Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

.NET FRAMEWORK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: ".NET FRAMEWORK."— Sunum transkripti:

1 .NET FRAMEWORK

2 .NET NEDİR? Microsoft .NET insanlarin, bilginin, sistemlerin ve cihazlarin iletisimini saglayan bir platformdur. Web tabanli uygulamarin, web servislerinin ve her türlü uygulamanin gelistirilip çalistirilabildigi bir platform olan .NET Framework de bulunmaktadir. .NET Framework ile uygulamalar iletisim standartlarina(SOAP, XML, HTTP vb) uygun olarak gelistirilebilmektedir.

3 .NET FRAMEWORK NEDİR? Microsoft .NET Framework, uygulamalarin ve web servislerinin insa edilebildigi(build), yayiminin yapilabildigi(deploy) ve çalistirilabildigi(run) bir platformdur. “Build - Deploy – Run” .NET Framework platformu için üç anahtar kelimedir. Verimliligi yüksek, standartlara uygun ve çoklu dil destegi bulunan bir platformdur.

4 .NET Framework de Desteklenen Programlama Dilleri
APL Fortran Pascal  C++ Haskell Perl  C# Java Language Python  COBOL Microsoft JScript RPG  Component Pascal Mercury Scheme  Curriculum Mondrian SmallTalk  Eiffel Oberon Standard ML  Forth Oz Microsoft Visual Basic 

5 .NET FRAMEWORK NEDİR? İnternet ölçekli uygulamalarin operasyonu ve yayimlanmasi için karsimiza çikan zorluklar .NETFramework'ün sagladigi servisler sayesinde rahatlikla asilabilmektedir. . NET Framework iki temel bölümden olusmaktadir: Common Lanuguage Runtime, Sınıf Kütüphaneleri.

6 Common Language Runtime (CLR) nedir?
Common Language Runtime çalisma zamani servislerinden sorumludur. Common Language Runtime, .NET Framework ile yazilmis uygulamalarin isletiminden sorumlu bir motor gibi görev yapmaktadir.

7 Common Language Runtime (CLR) nedir?
CLR'nin sagladigi ve sorumlu oldugu bazi servisler asagida listelenmektedir:  Kod yönetimi(Code Management): Loading ve Execution , Uygulama belleginin izolasyonu , Tip güvenliginin(type safety) dogrulanmasi , IL(Intermediate Language) kodunun dogal makina koduna dönüsümünün saglanmasi , Yönetilebilir nesnelerin bellek yönetiminin saglanmasi , Kod erisim güvenliginin(code access security) uygulanmasi , Yönetilebilir kodlar, COM nesneleri ve hazir DLL'lerin birbirleri arasinda isletimlerinin saglanmasi , Nesne otomasyonunun saglanmasi , Uygulama gelistiriciler için servislerin saglanmasi .

8 Sınıf Kütüphaneleri Temel sınıflar; giris/çikiş, string islemleri, güvenlik yönetimi, ağ iletişimi, thread yönetimi, metin işleme ve kullanici arayüz tasarimi gibi standart fonksiyonlari kapsamaktadir ASP.NET siniflari web tabanli uygulamalar ve web servisleri gelistirebilmek için destek saglamaktadir. Windows Forms siniflari ise masaüstü uygulamalari gelistirebilmeyi saglamaktadir. Sınıf kütüphaneleri, .NET Framework dilleri arasinda ortak, tutarli bir gelistirme arayüzü saglamaktadir.

9 Common Type System (CTS) nedir?
CLR içerisine insa edilmis güçlü ve zengin bir tip sistemidir(type system). Çogu programlama dilinde bulunan tipleri ve bu dillerin operasyonlarini desteklemektedir. Birçok programlama dilinde bulunan tiplerin Common Type System içerisinde gerçeklestirimi yapilmis durumdadir.

10 Common Language Specification (CLS) nedir?
Common Language Specification(CLS), bünyesinde barindirdigi birtakim yapilari ve kisitlari ile kütüphane(library) ve derleyici(compiler) yazabilmek için rehberlik yapmaktadir.

11 Common Language Specification (CLS) nedir?
CLS, CTS'nin bir altkümesidir. CLS uygulama gelistiriciler için büyük önem arzetmektedir. Öyle ki bir uygulama gelistirici yazdigi kodun diger kod gelistiriciler tarafindan da kullanilabilir olmasini gözönünde bulundurmalidir. CLS'nin kriterleri ve kurallari gözönünde bulundurularak yazilan bir API(Application Program Interface), diger programlama dilleri içerisinden kullanilabilmekte, Common Language Runtime tarafindan da isletilebilmektedir.

12 Rumeysa Nur ARSLAN 133/11C TEŞEKKÜRLER …


".NET FRAMEWORK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları