Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KADIN Kİ ; Bu toplumun atardamarı, evlat yetiştireni, boğaz doyuranı, akıl besleyeni, ruh bezeyeni, merhamet dağıtanı… VE KADIN Kİ ; Bu aynı toplumun…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KADIN Kİ ; Bu toplumun atardamarı, evlat yetiştireni, boğaz doyuranı, akıl besleyeni, ruh bezeyeni, merhamet dağıtanı… VE KADIN Kİ ; Bu aynı toplumun…"— Sunum transkripti:

1 KADIN Kİ ; Bu toplumun atardamarı, evlat yetiştireni, boğaz doyuranı, akıl besleyeni, ruh bezeyeni, merhamet dağıtanı… VE KADIN Kİ ; Bu aynı toplumun… Okulda sövülen, işte itilen, evde dövülen, yolda vurulan,yasada geç gelen, adaletlere kurban verilen işte tamda NAZIM’ın dediği gibi … “Anamız, avradımız, yarimiz ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen ve soframızdaki yeri öküzümüzden sonra gelen ve dağlara kaçırıp uğrunda hapis yattığımız ve ekinde, tütünde, odunda ve pazardaki BİZİM OLAN KADINLAR, BİZİM KADINLARIMIZ.

2 Ülkemizde Kadınların %30.7, Erkeklerin 10.1 ‘sı okur-yazar değildir. Ülkemizde Kadınların %30.7, Erkeklerin 10.1 ‘sı okur-yazar değildir. Kadınlarımızın nüfusunun %50.67’sini temsil ediyor. Kadınlarımızın nüfusunun %50.67’sini temsil ediyor. Yüksek öğretim gören kadın oranı %14 Yüksek öğretim gören kadın oranı %14 Yüksek öğretim gören erkek oranı %21.1 Yüksek öğretim gören erkek oranı %21.1 Türkiye ‘ de kadınların parlamentodaki oranı ise %4.4 ile Dünya’da 101.sıradayız. Türkiye ‘ de kadınların parlamentodaki oranı ise %4.4 ile Dünya’da 101.sıradayız.

3 Eylül 2011 de Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan bir habere görede 2011 yılının ilk altı ayında Diyarbakır kadın hastalıkları hastahanesinde 181 çocuk anne doğum yapmış. Bu çocukların biri 13 yaşında, 8’i 14 yaşında, 17’si 15 yaşında, 47’si 16 yaşında, 108 ‘i 17 yaşında sağlık kuruluşu dışında doğum düşük yapanlar hariç. Urfada 2010 yılında 712,2011 yılının ilk altı ayında 120 çoçuk anne doğum yapmış. Kızların %31 küçük yaşta evlendiriliyor. H:Ü araştırmalarına göre 5 milyon çocuk gelin var.

4 Bir çok iş yerinde aynı işi yapan iki kişiden kadın erkekten daha az ücret almaktadır. Bir çok iş yerinde aynı işi yapan iki kişiden kadın erkekten daha az ücret almaktadır. Türkiye ‘de kentli erkek işsiz oranı %9 iken kadın işsizlik oranı %20’dir. Türkiye ‘de kentli erkek işsiz oranı %9 iken kadın işsizlik oranı %20’dir. Ülkemizde sahip olunan gayrimenkulun %73’ü erkeklerin %8.7’si kadınlara aittir. %5.6’sı ise ortak mülkiyettir. Ülkemizde sahip olunan gayrimenkulun %73’ü erkeklerin %8.7’si kadınlara aittir. %5.6’sı ise ortak mülkiyettir.

5 Dünya İstatistikleri ; Az gelişmiş ülkelerde 100 kadından 26’sı Az gelişmiş ülkelerde 100 kadından 26’sı Güney Afrika’da 100 kadından 13’ü Güney Afrika’da 100 kadından 13’ü İngiltere’de 100 kadından 57’si ev içinde şiddete maruz kalmaktadır. İngiltere’de 100 kadından 57’si ev içinde şiddete maruz kalmaktadır.

6 Kadına yönelik şiddet, dünya da en yaygın insan hakları ihlalleri için yer alıyor.Türkiye ‘de hergün 5 kadın namus cinayetine kurban gidiyor. Her üç kadından biri eşinin veya birlikte oldukları erkeklerin şiddetine maruz kalıyor. Şiddet bazı kadınların yaşam hakkını elinden alırken bazılarını suçluluk duygusuna sürükleyerek onları sindirip, kamusal alandan uzaklaştırıyor.

7 Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi 1.Maddesi ; “ İster kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara yönelik fiziksel, cinsel ve psikolojik acı ve ıstırap veren cinsiyete dayanan bir zorlama, hakaret veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma “ eylemi ŞİDDETTİR. Şeklinde tanımlamaktır.

8 Bu araştırma sonuçları; kadınların yaşadıkları şiddet konusunda yalnız kaldıklarını ve haklarını savunmak için yeterli bilgi ve farkındalığa sahip ol(a)madıkları ortaya çıkarmıştır. Bu hususta yasal düzenlemelerin sağlanması, farkındalık yaratılması ve zihniyet dönüşümünün sağlanması, kadının güçlendirilmesi, koruyucu ve hizmetlerin sunulması, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanması ile kurum ve kuruluşlar arası işbirliğinin işlevsel hale getirilmesi önem taşımaktadır.

9 Ülke genelinde evlenmiş kadınların; Yüzde 39’u fiziksel şiddete, Yüzde 39’u fiziksel şiddete, Yüzde 15’i cinsel şiddete, Yüzde 15’i cinsel şiddete, Yüzde 42’si fiziksel veya cinsel şiddete, Yüzde 42’si fiziksel veya cinsel şiddete, Yüzde 44’ü duygusal şiddet/istismara yaşamlarının herhangi bir döneminde eşleri veya birlikte oldukları kişi(ler) tarafından şiddete maruz kalmışlardır. Yüzde 44’ü duygusal şiddet/istismara yaşamlarının herhangi bir döneminde eşleri veya birlikte oldukları kişi(ler) tarafından şiddete maruz kalmışlardır.

10 Fiziksel şiddete maruz kalan kadınlar cinsel şiddet için de yüksek risk taşıyor. Türkiye genelinde fiziksel şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 42. Fiziksel şiddete maruz kalan kadınlar cinsel şiddet için de yüksek risk taşıyor. Türkiye genelinde fiziksel şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 42. Eğitimsiz ve ilkokul düzeyinde eğitimi olan kadınlarda şiddete maruz kalma oranı yüzde 56 iken, lise mezunu-üniversite eğitimli olanlarda bu oran %32. Eğitimsiz ve ilkokul düzeyinde eğitimi olan kadınlarda şiddete maruz kalma oranı yüzde 56 iken, lise mezunu-üniversite eğitimli olanlarda bu oran %32.

11 Adalet Bakanlığı’nın Kasım 2009 yayımladığı verilere göre ise; 2002’de 66 olan kadın cinayeti, 2007’de 1077’ye ve 2009’un ilk yedi ayında 953’e ulaşmıştır. Adalet Bakanlığı’nın Kasım 2009 yayımladığı verilere göre ise; 2002’de 66 olan kadın cinayeti, 2007’de 1077’ye ve 2009’un ilk yedi ayında 953’e ulaşmıştır. Dünyada ise her üç kadından biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da farklı bir biçimde tacize uğramaktadır. Dünyada ise her üç kadından biri dövülmüş, cinsel ilişkiye zorlanmış ya da farklı bir biçimde tacize uğramaktadır.

12 “Şiddete uğrayan kadının değerleri, nitelikleri, kararları yok olmakta, “ ben” duygusu yitirilmekte, kimlik kaybı görülmekte, sağlık sorunları artmakta, girişimciliği gelişmediği gibi tam tersine kaybolmaya başlamaktadır. Şiddete uğrayan kadınlar kimlik ve düşünce geliştirmekte zorlanmakta ve toplumsal tavır alışlarda yer almamaktadırlar.”

13 FİZİKSEL ŞİDDET Yumruklamak, tokat atmak, vurmak, ısırmak, tekmelemek, kesici ve vurucu aletlerle bedene zarar verme. Yumruklamak, tokat atmak, vurmak, ısırmak, tekmelemek, kesici ve vurucu aletlerle bedene zarar verme.

14 EKONOMİK ŞİDDET Kadının çalışmasına izin vermeme, istemediği işe zorlama, sürekli hesap sorma, ekonomik konularda kadına sormadan tek başına karar verme. Kadının çalışmasına izin vermeme, istemediği işe zorlama, sürekli hesap sorma, ekonomik konularda kadına sormadan tek başına karar verme.

15 SÖZEL ŞİDDET Yıkıcı eleştiri, bağırmak, alay etmek,isim takmak, suçlamak … Yıkıcı eleştiri, bağırmak, alay etmek,isim takmak, suçlamak …

16 PSİKOLOJİK ŞİDDET Küsmek, baskı uygulamak, çocukları uzaklaştırmak, başka kadınlarla kıyaslamak, kimlerle görüşeceğine karar vermek, kıskançlık, bilgi saklamak. Küsmek, baskı uygulamak, çocukları uzaklaştırmak, başka kadınlarla kıyaslamak, kimlerle görüşeceğine karar vermek, kıskançlık, bilgi saklamak.

17 CİNSEL ŞİDDET İstemediği yerde, zamanda cinsel ilişkiye zorlamak… İstemediği yerde, zamanda cinsel ilişkiye zorlamak…

18 Her 10 kadından biri gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Her 10 kadından biri gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kalmıştır. Eşleri veya birlikte oldukları kişi/kişiler tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların üçte biri yaşamının herhangi bir döneminde hayatına son vermeyi düşündüğü belirtilmiştir. Eşleri veya birlikte oldukları kişi/kişiler tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların üçte biri yaşamının herhangi bir döneminde hayatına son vermeyi düşündüğü belirtilmiştir. Kadınların yaklaşık yarısı yaşadıkları fiziksel veya cinsel şiddeti kimseye anlatmamıştır. Kadınların yaklaşık yarısı yaşadıkları fiziksel veya cinsel şiddeti kimseye anlatmamıştır.

19 Kadınlar yaşadıkları şiddetin en önemli iki nedeni olarak erkeğin ailesiyle yaşanan sorunları ve maddi sıkıntıyı bilirtmiştir. Kadınlar yaşadıkları şiddetin en önemli iki nedeni olarak erkeğin ailesiyle yaşanan sorunları ve maddi sıkıntıyı bilirtmiştir. 2005 yılında Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında çıkarılan yasaya göre nüfusu 50.000’ i geçen tüm belediyelerde en az bir kadın sığınma evi bulunması zorunluluğu getirildi. 2005 yılında Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında çıkarılan yasaya göre nüfusu 50.000’ i geçen tüm belediyelerde en az bir kadın sığınma evi bulunması zorunluluğu getirildi. Eğer bu yasaya göre davranılabilseydi şu anda 3.000 civarında kadın sığınma evi bulunması gerekiyordu. Eğer bu yasaya göre davranılabilseydi şu anda 3.000 civarında kadın sığınma evi bulunması gerekiyordu. Oysa günümüzde sığınma evlerinin sayısı 20 civarındadır. (SHÇEK) Oysa günümüzde sığınma evlerinin sayısı 20 civarındadır. (SHÇEK)

20 Rapor da göz önünde tutulduğunda, en önemli sorunlardan biri olmasına rağmen kadına karşı şiddet riskini azaltmak ve kadınları korumak için gerekli olan sığınma evlerinin yetersizliği daha uzun süre kadınları çaresizce şiddete katlanmaya mecbur edecek görünmektedir. Zira halen 2 milyon kadına bir sığınma evi bulunduğu belirtilmektedir. Rapor da göz önünde tutulduğunda, en önemli sorunlardan biri olmasına rağmen kadına karşı şiddet riskini azaltmak ve kadınları korumak için gerekli olan sığınma evlerinin yetersizliği daha uzun süre kadınları çaresizce şiddete katlanmaya mecbur edecek görünmektedir. Zira halen 2 milyon kadına bir sığınma evi bulunduğu belirtilmektedir.

21 Şiddet aile bireylerinden, toplumdan ya da devletten, kimden ve nerede gelirse gelsin önlenmesi, soruşturulması ve faillerin cezalandırması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulanmasının sağlanması. Şiddet aile bireylerinden, toplumdan ya da devletten, kimden ve nerede gelirse gelsin önlenmesi, soruşturulması ve faillerin cezalandırması için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulanmasının sağlanması. Yeterli sayıda ve nitelikte kadın sığınma evlerinin açılması. Yeterli sayıda ve nitelikte kadın sığınma evlerinin açılması.

22 Türkiye ‘de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması Çalışan kadınların %44.1’i, çalışmayanların yüzde 41.1’i şiddet mağduru. Çalışan kadınların %44.1’i, çalışmayanların yüzde 41.1’i şiddet mağduru. Eğitimsiz kadınların %55.8’i lise ve üzeri eğitim alan kadınların %21.2’si şiddet mağdurudur. Eğitimsiz kadınların %55.8’i lise ve üzeri eğitim alan kadınların %21.2’si şiddet mağdurudur. En az bir kez gebe kalmış her 10 kadından biri gebeliği sırasında şiddet yaşıyor. En az bir kez gebe kalmış her 10 kadından biri gebeliği sırasında şiddet yaşıyor.


"KADIN Kİ ; Bu toplumun atardamarı, evlat yetiştireni, boğaz doyuranı, akıl besleyeni, ruh bezeyeni, merhamet dağıtanı… VE KADIN Kİ ; Bu aynı toplumun…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları