Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Deyimler ve Atasözleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Deyimler ve Atasözleri"— Sunum transkripti:

1 Deyimler ve Atasözleri

2 Deyimler,birden çok sözcüğün biçimce ve anlamca kalıplaşmasıyla oluşan sözcüklerdir.
Deyimlerin çoğu mecaz anlamlıdır. Ancak gerçek anlamlı deyimler de vardır. Aç açına beklemeyelim burada. Adam hem suçlu hem güçlü. Biraz daha dayanın, çoğu gitti azı kaldı. Gerçek Anlamlı

3 Sınavda hepimize kök söktürdü. Bu iş benim için çantada keklik.
Bir gün onun da pabucu dama atılır. Arkadaşlarının hiçbirine toz kondurmuyordu. Mecaz Anlamlı

4 Deyimler kalıplaşmış olduklarından sözcükleri değiştirilemez.
Ayıkla pirincin taşını. ( Doğru ) Ayıkla bulgurun taşını. ( Yanlış ) Başı dara düşünce bizi arardı.( Doğru ) Kafası dara düşünce bizi arardı . ( Yanlış )

5  Cümle özelliği gösteren deyimler de vardır:
İstemem,yan cebime koy. Eline vur,ekmeğini al.  Deyimi oluşturan sözcükler arasına başka sözcükler girebilir: İçine yeniden bir korku düşmüştü. ( içine korku düşmek )

6 Atasözleri: Uzun gözlem ve deneyimlere dayanan ve genel kural biçiminde kalıplaşarak ulusça benimsenen özlü sözlerdir. Deyimler yalnızca durum belirtir. Atasözleri öğüt verir,yol gösterir,genel kural niteliğindedir. Adı çıkmış dokuza inmez sekize. Selam verdik,borçlu çıktık. Ağzına sakız etmek. Deyim

7 Esirgenen göze çöp batar. Tek taştan duvar olmaz.
Kör atın kör alıcısı olur. Bin bilsen de bir bilene danış. Atasözü

8 Kimi atasözleri gerçek,kimileri de mecaz anlamlıdır.
Kusursuz dost arayan dostsuz kalır. Bugünün işini yarına bırakma. Mum dibine ışık vermez. Ölmüş eşek kurttan korkmaz. Atılan ok geri dönmez. Gerçek Mecaz Mecaz Mecaz

9 İstediğini söyleyen istemediğini işitir. Su bulanmayınca durulmaz.
Et tırnaktan ayrılmaz. İstediğini söyleyen istemediğini işitir. Su bulanmayınca durulmaz. Mecaz Gerçek Mecaz

10 Deyimlerin Öyküleri AYIKLA PİRİNCİN TAŞINI (Bir zorluğu çözümlerken, bir engeli ortadan kaldırmaya çalışırken bazen hiç beklenmedik sürpriz olaylar çıkar ve daha büyük engeller karşınıza dikilir. ) Deyimin öyküsü Osmanlı tarihine dayanır. kalmıştı. Söylentiye göre Sinan Paşa’nın askerleri bir gün çölde konaklamış. Yemek pişirmek üzere hasır torbalar içindeki mısır pirinçlerini yere serdikleri büyük bir çadırın üstüne dökmüş ve taşlarını ayıklamaya başlamışlar.

11 Bu sırada bir fırtına çıkmış ve rüzgarın savurduğu bir kum bulutu pirinçlerin üstüne inerek, ufak bir tümsek halinde yığılmış. Kumların altında kalan pirinçlere bakakalan yeniçeriler arasından şakacı bir asker, arkadaşlarına: -Biz Allah’ın nimetini taşlı diye beğenmiyorduk, bizim gibi günahkar kullara üç beş taş az bile gelir. Asıl şimdi ayıklayın bakalım pirincin taşını. Ulu tanrımız, Kabe’ye hücum eden fil sahiplerinin başına ebabil kuşlarından taş yağdırmıştı. Bizim başımıza da daha büyük taş yağdırmadan hemen tövbe edelim, diyerek arkadaşlarını güldürmüş.

12 ÇAM DEVİRMEK: Başkalarını kızdıracak, üzecek, gereksiz, münasebetsiz söz söylemek
Zengin bir adamın, Göztepe Erenköy taraflarında, sekiz on dönüm bahçeli, büyük bir köşkü varmış. Adam bu bahçenin bir köşesine bir bina daha yaptırmaya karar vermiş. Eski binalar hep ahşap yapıldığı için, gereken keresteyi tomruk halinde getirtmiş ve inşaat yaptıracağı yere istif ettirmiş. Bu tomrukların içinde çam, gürgen, meşe ve ceviz ağaçları da bulunuyormuş. Sayfiye mevsimi olmadığı için Nişantaşı’ndaki konağında oturan zengin adam bir sabah, köşküne gitmiş ve köşkün saf bekçisine emir vermiş: -Bir hızarcı bul, bahçedeki ağaçların arasındaki çamları biçtir, tahta ve kalas yaptır demiş. Saf uşak da efendisinin emri üzerine hızarcıları bulmuş. Çam tomrukları yerine, köşkün bahçesinde ne kadar kıymetli çam ağacı varsa kestirip devirmiş. Bu akılsız uşağın adı, çam deviren uşak kalmış.


"Deyimler ve Atasözleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları