Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sağlık Nedir, Genel Sağlık Bilgileri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sağlık Nedir, Genel Sağlık Bilgileri"— Sunum transkripti:

1 Sağlık Nedir, Genel Sağlık Bilgileri
Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), sağlığın tanımı çağdaş, tam ve geniş anlamıyla yapmıştır. Bu tanım, Dünya Sağlık Teşkilatı'nın temel yasasında yer alarak kesinlik kazanmıştır. Böylece değişikliğe uğratılması önlenmiştir. Çünkü sağlığın tanımı değişik çevrelere göre, değişik şekilde yapılmak isten­mektedir.

2 Sağlığın tanımı, Sağlık ve Temizlik
Sağlık, yalnız hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.

3 Sağlık Hizmetleri Nelerdir
Sağlık hizmetleri, fert ve toplumun sağlıklı, uzun ömürlü olmasını ve verimli çalışmasını sağlar. Bu amaçla sağlık hizmetleri yürütülür. Sağlık hizmetleri şunlardır: a. Koruyucu sağlık hizmetleri b. Tedavi edici sağlık hizmetleri c. Esenlendirici sağlık hizmetleridir. İlk yardım, koruyucu sağlık hizmetleri alanı içinde yer alır. ilk yardım, kaza yerinde veya 1. basamak sağlık hizmeti veren kurumlarda yapılan geçici tıbbi uygulamadır. Nakil süresince devam eder. Acil serviste veya ilgili klinikte acil,tedavi olarak devam eder. ilk yardım nerede yapılırsa yapılsın hayat kurtarıcı uygulamadır.

4

5 SAĞLIK ÖĞÜDÜ Seviyorsan canını, Vücuduna iyi bak, Kuvvetlendir kanını, İstersen çok yaşamak . Vakitli yat, erken kalk Çok dikkat et zamana, Ne güzeldir çalışmak, Dinçlik verir insana. Sen yaşarsan bu vatan, Ancak yaşar, yükselir. Bunu bil, böyle inan, Varlık sağlıktan gelir Vehbi Cem AŞKUN

6 SAĞLAM ÇOCUK Elim temiz, yüzüm temiz, Saçım, başım, gözüm temiz
SAĞLAM ÇOCUK Elim temiz, yüzüm temiz, Saçım, başım, gözüm temiz. Siz de olun benim gibi, Sağlam olmak isterseniz Temiz olan sağlam olur, Vücudunu iyi korur, Benim gibi her mevsimde, Hastalığa karşı durur. Sağlık benim arkadaşım, Yeni oldu tifo aşım, Benden korkar hastalıklar, Hastalıkla savaşırım İsmail Hakkı TALAS

7

8 Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Fizyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurselen Toygar, hayatın sırlarının beyinde olduğunu belirterek, "Beyin paraşüt gibidir, açılmadan çalışmaz." dedi.

9 Ege Üniversitesi (EÜ) 28. Kültür Sanat ve Spor Şenliği etkinlikleri kapsamında, EÜ Hemşirelik Yüksekokulu tarafından "Başarıda Beynin Gizli Kodları ve Süper Yaşam Potansiyeli" konulu bir toplantı düzenlendi.  EÜ Hemşirelik Yüksekokulu anfisinde düzenlenen toplantıda Prof. Dr. Toygar, sağlık olmadan mutluluk, mutluluk olmadan da yaşam potansiyeli olmayacağını vurguladı. Beyni çalıştırmanın kişinin kendi elinde olduğunu açıklayan Toygar, "Yaşamın tekdüzeliğini kırın ya da günlük alışkanlıklarınızda değişiklikler yapın. İşinize gittiğiniz yolu değiştirin. Salondaki masanın, tablonun yerini değiştirin." diye konuştu.

10 Her canlının yaşama belirli bir enerji kredisiyle başladığını ve yaşam boyu bu krediden harcadığını kaydeden Toygar, "Bu enerji, yaşama biçimine göre erken ya da geç biter ve yaşam da sona erer. Buna göre uzun ve sağlıklı yaşam, bu enerjiyi akıllıca harcamaya bağlıdır. Şeker, karbonhidrat ve stres, bu kredinin hızlı harcanmasına sebep olur. Yağ ve yoğun şekerler beynin çalışmasını yavaşlatır, hareket güçlüğü oluşturur. Oysa baklagiller, taze sebzeler ve pirinçten zengin diyetle antioksidan özelliği olan meyveler, beynin soluma aktivitesini arttırır. Serbest radikal salınımının önlenmesi, beynin yaşlanmasını yavaşlatır. Çikolatanın vücuda salgılattığı serotonin de kişiye mutluluk verir." şeklinde konuştu. 

11 Sağlıklı yaşlanmanın büyük ölçüde kişinin sağlıklı yaşam biçimine bağlı olduğunu belirten Toygar, "Kanser dahil her hastalıkta doktor ve ilaç yüzde 20, kişinin yaşam isteği yüzde 80 etkilidir. İnsanın beyninden salgılanan iyileştirici hormonlar, trilyondan daha değerlidir. Üstelik böyle bir ilaç henüz keşfedilmemiştir. Mutluluğu ve mutsuzluğu beyin sağlar. Sağlıklı ve hasta olmak kişinin kendisine bağlıdır." dedi. 

12 Stresin beynin en güçlü düşmanı olduğunu açıklayan Nurselen Toygar, "Stres, beyinden vitamin ve mineral kaybına sebep olur. Pozitif dengeyi bozar. Öfke ve kızgınlık, kişinin sağlığını, mutluluğunu ve gençliğini ateşe atmasıdır. Sakinlik prim yapar, sabır olmazı oldurur ama sabretmek de bir erdemdir. Değiştiremeyeceğimiz şeyleri olduğu gibi kabul etmezsek hasta ve mutsuz oluruz. Amaç ve hedefleri olmayan insanlar, beyinlerini ve kendilerini bitmeye mahkum etmiştir." diye konuştu. Televizyonun beyni öldüren bir araç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Toygar, "Televizyon seyretmeyin, çocuklarınıza da seyrettirmeyin. Bunun yerine zihin aktivitelerine zaman ayırın." dedi. 

13 Gülmenin ve mutlu olmanın da beynin başarısını arttırdığını açıklayan Toygar, "Güldüğümüzde beyin mutluluk hormonu salgılar. Gülmek, bağışıklık sistemini de güçlendirir." ifadesini kullandı.

14 Stresin beynin en güçlü düşmanı olduğunu açıklayan Nurselen Toygar, "Stres, beyinden vitamin ve mineral kaybına sebep olur. Pozitif dengeyi bozar. Öfke ve kızgınlık, kişinin sağlığını, mutluluğunu ve gençliğini ateşe atmasıdır. Sakinlik prim yapar, sabır olmazı oldurur ama sabretmek de bir erdemdir. Değiştiremeyeceğimiz şeyleri olduğu gibi kabul etmezsek hasta ve mutsuz oluruz. Amaç ve hedefleri olmayan insanlar, beyinlerini ve kendilerini bitmeye mahkum etmiştir." diye konuştu.

15 Sağlık Ne apartman,hamamlar,nede hanlar, Sağlığı en büyük nimet bilelim, Hani nerde krallar,nerde hakanlar, Sağlığı en büyük nimet bilelim. Kanuni`ydi saltanat sürerdi, Krallar önünde tir tir titrerdi, Bir nefes sıhhate dünyayı verdi, Sağlığı en büyük nimet bilelim. Strese girme,herşeyi etme tasa, Mirasçın sevinsin doluysa kasa, Dünya çok güzeldir,hayatsa kısa, Sağlığı en büyük nimet bilelim. Dert düşürür yatağa,süründürür, AYDIN`i sözlerin çok düşündürür, Ağacı kurt,insanı dert öldürür, Sağlığı en büyük nimet bilelim.

16 SAĞLIK ÖĞÜDÜ Seviyorsan canını, Vücuduna iyi bak
SAĞLIK ÖĞÜDÜ Seviyorsan canını, Vücuduna iyi bak. Kuvvetlendir kanını, İstersen çok yaşamak. Vakitli yat, erken kalk, Çok dikkat et zamana. Ne güzeldir çalışmak, Dinçlik verir insana. Sen yaşartsan bu vatan, Ancak yaşar, yükselir. Bunu bil, böyle inan, Varlık sağlıktan gelir. Vehbi Cem AŞKIN

17 SAĞLIK Vücuduna iyi bak, Aman dikkatli yaşa , Yeme, uyku, çalışma, Bizi zorlar savaşa. Hastalık denen düşman, Pusudadır her zaman. Zayıf düşersek eğer, Bize saldırmak ister. Zararlı yolu tutma, Sağlığını unutma, Fırsat verme düşmana, Yaklaşamasın sana

18 Sağlam Kafa Sağlam bir kafa için, Sağlam bir vücut gerek
Sağlam Kafa Sağlam bir kafa için, Sağlam bir vücut gerek. Tertemiz yiyin,için, Kuvvetlenin giderek. Bugün dünya yüzünde, Çok fakir ülkeler var. Gecesi gündüzünde, Aç kalan bebekler var. Beslenmeyen her insan, Mahkum hasta olmaya. Yataklara düşer can, Koşar derman bulmaya. Dünyada çok ülkede, Çok çeşit hastalık var. Hastalık her bölgede, Çoğu pislikten doğar.

19 Okulu : Batıkent İlköğretim Okulu
Adı-Soyadı: Melis Azum Okul: Batıkent İlköğretim Okulu Sınıf: 3-A No: 415 Nazlıcan Özkan 3/A 10 Okulu : Batıkent İlköğretim Okulu


"Sağlık Nedir, Genel Sağlık Bilgileri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları