Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CÜMLEDE ANLAM. 1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğenme anlamı yoktur?  A)Dilini düzeltmiş güzel konuşuyor. B)İyi ki kötü haber doğru çıkmadı. C)Bu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CÜMLEDE ANLAM. 1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğenme anlamı yoktur?  A)Dilini düzeltmiş güzel konuşuyor. B)İyi ki kötü haber doğru çıkmadı. C)Bu."— Sunum transkripti:

1 CÜMLEDE ANLAM

2 1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğenme anlamı yoktur?  A)Dilini düzeltmiş güzel konuşuyor. B)İyi ki kötü haber doğru çıkmadı. C)Bu ceket üzerine tam oturmuş. D)Ağır bir konu ama iyi hazırlanmış.

3  1-“Beğenme” bir şeyi iyi ve güzel bulmaktır. B seçeneğinde beğenme söz konusu değildir. Cevap: B

4 2-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sebep sonuç ilişkisi vardır? A)Çok çalıştı da yarışmayı kazandı. B)Bu konuyu yarın tekrar işleyeceğiz. C)Akşam eve tek başına geldi. D)Konuşsam da onun bu kararını etkileyemem.

5  2-A seçeneğinde kişinin yarışmayı kazanmasının sebebi çok çalışmasıdır. Cevap: A

6 3-Aşağıdaki ata sözlerinden hangisinin konusu diğerlerinden farklıdır?  A)Gezen tilki yatan aslandan yeğdir. B)Yatanın yürüyene borcu var. C)Toprağı işleyen ekmeği dişler. D)Sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yer.

7  3-A,B ve C seçeneklerinde atasözlerinin konusu çalışmadır. D seçeneğinde ise deneğimdir.  Cevap: D

8 4-Sanat… en güzel, fakat en … ve yetenek gerektiren uğraşıdır. Bu cümlede boş bırakılan yerlere hangi seçenekteki sözcüklerin getirilmesi uygundur? A)Dünyanın – güç B)Ülkenin-kolay C)Herkesin-iyi D)Sanatçının-zevkli

9  4-Sanat bütün insanlara seslenir. Cümle “dünyanın” ve “güç” kelimeleriyle tamamlanır.  Cevap: A

10 5-Hangi cümlede anlatım bozukluğu yoktur? A)Harun,çok denizde kaldığı için üşümüş. B)Onulmaz bir yaradır ümütsizlik. C)Bu kapıda izinsiz hastaneye girilmez. D)Halil Bey,sevilen mahallemizin kişilerindendir.

11  5-A,C ve D seçeneklerinde sözcükler yerli yerinde kullanılmamıştır. Cevap: B

12 6-“Hiçbir şeye ihtiyacımız yok,yalnız bir şeye ihtiyacımız var;çalışkan olmak!”  Atatürk bu sözüyle aşağıdakilerden hangisinin önemini vurgulamıştır?  A)Bilimin B)Çalışmanın C)Okumanın D)Birikimin

13  6-Atatürk her zaman Türk milletinin çalışkan olmasını istemiştir. Cevap: B

14 7- 1-Söyleyiniz  2-Doğruyu  3-Olsa  4-Acı da  Numaralanmış sözcüklerle kurallı ve anlamlı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur?  A) B) C) D)

15  7-Cümle;”Acı da olsa doğruyu söyleyiniz.”biçiminde olur. Cevap: A

16 8-Şehrimizi tanımadan birbirimizi tanımamız ve sevmemiz çok zor.  Aşağıdakilerden hangisi bu cümle ile yakın anlamlıdır? A)İnsanların birbirini tanıyıp sevmesi çok zordur. B)İnsanlar çaba gösterirse birbirini tanıyıp sevebilir. C)İnsanların birbirlerini tanıyıp sevmesi için yaşadığı şehri tanıması gerekir. D)Şehirdeki insanlar birbirlerini ne tanır ne de severler.

17  8-Cümleye göre şehrini seven, tanıyan insanlar birbirlerini seveler. Cevap: C

18 9-Aşağıdakilerden hangisi “Gezi yazılarının başarılı olmasında gözlem gücünün de payı vardır.” Cümlesiyle aynı doğrultudadır?  A)Gezi yazıları en başarılı yazı türüdür. B)Başarılı gezi yazılarında gözlem gücünün etkisi çoktur. C)Başarılı gezi yazıları yazmak daha kolaydır. D)Gözlem olmadan gezi yazısı yazılmaz.

19  9-Cümleye göre güzel bir gezi yazısı yazabilmek için iyi bir gözlem yapmak gerekir. Cevap:B

20 10-İnsan yedisinde ne ise yetmişinde de odur.  Yusuf : Can çıkmadan huy çıkmaz.  Ezgi: Üzüm üzüme baka baka kararır.  Burak: Dosttun attığı taş baş yarmaz.  Bulardan hangilerinin söylediği atasözleri yakın anlamlıdır? A)Elif ile Yusuf B)Elif ile Ezgi C)Yusuf ile Burak D)Ezgi ile Burak

21  10-Yusuf ve Elif’in atasözlerinde insan karakterinin değişmeyeceği üzerinde durulmuştur.  Cevap: A

22 11-Annelerinin evlatlarına yandığı kadar hiç kimse bir diğerine yanmaz.  Bu cümlede asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? A)Kimde Başkası için üzülmez. B)Herkes kendisini düşünür. C)En candan dost annedir. D)Çocuklar annelerini sever.

23  11-Cümle annelerin evlatları için her türlü fedakârlığı yaptığını belirmektedir. Cevap: C

24 12-Aşağıdaki atasözlerinden hangisi ”İnsan başkalarının başına gelen kötü bir durumla alay etmemelidir.Böyle durumlar herkesin başına gelir.Dolayısıyla gün olur alay edenin de başına gelir.”anlamındadır. A)Çalma elin kapısını, çalarlar kapını. B)Rüzgar esen fırtına biçer. C)Bir adamın adı çıkacağına canı çıksın. D)Gülme komşuna gelir başına.

25  12-İnsanın başına gelen kötü durumlar karşısında alay edilmemesi gerektiği “Gülme komşuna gelir başına.”atasözüyle D seçeneğinde belirtilmiş.

26 13-“Kitaplar her an bizimle sohbet etmeye hazır samimi tostlara benzer.” Konuşmacının bu sözleri söylemesinin amacı aşağıdakilerin hangisi olabilir? A)Bilgi verici kitapları okumak gerektiğini anlatmak. B)Kitaplar sayesinde hiçbir zaman yalnız kalmayacağımızı anlatmak. C)Düzenli olarak kitap okumanın yararını anlatmak. D)Her kitapta çok değerli bilgiler olduğunu söylemek.

27  13-cümlede kitapların her an yanımızda olabileceği, bizimle sohbete hazır bir dost olabileceği belirtilmiştir. Cevap: B

28  14- Bir kitap yazsam …….. ………. …………  Ayla bu cümlesini aşağıdakilerden hangisi ile tamamlarsa bir hayalini söylemiş olmaz?  A)Herkes tarafından beğenilmeyebilir? B)Mutlu insanların hikayelerini anlatırım. C)Ünlü bir yazar olurum. D)Onu tüm çocuklara armağan ederim.

29  14-Cümle A seçeneğindeki kelimelerle tamamlanırsa Ayla’nın hayali değil düşüncesi ortaya çıkar. Cevap: A

30 15-Aşağıdakilerden hangisinde şairin umutlu olduğu anlamı vardır? A)Deli gönül hüzünlenip gam çekme. B)İncecikten bir kar yağar tozar Elif Elif diye. C)Ala gözlü benli dilber sen de olasın benim gibi. D)Üç derdim var bir birinden seçilmez,bir ayrılık,bir yoksulluk,bir ölüm.

31  15-Şair hüznün ağlamanın sonunda bir gün gülüneceğini umut etmektedir.Cevap:A


"CÜMLEDE ANLAM. 1-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde beğenme anlamı yoktur?  A)Dilini düzeltmiş güzel konuşuyor. B)İyi ki kötü haber doğru çıkmadı. C)Bu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları