Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Vena Cava Filtreleri Ne Zaman Takılmalı?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Vena Cava Filtreleri Ne Zaman Takılmalı?"— Sunum transkripti:

1 Vena Cava Filtreleri Ne Zaman Takılmalı?
Doç. Dr. Erkan İRİZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı

2 Filtrelerin tarihçesi
John Hunter yılında femoral veni bağladı, Bottini 1893 yılında VCİ’u bağladı, Mobin-Uddin filtresi 1951’de geliştirildi.

3 Mutlak Endikasyonlar Antikoagülasyona kontrendikasyonu olan DVT ve PE’li hastalar DVT’de uygun dozda antikoagülasyona rağmen tekrarlayan PE’ler Antikoagülasyona bağlı komplikasyon gelişen hastalar Pulmoner embolektomi sonrası, Proksimal DVT’lerde lokal trombolitik tedavi sırasında, Yeterli antikoagülasyona rağmen DVT’nin ilerlemesi ve /veya büyük ve serbest yüzen iliofemoral veya IVC’da trombüs varlığı.

4 Relatif endikasyonlar
Pulmoner hipertansiyon ve kor pulmonaleli hastalarda kronik PE varlığı, Pulmoner yatağın %50’sinden fazlasında oklüzyon varlığı, Rekürren septik emboliler, Cerrahi trombektomi sırasında, Preoperatif hastalarda DVT için multipl risk faktörleri, Pelvis, alt ekstremite uzun kemikleri, spinal kord kırıklarında, bazı malignansilerde ve beyin travmaları sonrası korunmak için (Tromboembolik olaylar 50 kat fazla).

5 PE ölümcül, çok yaygın ve önlenebilir bir problemdir,
VCİ filtresinde amaç bütün pulmoner embolileri değil ÖLÜMCÜL PULMONER EMBOLİLERİ önlemektir.

6 Koni şeklinde, Kuş yuvası şeklinde, Halka şeklinde, Fıçı şeklinde, Hook şeklinde.

7 Juguler veya Femoral ven yoluyla infrarenal olarak yerleştirilir.
Lokal anestezi ile Juguler veya Femoral ven yoluyla infrarenal olarak yerleştirilir. Greenfield filtresi Simon Nitinol Filtresi Bird’s nest filtresi

8 Kullanılma süreleri Kalıcı Filtreler
Kısa süreli geçici filtreler, (Günther Tulip-14 gün içinde çıkarılır) Uzun süreli geçici filtreler (OptEase fitresi-6,8 haftaya kadar bekleyebilir)

9 VCİ Filtre problemleri
Yanlış yere yerleştirme, Filtrenin yer değiştirmesi, Filtre tıkanması, Filtrenin parçalanması, İnfeksiyon, Yetersiz açılması, Vena Cava Trombozu.

10 Sonuç Uluslararası İVC filtresi takılma oranları,
Tüm infrainguinal DVT’de %0.2, İliofemoral DVT’de %1-2, Pelvik cerrahi sonrası DVT’de %2-5 .

11 Sonuç Antikoagülasyona kontrendikasyonu olan,
Antikoagülasyonu etkili dozda verilemeyen, Antikoagülasyona rağmen sık tekrarlayan PE’lerin varlığında kalıcı VCİ filtresi vakit geçirmeden takılmalıdır Ancak, son yıllarda geliştirilen çıkarılabilir VCİ filtreleri bu endikasyonları biraz genişletmiştir.


"Vena Cava Filtreleri Ne Zaman Takılmalı?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları