Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ."— Sunum transkripti:

1 DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ

2 DOĞUMHANE HİZMETLERİ Doğumun öncesi, doğum ve sonrasında anne ve bebeğe verilen hizmetlerin bütünüdür.

3 DOĞUMHANEDE ARANAN FİZİKİ ŞARTLAR
Doğumhane girişinde çalışanlar için giyinme odası bulunmalıdır. Doğum öncesi izlem ve doğum tek kişilik odalarda yapılmalıdır.

4 Doğum öncesi izlem, doğum ve doğum sonrası bakım odalarında yatak başı tıbbi gaz sistemi bulunmalıdır.

5 Doğumhanede anne/bebek bakım ve izlemine yönelik düzenleme yapılmalıdır.
Doğum eyleminde “Doğum Eylemi Yönetim Rehberi” kullanılmalı,

6 Çalışanlar tarafından kişisel koruyucu ekipman kullanılmalıdır.
Bölüm bazında kullanılması gereken kişisel koruyucu ekipman belirlenmelidir.

7 Kişisel koruyucu ekipman çalışma alanlarında ulaşılabilir olmalıdır.
Kişisel koruyucu ekipman kullanımı konusunda çalışanlara eğitim verilmelidir .

8 Hasta mahremiyetini sağlamaya yönelik düzenlemeler bulunmalıdır.
Hasta yatakları kullanıma hazır temiz ve ütülü olmalıdır.

9 DOĞUMHANEDE BULUNMASI GEREKEN EKİPMANLAR
Doğumhanede 1 adet oftalmoskop,forseps ve vakum bulunmalıdır. Bebek ısıtıcı,bebek aspiratörü,larinkoskop, uygun boyutta balon-valf maske sistemi bulunmalıdır. Doğumhanede doğum süreci için gerekli ekipman bulunmalıdır.

10 HASTANIN BÖLÜME KABULÜ
Hastanın bölüme kabulünde genel durumu değerlendirilir. Hekim tarafından hastanın doğumhanede ilk muayenesi yapılır. Muayene sonucuna göre hasta travay odasına, direk doğum salonuna veya yüksek riskli gebelik travayına alınabilir. Tanı ve tedavi için yapılacak tüm işlemlerde hasta kimliği doğrulanmalıdır.

11 Acil durumlar hariç her doğum eylemi partograf ile izlenmeli,
Partograf; eylemin ilerlemesini değerlendirmek ve yorumlamak için kullanılan bir araçtır. Grafik kağıdına eylem sırasında gözlenen gelişmelerin saat belirtilerek kayıt edilmesi esasına dayanır.

12 Direk doğum salonuna alınan hastanın doğumu gerçekleştirilir.
Doğumu gerçekleşen hasta ve bebek bakımı ve kayıt işlemleri yapılarak daha önceden hazırlanan kol bandı bebeğe takılır.

13 . Annedeki beyaz kimlik tanımlayıcı bebeğin cinsiyetine göre belirlenen kimlik tanımlayıcı ile değiştirilmeli,doğum sırasında kız bebeklere pembe erkek bebeklere mavi kimlik tanımlayıcı kullanılmalıdır.

14 ..Bebeğin kimlik tanımlayıcısında; annenin adı-soyadı, bebeğin doğum tarihi (gün/ay/yıl) bilgileri ve anne veya bebeğin protokol numarası bulunmalıdır. ..Anne ve bebeğin ilk muayenesi ilgili uzman doktor tarafından yapılarak ilgili servise transferi sağlanır.

15 Yenidoğan bebek, “Bebek ve Çocuk İzlem Protokolü” doğrultusunda izlenmeli,
Bebeğe ilk 24 saatte kaç izlem yapıldığı ve izlem içeriği kayıt altına alınmalıdır.

16 Annenin takibi “Doğum Sonu Bakım Yönetim Rehberi”ne göre yapılmalı,
Anneye ilk 24 saatte kaç izlem yapıldığı ve izlem içeriği kayıt altına alınmalı, Normal doğumdan sonra en az 24 saat, sezaryen ile doğumdan sonra en az 48 saat anne ve yenidoğan hastanede izlenmelidir.

17 Hasta/hasta yakınları hastanın genel durumu ve tedavi süreci hakkında hekim tarafından bilgilendirilmelidir.

18 2012 YILI KAMU HASTANELERİ DOĞUM ORANLARI
HASTANE ADI NORMAL DOĞUM SEZARYEN DOĞUM GENEL TOPLAM O.Ü.E. ve A.HAST 1099 1211 2310 FATSA DEV.HAST. 789 616 1405 ÜNYE DEV.HAST. 549 491 1040 GÖLKÖY DEV.HAST. 28 27 55 AYBASTI DEV.HAST. 81 109 KORGAN DEV.HAST. 22 - KUMRU DEV.HAST. 21 GÜR.DEV.HAST. 5 AKKUŞ DEV.HAST. 4 ULUBEY DEV.HAST. 1 TOPLAM 2599 2373 4972

19 BEBEK DOSTU HASTANELER
SB’nın çalışmaları kapsamında, doğum hizmeti veren hastanelerde emzirmenin başarılı ve yerleşik bir uygulama haline gelmesini sağlamak üzere 1991 yılında Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Hastaneler Programı başlatılmıştır.

20 Doğum hizmeti veren hastanelerden; gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastaneler ‘Bebek Dostu Hastane’ ünvanını alır.

21 İlimizdeki tüm hastaneler bu standartları sağladığı ve bebek beslenmesine özen gösterdiği için Sağlık Bakanlığı tarafından ‘’ALTIN BEBEK DOSTU İL’’ ünvanına layık görülmüştür.

22 HEDEFİMİZ İnsanlara daha iyi hizmet verebilmek adına ; Birliğimize bağlı tüm hastanelerin doğumhanelerinde sunulan doğum hizmetlerinin Sağlık Bakanlığımızın Hizmet Kalite Standartlarında (HKS) belirttiği şartlar doğrultusunda iyileştirilmesine ve her zaman daha iyisinin gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar yapmak, sistem belli bir noktaya geldikçe çıtayı bir sonraki hedefe yöneltmektir.

23 KAYNAKLAR Tıbbi Hizmetler Sunum Rehberi
Hastane Hizmet Kalite Standartları Kitabı İl Halk Sağlığı Müdürlüğü (Ana Çocuk Sağlığı Şubesi) Sağlıkta Kalite ve Akreditasyon Daire Başkanlığının internet sayfası

24 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları