Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM"— Sunum transkripti:

1 SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
NUR KOTAŞ

2 SÖZCÜKTE ANLAM İnsanlar arasında iletişimi sağlayan en önemli araç dildir. Dil ise, sözcüklerden oluşur. Sözcük, anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan ses değerine sahip birimdir. Sözcüklerin çoğu tek başına bir anlam bildirir; ancak kimi sözcükler tek başlarına belirgin bir anlam taşımazlar. Örneğin; "çiçek, ev, korku..." sözcükleri, tek başlarına bir anlam bildirirler. "Gibi, sanki, de, oysa..." gibi sözcükler, cümle içinde kullanıldıklarında anlam kazanırlar. Anlam, sözcüklerin, olguların, davranışların, zihnimizde yarattığı nesne ya da kavramdır.

3 Gerçek Anlam Kelimelerin taşıdıkları ilk ve genel anlama gerçek anlam denir.   Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Kelimenin gerçek anlamı, herkesçe bilinen yaygın anlamıdır. Buna "temel anlam" da denir. Dildeki her sözcüğün bir temel anlamı vardır.  Gerçek Anlam Örnekleri Çocuğun kolu kırılmıştı. (İnsanın omuzdan parmak uçuna kadar uzanan organı) Babam, denize büyük bir keyifle dalıyordu. (Suyun içine bütünüyle hızla girmek) Cıva çok ağır bir madenmiş. (Tartıda çok çeken, hafif karşıtı.)

4 Terim Anlam Bir bilim, sanat ya da meslek dalıyla ilgili bir kavramı karşılayan kelimelere terim denir. Terimlerin anlamları dar ve sınırlıdır. Terim, genel olarak özel alanların kavramlarına verilen addır. Bir bilim, sanat dalı veya meslekle ilgili özel bir kavramı karşılayan sözcüklere terim denir. Bu alanlar bilim, teknik, sanat, zanaat, spor, tecim gibi, birbirinden çok ayrı olabilir. Terim Anlam Örnekleri Bu ders kafiye çeşitlerini işleyeceğiz. (Edebiyat) Bu cümlenin özne ve yüklemini kim bulabilir? (Dilbilgisi) Maçın uzatma dakikalarında hakem, penaltı verdi.(Futbol)

5 SÖZCÜKTE ANLAM GÖRSELLER

6 SÖZCÜKTE ANLAM Gerçek Anlam Terim Anlam Mecaz Anlam Deyim Anlam
Genel-Özel Anlam Soyut-Somut Anlam Argo Anlam Yan Anlam SÖZCÜKTE ANLAM

7 ÖZET Anlam sözcüğün kullanımına göre değişir. Bu yüzden anlam kategorileri vardır. Slaytımızda 8 kategoriden 2’sini gördük: Gerçek Anlam Terim Anlam Gerçek Anlam: Kelimelerin sözlükteki ilk anlamıdır. Terim Anlam: Bir bilim, sanat dalı veya meslekle ilgili özel bir kavramı karşılayan sözcüklere terim denir.

8 KAYNAKÇA http://www.turkceciler.com/Dersnotlari/kelimebilgisi.html


"SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları