Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

a Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "a Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan"— Sunum transkripti:

1

2 a Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan
akrabalarınıza yönelik; b Sizinle aynı evde yaşayan herhangi bir akrabanızın, size ya da evdeki diğer kişilere yönelik c Evli olmanıza rağmen kendi isteğinizle veya mahkeme kararı ile ayrı evlerde yaşadığınız eşinizin, size yönelik; tehdit, baskı ve kontrol içeren, fiziksel, cinsel, ekonomik veya psikolojik zarar görmenize veya acı çekmenize sebep olan her türlü davranışı AİLE İÇİ ŞİDDETTİR.

3 a Fiziksel Şiddet: Tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalamak, kolunu bükmek, boğazını sıkmak, bağlamak, saçını ç ekmek, kesici veya vurucu aletlerle yaralamak, kezzap veya kaynar suyla yakmak, vücudunda sigara söndürmek, ellerini ayaklarını ezmek, sakat bırakmak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakmak, sağlık hizmetlerinden yararlanmasına engel olarak bedensel zarar görmesine neden olmak gibi eylemler FİZİKSEL ŞİDDETTİR.

4 b Psikolojik Şiddet PSİKOLOJİK ŞİDDETTİR.
Bağırmak, korkutmak, küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, ailesiyle akrabalarıyla, komşularıyla, arkadaşlarıyla ya da başkalarıyla görüştürmemek, eve kapatmak, küçük düşürmek, çocuklarından uzaklaştırmak, kıskançlık bahanesiyle sürekli kontrol altında tutmak, başka kadınlarla kıyaslamak, kadının nasıl giyineceği, Nereye gideceği, kimlerle görüşeceği konusunda baskı yapmak, kadının kendini geliştirmesine engel olmak gibi eylemler PSİKOLOJİK ŞİDDETTİR.

5 c Cinsel Şiddet CİNSEL ŞİDDETTİR.
Evli olduğu kişi bile olsa kadını istemediği yerde, istemediği zamanda ve istemediği biçimlerde cinsel ilişkiye zorlamak (tecavüz), başkalarıyla cinsel ilişkiye zorlamak, çocuk doğurmaya ya da doğurmamaya, kürtaja, enseste (akrabalararası cinsel taciz ve tecavüz), fuhuşa zorlamak, zorla evlendirmek, telefonla-mektupla ya da sözlü olarak cinsel içerikli rahatsızlık verici davranışlarda bulunmak gibi eylemler CİNSEL ŞİDDETTİR.

6 d Ekonomik Şiddet Para vermemek veya kısıtlı para vermek, ailenin tasarrufları, gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, kadının mallarını ve diğer gelirlerini elinden almak, istemediği işte zorla çalıştırmak, çalışıyorsa iş hayatını olumsuz etkileyecek kısıtlamalar getirmek, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda kadının fikrini a lmadan tek başına karar vermek gibi eylemler EKONOMİK ŞİDDETTİR.

7 Bu Kanun ile şiddet uygulayan eşinizin ya da diğer aile bireyinin yaşadığınız eve gelmesi engellenebilmektedir. Mahkeme, şiddet uygulayan kişinin 6 aya kadar yaşadığınız evden uzaklaştırılması (eve yaklaşamaması) için karar verebilir. Evden uzaklaştırma tedbirinin uygulanması, eşinizin veya şiddet uygulayan diğer aile bireyinin, uzaklaştırıldığı konutun kira, elektrik, su, telefon, doğalgaz ve benzeri giderlerini karşılamasına engel değildir. Kişinin evden uzaklaştırıldığı zaman bu ödemeleri yapmayacağını düşünüyorsanız, hakime bu hususu belirtmekten kaçınmayınız. Kanundan yararlanabilmek için aynı evde yaşamak şartı yoktur. Kanun bütün şiddet türlerini kapsamaktadır.

8 a Bu Kanunun Korumasından Kimler Yararlanabilir?
Aile içi şiddete maruz kalan eş, çocuk, aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireyleri, mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan ya da evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireyleri.

9 b Kimler Şikâyet ve İhbar Başvurusunda
Bulunabilir? Şiddete uğrayan aile bireyi, Diğer kişiler (aynı evde oturan kişiler, kardeş, çocuk, akraba ya da şiddeti gören, duyan, tanık olan komşu, öğretmen, doktor gibi kişiler).

10 c Başvururken ne kadar masraf ödenir?
4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında yapılan işlemler için hiç bir masraf alınmaz.

11 d Nafaka ödenir mi? Eşinizden evden uzaklaştırıldığı süre boyunca sizin ve çocuklarınızın geçimini sağlamak için nafaka ödemesini isteyebilirsiniz. Bunun için verdiğiniz dilekçeye geçiminiz için gerekli nafaka tutarını yazıp talepte bulununuz. Eşinizin gelir durumunu ve nereden maaş aldığını gösteren maaş bordrosu vb. belgeleri veya bilgileri mahkemeye vereceğiniz dilekçeye ekleyiniz.

12 Kanunlara göre, aile içinde eşinizin ya da birlikte yaşadığınız diğer aile bireylerinin size psikolojik, fiziksel ya da cinsel şiddet uygulaması suçtur. Bu şiddet türlerinden her hangi birine maruz kaldığınızda, hem 4320 Sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun kapsamında koruma talep edebilirsiniz, hem de Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre şikayetçi olabilir ve bu kişinin cezalandırılmasını isteyebilirsiniz.

13 Türk Ceza Kanuna Göre Suçlar:
Kasten veya Tedbirsizlik Nedeniyle Yaralamak Eziyet Çocuk Düşürtmek İzinsiz Kısırlaştırmak Bir Kişiyi Zorla Alıkoymak Çalışma Özgürlüğünü Engellemek Birden Fazla Evlilik Töre veya Namus Cinayetleri Kötü Davranışta Bulunma

14 Türk Ceza Kanuna Göre Suçlar:
Destek ve Bakım Yükümlülüğü Aileye destek ve bakım yükümlülüğünü yerine getirmemek Hakaret Etmek Tehdit Etmek Cinsel Taciz ve Saldırı Fuhuşa Zorlamak Huzur Bozmak Konut Dokunulmazlığının İhlali Çocuğun Kaçırılması ve Alıkonulması

15 ALO 183 AİLE, KADIN, ÇOCUK VE ÖZÜRLÜ SOSYAL HİZMET DANIŞMA HATTI
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı olarak çalışan ALO 183 hattı, şiddete uğrayan ya da uğrama riski taşıyan ve desteğe gereksinimi olan kadınlara ve çocuklara psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık hizmetleri sunmakta ve yararlanabilecekleri hizmet kuruluşları konusunda bilgi vermektedir.

16 ALO 155 POLİS MERKEZLERİ Evinize en yakın polis merkezine giderek veya telefonla olayla ilgili şikâyette bulunabilirsiniz. Aynı zamanda 7 gün 24 saat 155 Polis İmdat Hattına telefon ederek yasal sürecin başlaması için başvuruda bulunabilirsiniz.

17 ALO 156 JANDARMA KARAKOLLARI
7 gün 24 saat 156 Jandarma İmdat Hattına telefon ederek yasal sürecin başlaması için başvuruda bulunabilirsiniz.

18 İL SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜKLERİ
a) Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri İl veya ilçelerde Sosyal Hizmetler Müdürlüğünde şiddete maruz kalmış kadınlara, sosyal çalışma yapan görevliler tarafından ihtiyaçları doğrultusunda ücretsiz danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilmektedir. b) Kadın Konukevleri/Sığınmaevleri Kadın konukevinde kalmak için başvurular da İl Sosyal Hizmet Müdürlüklerine yapılır. Konukevi ya da diğer adıyla sığınmaevi, şiddete uğrayan veya risk altındaki kadınların varsa beraberlerindeki çocukları ile birlikte, geçici süre ile barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla kurulmaktadır.

19 CUMHURİYET SAVCILIĞI Bulunduğunuz yerin Adliyesindeki Cumhuriyet Savcılığına bir dilekçe ile başvurarak suç duyurusunda bulunabilirsiniz sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun’dan yararlanmak ve koruma tedbiri alınması için talepte bulunabilirsiniz.

20 BAROLARIN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ VE ADLİ YARDIM KURULLARI
a) Adli Yardım Birçok alanda savunma hakkınızı kullanmanıza destek sunmak, Baroların görevleri arasındadır. Hukuk sistemimiz ihtiyacı olan mağdurların ücretsiz hukuk desteği almasına imkân sağlamaktadır. Bir avukata ihtiyaç duyuyorsanız ve avukatlık ücretini karşılama olanağınız yoksa bulunduğunuz yerdeki Baro sizin için ücretsiz avukat görevlendirir. b) Hukuksal Danışmanlık Bugün Türkiye’de 50’dan fazla ilde Baro’ya ait Kadın Hukuku Komisyonları vardır. Bu Komisyonlar, kadın haklarının korunması için kadınlara destek vermektedirler.

21 KADIN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

22 BELEDİYELERİN KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ

23 SAĞLIK KURULUŞLARI

24


"a Eşinizin size veya çocuklarınıza ya da sizinle aynı evde yaşayan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları