amerikan Life Project’in araştırmasına göre Amerikalı internet kullanıcılarının %75 inden fazlası geçen yıl e-Devlet siteleri üzerinden devletle temas kurmuştur.

11 2003 yılının yaz aylarında Princeton Research Associates tarafından yapılan araştırmaya 1900 ü internet kullanıcısı olan 3000 kişi katıldı.

12 Amaç edevlet kullanımındaki eğilimi görmekti
Amaç edevlet kullanımındaki eğilimi görmekti. İnternet kullanıcılarının yerel ya da federal hükümetle ilgili bilgileri web'den alma oranları 2000 yılında % 47 iken, 2002'de % 56 ve 2003'de % 77 oldu. Hükümetten web yoluyla talep edilen bilgideki hızlı artış, artık insanların e-Devlet’i benimsediğini ve kullandığını da gösterir. Bu yöndeki yatırımların kesinlikle faydalı olduğunun bir göstergesi de sayılır.

13 Gerek düşünüldüğünden daha az maliyete sebebiyet vermesi, gerekse
süreçlerin yeniden yaratılması sayesinde sektörlerde ortaya çıkan olumlu yöndeki gelişmeler ve işgücündeki çok az kayıplar e-Devletin ülkeye olan katkılarını ortaya koymaktadır.

14 Bizi dinlediğiniz için teşekkür ederiz.


"AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları