Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Microsoft SQL Server.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Microsoft SQL Server."— Sunum transkripti:

1 Microsoft SQL Server

2 Ms Sql Server İlk olarak 1989 yılında, Oracle ve IBM’e rakip olarak, Microsoft, Sybase ve Ashton-Tate’in bir araya gelmesi ile OS/2 için SQL Server 1.0 adında ortaya çıkmıştır. SQL Server 6.0 ile birlikte Microsoft, Sybase ile yollarını ayırmış ve bundan sonraki sürümleri kendisi piyasaya sürmüştür. Daha sonra sırasıyla Sql Server 2000,2005 ve 2008 adlarıyla bilinen 8,9 ve 10. sürümleri çıkmıştır.

3 Access - Ms Sql Server Sql Server’a göre Access, daha küçük çaplı işlemler için uygundur. Eğer bağlanacak kullanıcı sayısı az ise ve saklanacak veri miktarı çok büyük değilse, Access’in kullanılması uygundur. Kayıt sayısı , veri büyüklüğü ve erişim isteği arttıkça, Access bu istekleri karşılayamamaya başlayacaktır.

4 Access - Ms Sql Server Örneğin, bir telefon rehberi programının kullanacağı, kişilerin adını, soyadını ve telefon numarasını saklayan ve sadece bir bilgisayar tarafından erişilecek olan bir veritabanı için Access yeterli olacaktır. Fakat, bir sanal marketin, büyük çapta verileri saklaması, aynı anda binlerce kullanıcıya hizmet vermesi ve bunu hızlı bir şekilde yapması için Access yerine daha güçlü bir veritabanı yönetim sistemi kullanılmalıdır.

5 Access - Ms Sql Server Özellik Access Sql Server Veritabanı Büyüklüğü
2 GB 524,258 TB  Bir Tablonun Büyüklüğü 524,258 TB Tablodaki Sütun Sayısı 255 30000 Bir Sorgudaki tablo Sayısı 32 256 Kullanıcı Adı Büyüklüğü 20 128 Şifre Büyüklüğü 14 Tablo Adı Büyüklüğü 64 Sütun Adı Büyüklüğü

6 Access - Ms Sql Server Özellik Access 2000 Sql Server 2000 Trigger Yok
Var Tablo İlişkisel İlişkisel,Geçici Prosedür View Transaction Log Kullanıcı Tanımlı Fonksiyon Windows NT Güvenliği ile Entegrasyon Kullanıcı Yönetimi

7 Access - Ms Sql Server Tür Access Ms Sql Server Metin text
Varchar,nvarchar Sayı Number Smallint,int,bigint,float,real Tarih Saat Date/Time Datetime Bool değer Yes/No Bit

8 Ms Sql Server Sql Server 2000, daha önceki sürümlerden farklı olarak, 64 bit için de piyasaya sürülmüştür. Sql Server 2005 ile birlikte, veri tiplerine xml veri tipi dahil edilmiştir. Bu sayede T-Sql ile xml verileri üzerinde çalışmak kolaylaşmıştır. T-Sql: transact sql. ansi sql (sql'92) adiyla anilan standardin uzerine microsoft tarafindan getirilmis eklerle yeniden yapilandirilmis bir veritabani programlama dili.

9 Ms Sql Server 2005 sürümü ile Sql CLR ortaya çıkartılmıştır.
CLR (Common Language Runtime), .Net dilleri ile Trigger, Prosedür gibi nesneleri SQL Server içerisine eklemeye izin verir. Ayrıca 2005 sürümü ile Database Mirroring özelliği de Ms Sql Server’a eklenmiştir.

10 Database Mirroring Bu sistemde bir adet ana veritabanı, bir yedek veritabanı ve bir adet kontrolcü sunucu bulunur. Ana veritabanında yapılan işlemlerin aynısı yedek veritabanı üzerinde de yapılır. Böylece veritabanının bir yedeği alınmış gibi olur.

11 Database Mirroring Ana veritabanına herhangi bir şey olduğunda (Çökme, kesinti), kontrolcü sunucu görevi yedek veritabanına verir. Yapılan işlemler yedek veritabanı üzerinde gerçekleştirilir. Ana veritabanı tekrar işletime koyulduğunda yedek veritabanındaki değişiklikler otomatik olarak ana veritabanına aktarılır. Bu sayede sunucudaki bir hata istemcilere hissettirilmeden giderilebilir.

12 Ms Sql Server 2008 sürümü ile ses,resim,video ve diğer çoklu ortam dosyalarını saklamak için BLOB (Binary Large Objects) veri tipi gelmiştir. Ayrıca mekansal verileri saklayan Spatial veri tipi ile dosyalar için Filestream veri tipi de eklenmiştir.

13 Spatial Spatial veri tipi ikiye ayrılır:
-Geometry: 2 boyutlu bilgileri tutar. -Geography: Dünya yüzeyine ait bilgileri tutar. Spatial veri tipinde veriler binary olarak saklanmaktadır.

14 Filestream Filestream veri tipini kullanmak için serverda bu özelliği aktif etmek gerekir. Daha sonra bir file group tanımlanır. Bundan sonra filestream tipi sütundaki veriler bu file group içinde saklanır. Filestream veri tipi olan bir veritabanında database mirroring kullanılamaz.

15 Sql Server Sürümleri Sql Server Compact Edition (Sql CE): Bu sürüm Sql Mobile üzerine kuruludur ve el terminalleri gibi mobil cihazların üzerinde kullanılır. Diğer sürümlere göre bir çok özelliği eksiktir. Örneğin, Stored Procedure ve View desteği bulunmamaktadır.

16 Sql Server Sürümleri Sql Server Express Edition: Ücretsiz sürümdür. Küçük çaplı veritabanı gereksinimi olduğunda kullanılabilir. Sql Server Standard Edition: Küçük veya orta ölçekli kurumlarda kullanılması uygundur. Maksimum 75 kullanıcı desteği vardır.

17 Sql Server Sürümleri Sql Server Web Edition: Web tabanlı uygulamalar için optimize edilmiş sürümdür. Web hosting hizmeti veren firmalar için düşük maliyetli bir alternatiftir. Sql Server Workgroup Edition: Veritabanına bağlanacak kullanıcı sayısı ve veritabanı büyüklüğü sınırlandırılmamıştır. Enterprise edition’a göre daha ucuzdur.

18 Sql Server Sürümleri Sql Server Enterprise Edition: Sql Server’ın tüm özelliklerini içeren sürümdür. Sql Server Developer Edition: Enterprise Edition ile aynı özellikleri taşır. Fakat lisans şartı gereği sadece test ve geliştirme amaçlı kullanılabilir. Uygulama ve iş amaçlı kullanıma geçildiğinde Enterprise Edition lisansı edinilmelidir.

19 Servisler Kopyalama (Replication): Bu servis veritabanındaki nesneleri senkronize etmek ve kopyalamak için kullanılır. Servis dağıtımcı-alıcı mantığı ile çalışır Bir dağıtımcı değişiklikleri alıcılara dağıtır. Ve alıcılar değişiklikleri alarak uygularlar.

20 Servisler Analiz (Analysis): Sql server veritabanlarına veri madenciliği yeteneklerini ekler. Raporlama (Reporting): Veritabanlarından elde edilen veriler üzerinde rapor hazırlayan bir servistir. Yönetimi web tabanlıdır. Bildirim (Notification): Alıcılar belirli bir transaction’ın olması durumunda bildirim almak için kaydolur. Transaction gerçekleştiğinde, bildirim servisi alıcılara olay ile ilgili detaylı bilgi gönderir.

21 Servisler Entegrasyon (Integration): Bu servis farklı veri kaynaklarındaki veriyi sql server’a entegre etmek için kullanılır. Tam Text arama (Full Text Search): Bu servis, sql serverdaki yapılandırılmamış text dataları üzerinde indexleme yapar. Bu sayede sütunlar içindeki textlerde arama yapılabilir. LIKE deyimini kullanmaktan daha hızlı sonuç vermektedir.

22 Kullanılabilirlik - Araçlar
SQLCMD: Sql server üzerinde sorguların yazılması ve çalıştırılmasını sağlayan komut satırı uygulamasıdır. Visual Studio: Sql CLR’in çalıştıracağı kodları yazıp, debug etmek için kullanılabilir.

23 Kullanılabilirlik - Araçlar
Sql Server Management Studio: Sql server 2005 ve bundan sonraki sürümlerde bulunan, veritabanını yönetme ve ayarlarını düzenleme imkanı sağlayan bir arayüzdür. Business Intelligence Development Studio: Visual Studio üzerine, analiz, entegrasyon, veri madenciliği raporlama gibi servislerin eklenmesi ile sunulan araçtır.

24 SQLCMD

25 Sql Server Management Studio


"Microsoft SQL Server." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları