Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RAM NEDİR, NE İŞİŞE YARAR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RAM NEDİR, NE İŞİŞE YARAR?"— Sunum transkripti:

1 RAM NEDİR, NE İŞİŞE YARAR?
ÖZELLİKLERİ NELERDİR? RAM’LARIN VERDIGI HATALAR VE ÇÖZUMLERİ…

2 RAM (Random Access Memory) Türkçesi(Rasgele Erişimli Bellek )
RAM, elektrik kesildiğinde içerisindeki veriler kaybolduğundan işlemcinin işleyeceği verilerin tutulduğu geçici bir depolama alanıdır. Bilgisayar üzerinde işlem yaparken en önemli noktalardan biri yeterli ve kaliteli RAM’lere sahip olunmasıdır. Aksi hâlde yeterli RAM alanı mevcut değil ise düşük performansın yanında birçok yazılımı çalıştıramama gibi problemler de çıkabilir. Bellekler, bilgi depolama üniteleridir. Bilgisayarlar her türlü bilgiyi (resim, ses, yazı gibi) ikilik sayılar ile kullanır ve saklar. Bir bilgi mantıksal olarak “0” ve ”1”lerden oluşur. Aynı şekilde bu ikilik bilgiler kısa veya uzun süreli depolanırken de kullanılır.

3 Belleğin Yapısı ve Çalışması
Bilgisayardaki adresleme tekniği açısından ROM hafızalar, RAM alanının içerisinde bulunmaktadır. RAM hafıza haritasının bazı bölgelerine bir veya birkaç tane ROM’a denk gelecek şekilde yerleştirilmiştir. ROM hafızadaki bilgiler sabit kaldığı için bilgisayara güç verildiğinde sistem direkt olarak ROM’daki belirli bir adrese konumlanır. Bilgisayar bu adresten itibaren program ve veri kodlarını okumaya başlayarak çalışmasını yürütür.

4 Bellek Çeçitleri Günlük kullanımda, RAM, hafıza ve bellek kelimeleri çoğunlukla aynı kavramı ifade etmekte kullanılır. Hangi kavramı kullandığınız çok önemli olmayabilir ancak doğru sınıflandırmayı bilmeniz önemlidir. Öncelikle temel kavramların aslında neyi ifade ettiği bilinmelidir. Hafıza veya bellek kelimeleri daha üst düzey ifadelerdir.

5 Bilgisayarın ana hafızası olan RAM’in, sadece bir hafıza türü olduğu unutulmamalıdır. RAM’in yanı sıra bilgisayar bünyesinde daha birçok hafıza birimi vardır. CMOS, ROM, EPROM, flash gibi kavramların hepsi birer hafıza türüdür. Bellek Çeşitleri Veri Saklama Açılımı RAM Geçici Random Access Memory CMOS Geçici Complementary Metal Oxide Semiconductor ROM Kalıcı Read Only Memory PROM Kalıcı Programmable ROM EPROM Kalıcı Erasable Programmable ROM EEPROM Kalıcı Electronically Erasable Programmable ROM Flash Kalıcı ……………..

6 BİR KAÇ ÖZELLİK… RAM’ler hesap çizelgesi gibi organize edilmiştir. RAM bölümü adreslenerek adresten okuma ya da adrese yazma işlemleri yapılabilir. Programlar ve veriler kullanımda olmadıkları zamanlarda yığın depolama alanında tutulur. Bu genellikler sabit disk olmakla beraber, USB bellek veya CD, DVD gibi optik ortamlar da olabilir. Talep olduğunda programlar yığın depolama aygıtından RAM'e kopyalanır ve ardından çalışır. Programların çalışabilmesi için öncelikle RAM’e aktarılması gerekmektedir. Bu işlemin temel amacı, CPU tarafından işlenecek veri ve komutlara çok daha hızlı bir şekilde erişilme ihtiyacıdır.

7 CPU RAM’e sabit disklerden çok daha hızlı erişir.
Eğer çağrılan program sahip olunan RAM’den daha büyük boyutta ise belirli aralıklarla sabit diskten transfer yapılması gerekmektedir. Bu özellikle büyük bilgisayar oyunları ve çok RAM kullanan tasarım programlarında ortaya çıkabilir. RAM’in bu tarz yetersiz kalması durumlarına karşın işletim sistemi PageFile servisi ile sabit diskin bir kısmını RAM gibi kullanmaya çalışır.

8 RAM ÖLÇÜM BİRİMLERİ!!!! RAM modülleri Bayt cinsinden ifade edilir.
256 MB, 512 MB, 1 GB, 2 GB modüller hâlinde satılır. Hafıza büyüklük ölçülerini tekrar hatırlayalım: 1 Bayt (B) = 8 Bit 1 Kilobayt (KB) = 1024 Bayt 1 Megabayt (MB) = 1024 KB = 1,048,576 Bayt 1 Gigabayt (GB) = 1024 MB = 1,073,741,824 Bayt 1 Terabayt (TB) = 1024 GB = 1,099,511,627,776 Bayt

9 RAM yongaları: Üretim teknolojisindeki gelişmelere bağlı olarak RAM çipleri veya yongaları, zamanla değişmiştir. Günümüzde üretilen yongalar ise bacakları altta olacak şekilde CSP yapıdadır. Dikkat ederseniz yonganın çevresinde bağlantı bacakları bulunmamaktadır. Görsel olarak bellek yongaları, genelde küçük yeşil bir PCB yüzeyin dizilmiş ufak siyah modüller hâlindedir.

10 Şekilde Gorüldügü Gibi..

11 SIMM RAM paketi SIMM (single inline memory modüle -tek sıralı hafıza modülü), artan RAM ihtiyacına karşın PCB üzerine RAM yongalarının yerleştirildiği ilk çözümdür. Statik RAM: Statik RAM’ler ise daha yüksek hıza karşın daha yüksek maliyetlidir ve daha büyük mimari bir yapı kullanır. Bu sebeple genellikle küçük boyutlu olarak ön bellek amacıyla kullanılır. Daha çok devreye entegre durumdadır ve yenisi ile değiştirilmesi zordur. DRAM (dynamic random access memory – dinamik RAM): Şu anda en popüler bellek türü olan dinamik RAM, düşük maliyet, küçük mimari yapı ve makul derecede hız sunması sayesinde genellikle sistem hafızası olarak kullanılır. Uygun maliyetlerle yüksek kapasiteli ve esnek çözümler sunabilir. 35 Mikroskobik kapasitörler ve transistörler sayesinde 1 ve 0’ları saklayan özel bir tür yarı iletkendir. Teknik olarak aralarındaki en önemli fark ise SRAM’in periyodik olarak yenilenmesi gerekmezken DRAM için periyodik yenileme gerekiyor olmasıdır.

12 RAM VERSIYONLARI RAM Türü AÇIKLAMASI MODÜL/STİCK YAPISI SRAM
STATİK RAM - DRAM DİNAMİK RAM SIMM SDRAM SENKROM DRAM DIMM, SO-DIMM RDRAM RAMBUS DRAM RIMM, SO-RIMM DDR SDRAM ÇİFT VERİ TRANSFERLİ SDRAM DIMM, SO-DIMM, MİCRO-DIMM DDR2 SDRAM DDR SDRAM VERSİYONU 2 DDR3 SDRAM DDR SDRAM VERSİYONU 3

13

14

15 BELLEK MONTAJI Bilgisayarda bulunan chipler düşük voltajla çalıştığı için insan vücudundaki statik elektrikten zarar görme ihtimali vardır. Bunun için elektrostatik deşarj yapılmalıdır. RAM’lar yuvalarına yerleştirilip bastırılınca yandaki kilitler çentiklere denk gelerek çıkmasını engelleyecektir. Masaüstü bilgisayarda ram modülleri dik olarak yerleştirilirken dizüstü bilgisayarlarda yatay olarak yerleştirilir.

16 Ram (Bellek) Arızalarına Ait Soru ve Cevaplar (Arızaları ve Çözümleri)
Soru=Bilgisayarım açık, güç ışıkları yanıyor ve fanlar çalışıyor fakat bilgisayara görüntü gelmiyor Cevap=Görüntü gelmeme sorunları anakart, güç kaynağı, ekran kartı sorunlarına ortak olarak ram ile ilgili de olabilir. Sisteme bağlı ram lerden birinde veya birkaçında bir arıza varsa sisteme görüntü gelmeyebilir. Eğer sistemde birden çok ram varsa tümünü çıkartıp tek tek takarak sorunlu ram i tespit edebilirsiniz. Sorunlu ram i doğru tespit ettikten sonra yenisini satnı alıp sisteme takabilirsiniz Soru=Bilgisayar açıldığında işletim sistemine geçmiyor ve post screen de kalıyor - resetleniyor Cevap=Bilgisayar açıldığı anda anakart üzerine yüklü tüm donanımları tarar bu sırada tüm donanımların sağlıklı çalışması gereklidir çünkü bu tarama için ilk olarak kendisinin çalışması gerekir. Eğer ram lerde bir arıza varsa bu tarama işlemini bitiremez ve resetlenir veya kilitlenir. Soru=Bilgisyar windows açılırken resetleniyoe, donuyor, ve hatalar veriyor Cevap=Açılış sırasında windows ram i kullanır boot dosyalarını ram e yükler ve oradan okuyarak açılış hızını arttırmasna yardımcı olur. Bu yüzden açılış sırasında sistem dosyalarında herhangi bir sorun yoksa bu hatalar ram den kaynaklı olabilir.

17 Soru=Windows açılırken başlatma onarma ekranı çıkıyor ve siyah ekranda yazılar yazıyor
Cevap=Bir üstteki cevapta olduğu gibi bu sorun açılış dosyalarının ram a yüklenirken ram deki bir sorun yüzünden yüklemeyi tamamlayamamasından kaynaklıdır. Dolayısıyla hatalı bir ram varsa açılış işlemi yarıda kalır. Soru=Bilgisayarda işlem yaparken resetlenmeler oluyor Cevap=Ram lerde ki hatalar sürekli olarak karşımıza çıkmayabilir. Bunun bazı sebepleri vardır ram üzerindeki çiplerde bloklar bulunur bu bloklara veri yazıldıkça işlemler sırasında sürekli dolar boşalır. Bloklar karışık olarak doldurulup boşaltıldığında eğer hatalı 1 blok bile varsa verinin tamamını yazmayı başaramadığı (veya yazdığını okumayı) anda sistemde hatalara sebebiyet verir. Dolayısı ile bu tip arızalara sürekli olarak rastlanmaz. Eğer ram deki blokların tümünü test etmek isterseniz gold memory programını kullanabilirsiniz. Soru=Windows ta işlem yaparken mavi ekran hatası alıyorum Cevap=Mavi ekran hata kodlarının incelenmesi gerekir her mavi ekranda hata kodları çıkar 0x00 ile başlayan kodları internette arattığınızda hatanın nereden kaynaklı olduğunu öğrenebilirsiniz. Fakat mavi ekran hataları genelde arızalı ve hatalı ram dan kaynaklanabilir

18 Soru=Windows kurarken bilgisayar mavi ekran veriyor ya da resetleniyor
Cevap=Windows kurulum aşamasında ilk olarak kurulum ekranındaki (winpe ortamı) ön yazılım ram e yüklenir ve oradan okunur çünkü henüz harddiske yüklenen bir veri yoktur dolayısı ile kurulum sırasında ram e çok ihtiyaç bulunur. Ram da olan bir hata kurulumda mavi ekrana, kapanma ve resetlenme sorunlarına yol açabilir. Soru=Oyun oynarken bilgisayarım resetleniyor veya kilitlenip donuyor Cevap=Oyunlarda ve yüklü grafik işlemeleri sırasında ortaya çıkan sorunlar genelde ekran kartı ve sürücü ile ilgilidir. Fakat bunu yanında ram ile ilgili de kilitlenme, donma ve resetlenme yaşanabilir. Soru=Bilgisayara yeni ram taktım fakat toplam ram miktarı görünmüyor Cevap=Böyle bir durumda 2 çözüm vardır; Çözüm 1: Belleklerden biri arızalı olabilir fakat bilgisayar açılıyor ve çalışıyor durumdadır bu durumda sistem belleğin birini okuyor diğerini hiçbir şekilde algılamıyordur. Çözüm 2:Belleklerden biri bilgisayarınızın anakartına uyumsuzdur bazı anakartlar çift taraf çipli belleklerin sadece bir tarafını okuyabilirler diğer tarafını okuyamadıkları için 1 gb ram 512 mb görünebilir bu durumda anakartın ram destek listesine bakarak uyumlu ram temin etmek gerekecektir. (Ya da eski ram in birebir aynı marka ve modele sahip olanı da işe yarayabilir)

19 Soru=Bilgisayaromda dahili O/B ekran karı var bilgisayar açıldığında ekran çizgi çizgi oluyor
Cevap=O/B dahili ekran kartları sistem belleğini yani bilgisayarınızdaki ram i kullanırlar. Ram de ortaya çıkan bir arıza veya yeni ram takma sırasında oluşan uyumsuzluk bu soruna sebep olabilir.

20 DEĞERLENDİRME SORULARI?
Aşağıdaki doğru yanlış sorularını cevaplayalım. (...) Bilgi depolama ünitelerine bellek denir. (...) ROM bilgileri geçici olarak saklar. (...) Anakarta en hızlı RAM’i takmak her zaman performansı artırır. (...) Dizüstü bilgisayarlarda RAM’lar dik olarak yerleştirilir.

21 DOĞRU SEÇENEKLERİ İŞARATLEYELİM
1) RAM’i hız olarak diğer depolama birimlerinden üstün kılan sebep hangisidir? A) Sabit disklerden pahalı olması B) Ön bellekten yavaş olması C) Aktarım hızlarının yüksek olması D) Elektrik kesildiğinde bilgilerinin silinmesi 2)Bütün programların, üzerinde çalıştığı bellek hangisidir? A) RAM B) Sabit disk C) ROM D) CD-ROM 3)AĢağıdakilerden hangisi ROM bellek çeĢidi değildir? A) PROM B) MROM C) EPROM D) Flash ROM

22 4)Ne tür belleğin kullanılacağını belirleyen unsur, aĢağıdakilerden hangisi olamaz?
A) Anakartın destekleyeceği bellek tipi B) Saklanacak bilginin kalıcı veya geçici olması C) Saklanacak verinin boyutu D) Haricî kartların bozuk olması 5)RAM monte edilirken aĢağıdakilerden hangisine dikkat etmek gerekmez? A) Vücutta statik elektriğe B) Kasa kablosunun takılı olmasına C) Slot rengine D) Slota oturup oturmamasına 6)Aşağıdakilerden hangisi temel donanım birimlerindendir? A) RAM B) Webcam C) Disket sürücü D) Yazıcı

23 CEVAPLAR 1 DOĞRU 2 YANLIŞ 3 YANLİŞ 4 5 C 6 A 7 B 8 D 9 10

24 Hazırlayanlar Berkan TORUN Tuncay ÖNÇEKEN

25


"RAM NEDİR, NE İŞİŞE YARAR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları