Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FARABİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FARABİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 FARABİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
İhsaniye Merkez Mah. Sunar Cad. No: 11 Gölcük/KOCAELİ Telefon: 0 (262) – fax: 0 (262) Web:     E-Posta :  -

2

3

4 Okulun Tarihçesi Okulumuz Gölcük Sağlık Meslek Lisesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığının tarih ve sayılı yazıları ve Bakanlık oluru ile açılmış olup; 2 şube Hemşirelik öğrencisi alınarak 24/09/2009 tarihinde Eğitim Öğretime başlamıştır. Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile Eğitim-Öğretim yılından itibaren Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olarak hizmet vermek üzere değişikliğe gidilmiştir. Okulumuz Milli Eğitim Bakanlığının okul çeşitliliğini azaltma kararı doğrultusunda eğitim öğretim yılında Anadolu Meslek Programına dâhil edilmiş ve okulumuzun adı Farabi Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi adını almıştır. Okulumuz bir zamanlar Belediye binası olarak kullanılan bir binada faaliyete başlamıştır.

5 …devamı Tadilat yapılması için Eğitim Öğretim yılı Çakabey Anadolu Lisesinde misafir olarak gitmiş ve 2013 – 2014 Eğitim Öğretim Yılı tadilat gören binasına geri taşınmıştır Eğitim Öğretim yılında okulumuzun fiziki yapısının yetersizliği nedeniyle 2 sınıfımız (12 . sınıflar) Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesinde eğitimlerine devam etmektedir. eğitim öğretim yılı itibariyle Anadolu Meslek Programında 237 öğrencimiz, Anadolu Sağlık Meslek Lisesi programında 60 öğrencimiz olmak üzere toplam 298 öğrencimiz bulunmaktadır. Hemşirelik Alanı öğrencimiz 30, Acil Tıp Teknisyenliği Alanı öğrencimiz 30’dur. Öğrencilerimizin 204’ü kız 94’ü erkek öğrencidir.

6 İdari Kadromuz

7 Öğretmen Kadromuz

8 Öğretmen Kadromuz

9 Okulumuzda Bulunan Alan ve Dallar
Okulumuzda “Sağlık Hizmetleri” ile “Hasta – Yaşlı Hizmetleri” Alanları bulunmaktadır. Öğrenciler 9. sınıfın sonunda alan seçimi, 10. sınıfın sonunda ise dal seçimi yapmaktadır. Sağlık Hizmetleri alanının altında 3 dal mevcuttur. Hemşire Yardımcılığı Ebe yardımcılığı Sağlık Bakım Teknisyenliği Hasta – Yaşlı Hizmetleri alanının altında 2 dal mevcuttur. Hasta Bakımı Yaşlı Bakımı 

10 Sağlık Hizmetleri Alanı- Hemşire Yardımcılığı Dalı
Hemşirelik yardımcılığı programından mezun olanlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “HEMŞİRE YARDIMCISI” unvanı ile çalışırlar. İSTİHDAM ALANLARI: Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Başbakanlık Sosyal Yardım ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yataklı/ yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Yükseköğretime bağlı yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.

11 Hemşire Yardımcılığı ve Görevleri
Görevleri : a) Hasta odasının düzenini ve temizliğinin yapılmasını sağlar. b) Hastanın yatağını yapar. c) Hasta güvenliğinin sağlanmasına yardım eder. ç) Hastanın tedavi planında yer alan ve hemşirenin uygun gördüğü oral ilaçları hastaya verir. d) Hastanın kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardım eder. e) Hastanın deri bütünlüğünü gözlemleyerek hemşireye bilgi verir. f) Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder.

12 ….devamı g) Yatak yarasını önlemeye yönelik koruyucu işlemlerde hemşireye yardım eder. ğ) Hastanın günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesine yardım eder. h) Yataktan kalkamayan veya kalkması uygun görülmeyen hastanın boşaltımına yardımcı olur, varsa boşaltımla ilgili sorunlarını hemşireye bildirir. ı) Hastanın idrar torbasını boşaltır veya değiştirir. i) Hastadan steril olmayan idrar örneği ve dışkı örneği alır. j) Hastanın beslenme programına uygun olarak beslenmesine yardımcı olur k) Kilo takibi gereken hastalarda günlük kilo takibini yapar.

13 ….devamı l) Hemşirenin uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder. m) Hareket kısıtlılığı olan hastalarda uygun görülen pozisyonu verir. n) Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder. o) Hasta için planlanan egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder. ö) İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri hemşireye bildirir. p) Ölüm sonrası yapılması gereken bakımları uygular. r) Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar. s) Hasta bakımında kullanılan malzemelerin hazırlanmasını, temizliğini, dezenfeksiyonunu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder.

14 Sağlık Hizmetleri Alanı- Ebe Yardımcılığı Dalı
Ebe Yardımcısı yardımcılığın programından mezun olanlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “EBE YARDIMCISI” unvanı ile çalışırlar. İSTİHDAM ALANLARI Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Başbakanlık Sosyal Yardım ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yataklı/ yataksız sağlık kurum ve kuruluşları, Yükseköğretime bağlı yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarıdır.

15 Ebe Yardımcılığı ve Görevleri
Görevleri : a) Doğurganlık sınırları içerisindeki kadınların üreme sağlığı konusunda kayıtlarının tutulmasına yardım eder. b) Gebelik öncesi dönemde gebeliğe hazırlık eğitim programı ile anne-babalığa ve doğuma hazırlık programlarının uygulanmasına yardım eder. c) Gebelik izlemleri süreci dâhil olmak üzere kadının muayeneye hazırlığını yapar. ç) Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde gebenin günlük yaşam aktivitelerinin yerine getirilmesi, beslenme programının uygulanması, kişisel bakım ve temizliği ile ilgili gereksinimlerinin karşılanmasına yardımcı olur.

16 ….devamı d) Doğum sırasında gebenin doğum ağrısı ve doğum korkusuyla başa çıkmasına yardımcı olur. e) Doğum sonrası dönemde; anneye bebek bakımı ve emzirme konusunda yardımcı olur, anne ve bebeğin genel sağlık durumunda fark ettiği değişiklikleri ebeye bildirir. f) Kadının başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım eder ve refakat eder. g) Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve bebek sağlığını korumak ve geliştirmek için hizmet sunduğu gruba bilgi verir. ğ) Aile planlaması hizmetlerinde, kadın ve yenidoğana ait tarama programlarının yürütülmesinde ebeye yardım eder.

17 ….devamı h) Kullanılan malzemelerin temizliği, dezenfeksiyonu ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder. ı) Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır.  i) Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar.

18 Sağlık Hizmetleri Alanı- Sağlık Bakım Teknisyenliği Dalı
Sağlık bakım teknisyeni yardımcılığın programından mezun olanlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “SAĞLIK BAKIM TEKNİSYENİ” unvanı ile çalışırlar.  

19 Sağlık Bakım Teknisyenliği ve Görevleri
a) Çalıştığı ünitenin kullanıma hazır bulundurulmasında görev alır. b) Hastaların muayene, tetkik ve tedavi için hazırlanmasına, tıbbi işlem öncesinde elbiselerinin değiştirilmesine ve işlem sonrasında giyinmesine yardım eder. c) Sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü durumlarda hastanın yürümesine ve hareket etmesine yardım eder. ç) Hareket kısıtlılığı olan hastalar için sağlık meslek mensubunun uygun gördüğü pozisyonu verir. d)   İlgilendiği hastaların genel durumunda fark ettiği değişiklikleri sağlık meslek mensubuna bildirir. e) Sağlık meslek mensuplarının belirlemiş olduğu günlük yaşam aktivitelerine yönelik plan doğrultusunda hastaya yardım eder.

20 ….devamı f) Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen beslenme programına uygun olarak hastanın beslenmesine yardımcı olur g) Sağlık meslek mensubu tarafından belirlenen egzersiz programının hastaya uygulanmasına yardım eder. ğ) Kullanılan malzemelerin hazırlanmasına, temizliğine, dezenfeksiyonuna ve uygun şekilde saklanmasına yardım eder. h) Kullanılan aletlerin sterilize edilmesine, kirlenmiş malzemelerin bertaraf edilmesine, tıbbi aletlerin ve malzemelerin kullanıma hazır bulundurulmasına yardım eder. ı) Alınan kan, doku veya diğer örneklerin laboratuvara naklini sağlar. i) Hastanın başka bir kliniğe ya da birime transferine yardım ve refakat eder.

21 Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanı ve Dalları
Hasta Bakımı ve Yaşlı Bakımı Dalları Tanımı : Bilim ve teknolojinin tüm verilerinden yararlanarak, ev ve kurumlarda kendi sorumluluklarının bilinci altında; hasta kişilerin bakım ve danışmanlığı, vücut temizliği, sağlık personeli tarafından önerilen ilaçların kullanılması ve tespit edilen nefes, hareket çalışmaları, beslenmeleri, hasta kişilerin kişisel ve sosyal sorunlarının çözümünde yardımcı olan, alanıyla ilgili araç ve gereçleri yerinde ve zamanında kullanabilen elemandır. Hasta Bakımı ve Yaşlı Bakımı Dalları Görevleri : Hastanın gereksinimlerini bilmek. Bakım planı hazırlamak. Hastanın alışkanlıklarını ortaya çıkarmak. Hastanın ailesi, doktor, huzur ve bakımevi personeline bilgi vermek.

22 …devamı Günlük bakımını yapmak.
Sağlık personelinin yazmış olduğu ilaçların alınmasını sağlamak. İletişim kurmalarını sağlamak. Sağlık personelinin kontrolünde bedensel ve psikolojik rahatsızlıklarında yardımcı olmak. Sağlık personelinin önerdiği günlük egzersizleri yaptırmak. Hastanın oda düzenini sağlamak. Hastaya yemek yemede yardımcı olmak, gerekirse yedirmek. Hastaya pozisyon vermek. Gerekli araç ve gereci kullanmak ve temizliğini yapmak. Kendi sağlığı ve iş güvenliği için önlem almak. Gerekli dokümanı hazırlamak ve doldurmak. Meslek ile ilgili teknolojik gelişmeleri izlemek. Ölüm anında yanında olmak.

23 Ek Puan Ayrıcalığı Meslek Lisesi mezunu olan öğrenciler, okudukları alana göre ÖSYM tarafından belirlenen 2 yıllık ön lisans bölümlerine yerleşirken ek puandan yararlanırlar. Örnek:

24 Örnek: Hacettepe Üniversitesi- İlk ve Acil Yardım isteyen 2 öğrenci
Anadolu Lisesi Mezunu (2 yıllık) İlk v e Acil Yardım istiyor Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Sağlık) Mezunu İlk v e Acil Yardım istiyor Ham puan : 303 Diploma Notu: 70 Yerleştirme Puanı: 345 Ham puan : 303 Diploma Notu: 70 Ek puanlı Yerleştirme Puanı: 366 Sonuç: Hacettepe Üniversitesi Sonuç: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Not: Tahmini bir çalışmadır.


"FARABİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları