Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Araştırma platformlarından yararlanmak için öncelikle ne aradığımıza karar vermemiz gerekiyor. Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Araştırma platformlarından yararlanmak için öncelikle ne aradığımıza karar vermemiz gerekiyor. Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar."— Sunum transkripti:

1

2

3 Araştırma platformlarından yararlanmak için öncelikle ne aradığımıza karar vermemiz gerekiyor. Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar linkini kullanarak ar a mamıza devam etmemiz gerekmektedir. Aradığımız kaynak eğer bir dergi ise o zaman Balıkesir Ü niversitesinin abone olduğu tam metin e-dergileri aramay ı sağlayan Elektronik Dergiler hizmetini kullanarak aramam ı za devam etmemiz gerekir.

4 Ana sayfadaki “Elektronik Dergiler” linkine tıkladığımız zaman karşımıza ilk olarak bu ekran gelir. Bu ekranda, ihtiyaç duyduğunuz ve abone olduğumuz veritabanlarında bulunan tam metin dergileri bulup bize görüntülenmesi sağlanır. Bu hizmetin katmış olduğu avantaj aradığımız derginin hangi veritabanında olduğunu aramakla vakit kaybedilmemesidir. Bu hizmeti kullanmak için size 4 farklı yöntem sunulmaktadır. 1. Eğer dergi adını biliyorsanız dergi adını yazıp aradığınız dergiyi bulabilirsiniz 2. ) Dergileri, isimlerine göre Alfabetik olarak listelemesini yaparak aradığınız dergiyi bulabilirsiniz 3.) Dergileri, konularına göre ayrıştırılmış olarak listeleyebilirsiniz. Bu kısımda listeleme konu ve ilgili konunun alt konu başlıklarına doğru detaylandırılmaktadır. Bu sayede kütüphanenin abone olduğu ve konunuz ile ilgili olan tam metin dergiler ayrı bir şekilde listeleyebilirsiziniz.

5 4.) Veritabanın linkine tıklayarak doğrudan ilgili veritabanının arayüzüne gidip araştırmanıza devam edebilirsiniz.

6 Burada dergi adına göre arama yaptık ve sonuç sayfası önümüze geldi. Burada yaptığımız arama “İşletme ve Ekonomi” konusunun altında bulunan “Finance and stochastics” adlı dergi araması. Bu sonuç sayfasında size dergi ile ilgili bazı bilgiler verilmektedir. Bu bilgiler : 1. Dergiyi tanımlayıcı bilgiler:Adı- ISSN numarası 2. ) Dergi konum bilgisi: Veritabanı adı ve derginin bu veritabanındaki erişim linki (Dergiye doğrudan erişim linki) 3.) Dergileri, konularına göre Dergi kapsam tarihi: Derginin hangi tarih aralıklarında tam metin erişilebildiği bilgisi. Dergiye hem SpringerLink veri tabanından hem de ProQuest ya da EBSCOHOST ara yüzünden erişebilirsiniz.

7 Farklı veri tabanlarından dergiye ulaşabilirsiniz

8 Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar linkini kullanarak ar a mamıza devam etmemiz gerekmektedir Makale aramak için kullanılacak arayüz bu şekildedir. Arama yapmak için size birkaç farklı alternatif sunar. 1) Basit tarama 2) Gelişmiş arama Basit arama seçeneğini kullanarak aşağıda listelenmiş olan veritabanlarının hepsinde aramanızı gerçekleştirebilirsiniz. Burada seçenek konusunda esneklik vardır. Tüm veritabanları yerine sadece istediğiniz veritabanlarının yanındaki kutucukları işaretleyerek de aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.

9 2) Gelişmiş arama sayfasında arama kriterlerinizde boolean operatorler (and, or, not) kullanarak daraltmalar yapabilirsiniz. Bu sayede sonuç sayısını azaltarak daha kesin sonuçlara erişebilme şansınızı arttırmış olursunuz. Hem basit aramada hemde gelişmiş arama seçeneklerinde arama yapacağınız alanı kendiniz belirleyebilirsiniz(title,keyword,a uthor....) arama yaparken kullanabileceğiniz önemli bir ipucuda, eğer bir makale ismini arıyorsanız o makalenin adını “” işaretleri içinde yazarsanız daha hızlı ve kesin sonuçlar alabilirsiniz.

10 Sonuç Bilgilendirme Alanı:Bu alanda size gerçekleştirmiş olduğunuz arama ile ilgili gelen makale sayı bilgisini verir. Bu arama için gelen sonuç sayısı 112203, 112203 makalenin 1011’i şu an için aşağıdaki liste içerisinde bulunmaktadır. 1011 sonuçtan 164 tanesi çoklu kayıtlardan oluşmaktadır. (aynı makale birden fazla veritabani içerisinde bulunma durumu). 1011’den sonraki sonuçlara bakmak istemeniz durumunda en son sonuca gidip “Next results” linkine tıklamak yeterli olacaktır. Künyeleri Aktarma Alanı: İlgilendiğiniz makalelerin künyelerini saklayıp daha sonra kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bu künyeleri mail olarak da istediğiniz herhangi bir mail adresine gönderebilirsiniz. Makale Erişim Linki: Makale Erişim Linki: : Makalenin adı aynı zamanda o makaleye ilgili veritabanından erişebileceğiniz bir erişim linkidir. Makale adına tıkladığınızda bulduğunuz makalenin veritabanındaki sayfaya doğrudan erişebilmeniz sağlanır.

11 Sonuç Daraltma Alanı:Bu alanda ekranda da görebileceğiniz gibi makeleri tam metin ve hakemli (Peer Reviewed) durumuna göre ayrıştırabilirsiniz. Sonuç Kümeleme Alanı:Arama sonucunda gelen makaleri benzerliklerine göre bir araya toplanmasıdır. Bu sayede benzer konular hakkinda yazılmış olan makaleri ayrı bir biçimde görüntüleyip gereksiz sonuçlar içerisinde gezinmeyip sadece sizi ilgilendiren sonuçlara odaklanabilirsiniz

12 Makalenin bulunduğu dergiye kütüphanenin tam metin aboneliği varsa linkine tıkladığınızda ilgili sayfaya yönlendirilirsiz.Özet okuyabilir, tam metini indirebilirsiniz.

13 Sorularınız için : Gülcan Küçükgüreşgen gulcank@balikesir.edu.tr 612 14 00/1073


"Araştırma platformlarından yararlanmak için öncelikle ne aradığımıza karar vermemiz gerekiyor. Eğer aradığımız kaynak bir makale ise Elektronik Kaynaklar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları