Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ayşegül METİN Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Antalya 2014.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ayşegül METİN Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Antalya 2014."— Sunum transkripti:

1 Ayşegül METİN Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Antalya 2014

2 Merkez Birliğimizin Kuruluş Amacı;  Üye birliklerin işbirliğini sağlamak  Sektörün gelişmesine katkıda bulunmak  Ulusal düzeydeki üretim planlaması ve pazarlamasında üyelerine yardımcı olmak  Üyelerini bilgilendirmek ve yönlendirmek

3 5200 Tarımsal Üretici Birlik Kanunu’na Göre 26 Ocak 2009

4 KURUCU ÜYELER NoKURUCU BİRLİKKURULMA TARİHİ 1ÇAMELİ BİRLİK MUĞLA BİRLİK TRABZON BİRLİK RİZE BİRLİK ANTALYA BİRLİK BURDUR BİRLİK ISPARTABİRLİK

5 ÜRETİCİ BİRLİĞİBAŞKANÜYE SAYISI ANTALYA ŞÜKRÜ TOKLU55 BATMAN AYDIN AKKURT23 BODRUM VE MİLAS İHSAN BOZAN48 BURDUR HAKAN ACAR51 DENİZLİRAMZAN SÖNMEZ115 ELAZIĞ TUNCAY KAYA115 TRABZON ABDÜLKADİR SÜMER 71 ISPARTA ALİM CAN 54 İZMİR HASAN GİRENES43 KAHRAMANMARAŞ MEHMET ARAS27 KAYSERİ AHMET SERMED59 KÜTAHYA SÜLEYMAN MUTLU19 MİLAS İÇ SU CENGİZ ATİLLA93 MALATYA FATİH KABAKAŞ61 MUĞLA İSMAİL ÇOBAN63 RİZE MUSTAFA MEMOĞLU37 SAMSUN OSMAN PARLAK17 VAN ERDAL YELTEKİN34

6 ORGANİSAZYON YÖNETİM KURULU DENETİM KURULU 1) Faruk COŞKUN – BAŞKAN 2) İhsan BOZAN –BAŞKAN YRD 3) M.Taner CİĞER 4) Alim CAN 5)Osman PARLAK 6)Ahmet SERMED 7) Fatih KABAKAŞ 1- HAKAN ACAR 2-F.KEMAL BABİLA 3-AYDIN AKKURT

7  K K Kaynak:TÜİK,2012 ÜRETİCİ BİRLİĞİ ÜRETİM KAPASİTESİ (TON BALIK /YIL) ANTALYA BATMAN 842 BODRUM VE MİLAS BURDUR DENİZLİ ELAZIĞ TRABZON ISPARTA İZMİR KAHRAMANMARAŞ KAYSERİ KÜTAHYA MALATYA MUĞLA RİZE 934 SAMSUN VAN 847 TOPLAM

8 MERKEZ BİRLİĞİNİN GÖREVLERİ ; Üyelerimizin hak ve menfaatlerini korumak Üye birliklerimizi yurtiçi ve yurtdışında temsil etmek Su ürünleri yetiştiriciliği konusunda politikalar ve stratejiler oluşturmak, uygulanmaya konulmasını sağlamak, AB’ye uyum kapsamında yapılacak çalışmalara katkı vermek Yurtiçi ve yurtdışı kaynaklardan teknik ve mali destek almak üzere projeler hazırlamak ve girişimlerde bulunmak Sektörün sorunlarının çözümü için toplantı ve çalıştay benzeri faaliyetlerde bulunmak,etkinliklere katılmak Su ürünleri yetiştiriciliği konusunda kurum ve kuruluşlarca yapılan toplantılara katılmak, temsilci göndermek Kitap, broşür ve dergi gibi yayınlar yapmak Birlik ve beraberlik oluşturmak

9 FAALİYELERİMİZ

10 SEKTÖRÜ BİR ARAYA GETİRMEK ÇALIŞTAYLAR Sektör Paydaşı  Sektör Paydaşı 

11

12 ALABALIK SEKTÖR TOPLANTISI  Alabalık üretimi, planlaması  Satış fiyatları  Yem  Dış ve iç Pazar sorunları  Tüketim ve tanıtım  Destekleme Konularının tartışıldığı sektör toplantısı yapılmıştır.

13 YEM TOPLANTILARI Yemin ;  Kalitesi ve Denetimi  Fiyatı  FCR Oranları  Hayvansal Protein Orijini Konusunda yaşanan sorunları dile getirmek üzere Merkez birliğimizde ortak akıl toplantısı yapılmıştır. Bu sorunlar Bakanlıkta yapılan yem üreticileri toplantısında dile getirilmiştir.

14 SORUNLARIN YERİNDE İNCELENMESİ  Üst Düzey yetkililer tarafından üreticilerin sorunları yerinde dinlenmiş  Karşılıklı çözüm önerileri değerlendirilmiştir. 

15 İL BİRLİKLERİ  Merkez Birliğimizce İllerdeki üretici birlikleri mahallinde ziyaret edilerek yerel sorunlar görüşülmüştür.  Merkez Birliğimiz tarafından gerekli görüldüğünde il birliklerimize görevlendirilmeler yapılmıştır.  İl Birliklerimizce yapılan etkinliklere katılınmış, gerekli destekler sağlanmıştır.

16 DESTEKLEME  2013 yılında Bakanlığımızca uygulanan su ürünleri yetiştiriciliği desteklerinden kaynaklanan sorunlar dikkate alınarak,  2014 yılında uygulanacak destekleme politikası ve kararları için sektörümüzün genel görüşlerini içeren bir rapor hazırlanarak Bakanlığımıza sunulmuştur. Bu rapora Merkez Birliğimize ait adresinden ulaşılabilinir.www.suymerbir.org.tr

17 SEKTÖRÜN GÖRÜŞLERİNİ İLETMEK  Kanun  Yönetmelik ORTAK Kurum  Genelge GÖRÜŞLER ya da  tebliğ vb. Kuruluş  1380 sayılı Su ürünleri Kanunu Değişiklik Tasarısı detaylı incelenmiş, gelişen sektörümüze ve ihtiyaçlarımıza paralel olarak önerilerimiz Bakanlığa sunulmuştur.  5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunundan ve Yönetmeliğinden kaynaklanan sorunların giderilmesi yönünde Bakanlığa görüşlerimiz bildirilmiştir.

18 İL BİRLİKLERİNİN KURULMASI  Örgütlü yapının tüm Türkiye geneline yayılması amacıyla, kanunda belirtilen 16 üretici sayısının aranmaması konusunda Bakanlığımızın ilgili Genel Müdürlüğüne gerekli girişimlerde bulunularak;16 sayısına ulaşamayan iller, komşu illeri ile bir araya gelerek birlik kurulması konusunda üreticilerin önü açılmıştır.

19 DİĞER KAMU KURUM VE KURULUŞLAR

20 SULAK ALANLAR Sulak Alanlar Yönetmeliği uyarınca alınan izin belgesi ücretlerinin indirilmesi konusunda Orman ve Su işleri Bakanlığı nezdinde gerekli girişimler yapılmıştır.

21 ZİRAAT ODASI AİDATLARI İŞLETMELER EN DÜŞÜK (0,5-15 TON) EN YÜKSEK (501 TON VE ÜZERİ) DENİZ / GÖL ASGARİ ÜCRETİN EN AZ %2 ASGARİ ÜCRETİN EN AZ %56 İÇ SU ASGARİ ÜCRETİN EN AZ %2 ASGARİ ÜCRETİN EN AZ %56

22 ET VE SÜT KURUMU  Balık fiyatlarını regüle etmek ve gereğinde müdahale alımları yapmak üzere Et Ve Süt Kurumu yetkilileri ile görüşmeler yapılmıştır. Önerimiz Kurumca değerlendirilmektedir.

23 TARSİM  Su ürünleri sigortalarının uygulanmasından kaynaklanan sorunların giderilmesi için TARSİM yetkilileri ile görüşmeler yapılmış, TARSİM çalıştayına katılınmıştır. Bunun sonucu olarak;  Muafiyet oranlarının ve prim fiyatlarının yeniden değerlendirilmesi,  Ekipmanların sigorta teminatı kapsamına alınması,  Sigortalamada üretim periyodunun dikkate alınması hususları TARSİM raporunda yer almıştır. Ayrıca Toprak havuzlar da sigorta kapsamına alınmıştır.

24 İSKELE VE AŞI YERLERİ  Denizlerde ve baraj göllerinde ihtiyaç duyulan iskele ve lojistik merkezlerinin kurulması  Denizlerde aşı ve boylama yerlerinin tahsisi Konusunda yaşanan sıkıntılar ilgili mercilere iletmiş ve toplantılarda dile getirilmiştir.

25 MESLEKİ EĞİTİM  Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ‘Meslek Analiz Çalıştayı’na uzman seviyesinde katılınmış ve su ürünleri meslek okullarında okutulacak müfredat konusunda katkı ve katılımlarda bulunulmuştur.

26 AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIM FONU (IPARD) * Su ürünlerinin işlenmesi ve değerlendirilmesi * Kültür Balıkçılığının geliştirilmesi alanlarına verilen ancak yeterince yararlanılamayan bu fonun yaygın kullanılmasını sağlamak için önerilerimiz yetkililere iletilmiştir.

27 OTOVAKSİN AŞI Üyelerimizin;  İhtiyacı olan aşı üretimin karşılanması  Uygun fiyata temin edebilmeleri için; Merkez birliğimiz DOLLVET firması ile OTAVAKSİN aşı üretimi konusunda bir protokol imzalamıştır.

28 KULUÇKAHANELERDE SERTİFİKALI YUMURTA VE LARVA ÜRETİMİ  Merkez birliğimiz önderliğinde ; Kuluçkahanelerde Sertifikalı Yumurta ve Larva üretimi konusunda pilot bölgeler seçilmiş ve Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile birlikte ortak bir çalışma yürütülmeye başlanmıştır.

29  EŞEN ÇAYI ÜZERİNDE KURULU ALABALIK ÜRETİM TESİSLERİNİN EKOSİSTEME DOST,SÜRDÜRÜLEBİLİR YÖNETİM MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

30 AB PROJELERİ Merkez Birliğimizce mali kaynak yaratmak ve etkinliğimiz artırmak amacıyla AB projelerinin yürütülmesi benimsenmektedir. Bu anlamda;  FAO  AB  Kalkınma Ajansları  TİKA Kuruluşları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmaktadır.

31 KAMU SPOTU AMACI;  İç Tüketimi artırmak,  Sağlıklı, Güvenilir Balık Tüketilmesi sağlamak,  Farkındalık yaratmak GTHB Yayın Dairesi koordinatörlüğünde + Sponsorların Katkılarıyla Kamu Spotu hazırlanmış ve RTÜK’e sunulmuştur.

32 RTÜK spotun kamu yararı göstermediği gerekçesiyle yayınlanmaması kararı almıştır. Çekilen reklam filmi ulusal ve yerel kanallarda yayınlanabilir. Ancak bunun içinde ciddi bir finansmana ihtiyaç vardır.

33 KİTAP BASIMI ÇALIŞTAY RAPORLARI SEKTÖR RAPORU YEMEK KİTABI

34 Hukuk Danışmanı 2013 yılında Merkez birliğimiz tarafından üyelerimizin ve sektörün sorunlarına hukuki olarak çözüm bulmak amacıyla Hukuk Danışmanı ile bir sözleşme imzalamıştır.

35 ETİKED VE BARKOD ÇİFTLİKLERDE ÜRETİLEN SU ÜRÜNLERİNİN ETİKETLENMESİ (BARKOTLU);  Balık hastalıkları ve balık hareketlerinin etkin olarak kontrolünün sağlanması,  Yetiştirilen balıkların miktar olarak tespit edilmesi,  Su ürünleri desteklemeleri ve su ürünleri politikalarının belirlenmesi açısından veri tabanı oluşturulması,  -

36  Gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik su ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar izlenebilmesi,  Balığın orijinin belirlenmesi,  İç tüketim ve ihracatta güvenirliliğin sağlanması,  Kaçak balığın önlenmesi Gibi yararlar sağlayacaktır.

37 GÖRSEL VE YAZINSAL BASIN  Ulusal ve uluslar arası yayım yapan, gazete, dergi gibi yayım organlarına su ürünleri yetiştiricilik sektörü ve üretici birlikleri ile ilgili çeşitli demeçler verilmiştir.  Televizyon programlarına katılınmıştır.

38 Merkez Birliğimizce, Yurtiçi ve yurtdışı fuar, kongre, seminer, çalışatay gibi toplantılar ile bilgi notları, raporlar güncel olarak web sayfasından duyurulmaktadır. ‘www.suymerbir.org.tr’

39 TEŞEKKÜR EDERİM


"Ayşegül METİN Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Antalya 2014." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları