Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU"— Sunum transkripti:

1 BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU
NİDA ZEYNEP GÜÇLÜ

2 MODÜLLER 1.MODÜL:Bilgisayar kullanma 2.MODÜL:İşletim Sistemi Kurulumu
3.MODÜL:İnternet ve E-posta yönetimi 4.MODÜL:Kelime İşlemci 5.MODÜL:Elektronik Tablolama 6.MODÜL:Sunu Hazırlama

3 1.Modül:Bilgisayar Kullanma
Bilgisayar tanım olarak 2’ye ayrılır: -Donanım=Bilgisayarın Parçaları -Yazılım=Bilgisayarın Programları

4 1.DONANIM Bilgisayarımızın dıştan görünen ve içinde bulunan parçalarıdır.Kasa,Monitör,Klavye ve Fare bilgisayarımızın ana donanım birimleridir. Ram kart,işlemci,anakart,sabitdisk,cd-dvd sürücü,ekran kartı,ethernet kartı kasamızın içinde bulunan ana parçalardır. Yazıcı,tarayıcı,kamera,flash bellek gibi birimler bilgisayarımıza dışardan takılan birimlerdir.

5 Şimdi donanım birimlerimizi daha yakından inceleyelim;
1.RAM Kart:Bilgisayarımızın geçici hafızasıdır.Bilgisayarımız açık olduğu sürece yapılan işlemleri kaydeder.Fakat bilgisayar kapandığı anda üzerindeki bilgiler silinir.Bu parça bilgisayarımızı hızlandırmaya yarar.

6 2.Harddisk(Sabit disk):
Bilgisayarımızın kalıcı hafızasıdır.Bilgisayara kaydettiğimiz herşey burada depolanır.Harddiskin boyutu ne kadar büyük olursa o kadar çok bilgi alır.

7 3.İŞLEMCİ: Kısaca CPU ( Central Process Unit ) yani Merkezi İşlem Birimi’dir. İşlemci için bilgisayarın beynidir diyebiliriz. Adından anlaşıldığı gibi bilgisayardaki işlemleri gerçekleştiren ve gerekli yerlere gönderen elemandır.Konuyu basitçe anlatmak gerekirse bilgisayar üzerinden yaptığımız herşey işlemciye muhakkak uğrar. Yani klavyedeki bir tuşa basmamız, fareyi hareket ettirmemiz birebir olarak işlemcide gerçekleşir.

8 4.ANAKART: Anakart bilgisayarın en önemli ve en pahalı parçasıdır.Bilgisayarımızda bulunan tüm donanım anakartla bağlantılıdır.Anakart donanım parçalarımız arasındaki iletişim sağlar.

9 5.CD-DVD SÜRÜCÜ: Bilgisayarımıza cd-dvd taktığımız yerdir.Cd ve dvd ler bu sürücüdeki manyetik alanlar sayesinde okunur.

10 6.EKRAN KARTI: Monitörümüzden görüntü alabilmemizi sağlayan karttır.Ekran kartı ne kadar yüksek kapasiteli olursa görüntü o kadar kaliteli olur.

11 7.ETHERNET KARTI: Bilgisayarın internete bağlanmasını sağlayan karttır.

12 Bir de kasaya dışardan bağlanan birimler vardır:

13

14 2.YAZILIM Yazılım bilgisayarımızın içinde yüklü olan programlardır.4 çeşit yazılım vardır:

15 1.Lisanslı Yazılım: Orijinal olan yazılımlardır.Bu tür yazılımları para verip satın alırız.Kullanım haklarının tümüne sahip oluruz ve süre sınırlaması yoktur…

16 2.Demo Yazılım: Herhangi bir programın reklamını yapmak amacıyla çıkarılmış,programın tamamını değil de sadece belli özelliklerini içeren mini programdır.

17 3.Paylaşılan Yazılım: Süre kısıtlamalı yazılımlardır.Bu tür yazılımlarda programın tüm özelliklerini kullanabiliriz fakat sınırlı süre ile kullanabiliriz.Süre dolduğu zaman programı kullanma hakkımız sona erer.

18 4.Ücretsiz Yazılım: Bu tür yazılımlarda ne süre kısıtlaması ne de özellik kısıtlaması yoktur.Amaç programın popülerliğini arttırmaktır.İnternetten indirdiğimiz ücretsiz program ve oyunları bu yazılıma örnek olarak verebiliriz.

19 YENİ ÇIKAN TEKNOLOJİLER
TABLET NAVİGASYON Akıllı Telefon Ultrabook

20 BİLGİ BİRİMLERİ Bilgisayarın hafızasında her bir karakter(harf,sayı,noktalama işareti,boşluk) 1 bitlik yer kaplar. 8 bit=1 byte, byte=1 Kilobyte 1024 kilobyte=1 Megabyte 1024 Megabyte=1 Gigabyte 1024 Gigabyte=1 Terabyte

21 Yani: bit<byte<kilobyte<megabyte<gigabyte<terabyte

22 BİLGİSAYARLAR ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
500 GB HARDDİSK 4 GB RAM 2.0 GHZ DUAL CORE İŞLEMCİ 1 GB EKRAN KARTI 2.BİLGİSAYAR 1 TB HARDDİSK 2 GB RAM 3.0 GHZ DUAL CORE İŞLEMCİ 512 MB EKRAN KARTI

23 Bilgisayar Başında otururken;
Sırtımız dik,dirseklerimiz vücudumuzun iki yanında yere paralel olmalı. Ekran ile gözümüz arasında en az 30 cm lik bir fark olmalı. Bileklerimiz klavyeye değmemeli yazarken sadece parmak uçlarımız klavyeye dokunmalı. Çalıştığımız oda havasız olmamalı. Klavye hafif sağımızda kalmalıdır.

24 Bilgisayarımızın güvenliği için;
Kasanın arkası herhangi bir yere dayanmamalı, Prizler ve fişler ayakaltında olmamalı,çevresinde sıvı herhangi bir şey bulunmamalıdır. Klavyenin çevresinde sıvı bir şey olamamalıdır. Birşeyler yerken klavyenin üzerine kırıntılar gelmemelidir. Ekran ve klavye ıslak bezle silinmemelidir. Elektrik kesintileri olduğunda bilgisayarın tüm fişleri prizden çekilmelidir.

25 Bilgisayarı hatalı kullanıma bağlı ağrılar:
Göz Bilgisayar kullanımı sırasında gözler bir çok etkene bağlı olarak az ya da çok etkilenir. Bu etkenler arasında monitörün özelliği, kullanıcının pozisyonu ve var olan kırma kusuru için gözlük kullanıp kullanmaması, odanın aydınlatması, ekranda ki ışık yansımaları, kullanılan zemin ve karakter özellikleri sayılabilir. Bilgisayar kullanımına bağlı gözlerde yorgunluk, yanma hissi, kızarıklık, kaşıntı, sulanma, bulanık ya da çift görme gibi yakınmalar sıktır. İş yerinde yapılan bazı düzenlemeler ve kullanıcıların eğitimi ile bu sorunların bir kısmı önlenebilir. Bilgisayar kullanırken kullanıcılar göz kapaklarını farkında olmadan daha az açıp kapatırlar (Ortalama dakikada 12 olan göz kırpma sayısı, bilgisayar kullanımı sırasında dakikada beşe kadar düşebilmekte, bu da kuru göz yakınmalarına yol açabilmektedir). Bilgisayar monitörlerinden yayılan negatif yüklü partiküller, insan bedeninde ve gözlerde negatif elektrik yükü oluşturarak havadaki pozitif yüklü toz parçacıklarını çekip gözlerde konjonktivite bağlı yakınmalara neden olabilmektedir. Kırma kusuru olup da gözlük kullanmayan kişiler, görme ile ilgili sorunların yanı sıra ekrana olan uzaklığı koruyamadıklarından olumsuz etkilere daha çok maruz kalabilirler. Özellikle ve üzeri yaşlardaki kişilerin, bilgisayar kullanırken cm mesafeye göre düzenlenmiş gözlük kullanması gerekebilmektedir.

26 Kas iskelet sistemi Bilgisayar kullanımı çok az değişen bir duruşla, el bileği ve kol kaslarının benzer hareketleri yapmasını gerektiren bir uğraştır. Bu nedenle omurga, omuz, sırt, dirsek, el bileği ve parmaklara ilişkin rahatsızlıklar sık görülür. Karpal tünel sendromu, ulnar sinir tutulumu, lateral medial epikondilitis, DeQuervian tenosinovitis, myofasial boyun ağrısı TZT ile ilişkili başlıca rahatsızlıklardır. Karpal tünel sendromu, bilgisayar kullanıcıları arasında sık görülen, medial sinir ve fleksor tendonların tutulumunu içeren ve önemli sonuçlar doğuran ağrılı bir durumdur. Nedenleri arasında genetik yatkınlık ve yaşam biçiminin önemli olduğu bilinmektedir.

27 İşyeri düzeni ve korunma Çalışma ortamında belirli standartların sağlanması hem sağlık hem de iş verimi açısından oldukça önem taşır. Bu standartlar bilgisayar donanımının özellikleri, bilgisayarların yerleştirilmesi, sandalye, masa, odanın aydınlatması, temizliği gibi bir çok konuyu içermelidir. Monitörün çözünürlüğünün yüksek, elektromanyetik etkisinin düşük olması aranan özelliklerdendir. Monitörler odada pencere ve lambalardan kaynaklanan ışık yansımaları en az olacak biçimde yerleştirilmelidir. Birden çok bilgisayarın bulunduğu ortamlarda bilgisayarın yanında ve arkasında 120 cm'den daha az mesafede kimse çalışmamalıdır. Monitör kullanıcının tam karşısında, monitörün üst kenarı kullanıcının gözleri ile aynı düzeyde olmalıdır. Bilgisayar ekranı üzerinde ki ışık yansımaları görmeyi zorlaştırıp, kişinin bilgisayara gereğinden fazla yaklaşmasına ve iş veriminin düşmesine neden olur. Bu nedenle yansımalar önlenmelidir. Oda aydınlatmasının en azından gündüzleri gün ışığı ile sağlanması yararlı olacaktır. Bazı floresan tipi lambalar ekrandaki yansımaları artırarak, gözle ilgili yakınmalara yol açabilmektedir. Oda aydınlatmasının normalden yarı yarıya daha az olması rahatlık sağlayacaktır.

28 Ekran koruyucu: Toprak hattı olan ekran koruyucular bilgisayarın elektrik yükünün azaltılmasında etkili olmakta, bununla birlikte ortamın ve ekranın tozunun ıslak bezle sık sık alınması da özellikle gözlerde toza bağlı yakınmaları azaltabilmektedir. Yine ekranın tozunun alınması görüntünün netleşmesine de katkıda bulunmaktadır. Ekran parlaklığı ve kontrastının ayarlanması gözle ilgili yakınmaları azaltıcı olabilmektedir. Genellikle beyaz zemin üzerine siyah uygun bir seçimdir.

29 Fare ve klavye: Fare kullanımına bağlı travmalarda sık görülmekte olup, kullanım sırasında uyulmasında yarar olan öneriler şunlardır: Farenin olabildiğince vücuda yakın tutularak omuz el bileği ve dirsekteki, gerilimin azaltılması, yüksekliğin uygun olması ve kimi durumlarda fare yerine klavyenin kullanılmasıdır. Fare ve klavye kolların rahatlıkla ulaşabileceği bir uzaklıkta ve yükseklikte olmalıdır.

30 Sandalye: Çalışma sandalyesinin tekerlekli, yükseklik ve sırtlığının ayarlanabilir olması, yanlarda kolları dinlendirebilecek yerlerinin olması önerilir. Çalışma sandalyesine oturulduğunda gözlerin düzeyi ile bilgisayar ekranının üst kenarı lik bir açı oluşturmalı, sırtlık dik olmalıdır. Kağıt askısı (document holder): Bilgisayar ekranının yanı sıra kağıt okumak baş ve gözlerin sık sık hareket etmesine, gözlerin sık sık farklı mesafeler için akomodasyon yapmasına neden olur ki bu da çeşitli yakınmalara yol açar. Bu nedenle okunacak belgeler bilgisayar ekranına oldukça yakın ve göze ekranla eşit uzaklıkta olur ise akomodasyona bağlı yakınmalar azalacaktır. Bu amaçla kağıt askısı kullanılabilir.

31 Bilek Dinlendirici Bilek dinlendiricilerin karpal tünel sendromunu önlemede yararları olabilir. Bilek dinlendiricinin bilgisayar kullanırken değil, dinlenme sırasında kullanılması önerilmektedir.

32 Duruş biçimi: İyi bir duruş biçimi en az enerji ile en yüksek verimin elde edildiği, rahat bir biçimdir. İyi bir duruşun başlıca özellikleri; başın dik, sırtın destekli, kolların rahat, gözlerin bilgisayar ekranının üst düzeyi ile yakın düzeyde ve ekranın tam karşıda olmasıdır. Kullanıcının bilgisayara olan uzaklığı hem sağlık hem de verim açısından önemlidir. Kullanıcının bilgisayara olan uzaklığının cm olması önerilmektedir. Bilgisayarların elektromanyetik alanlarının etki alanı yanlarda ve arkada daha fazladır. Bu nedenle bilgisayarların yanları ve arkasında oturanlar daha uzak konumda olmalıdır. Bilgisayarın önündeki güvenli aralık yaklaşık 70 cm (yaklaşık erişkin kol boyu), diğer yönlerinde ise 120 cm'dir. Bilgisayar ekranlarından yayılan ultraviyole ve elektromanyetik ışınlar çok fazla olmamakla birlikte, ekrana yaklaştıkça etkileri artmaktadır.

33 Ara verme alışkanlığı: Bir saatlik çalışma süresinde 5-15 dakikalık ara verilmesi, hem kas iskelet sistemi hem de göz ile ilgili yakınmaları azaltacaktır. Bu davranışın yakınmalar başlamadan önce de sergilenmesinin korunmada oldukça etkili olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Ara verme ile ilgili bir yazar yazısında kısa, orta ve uzun süreli aralardan söz etmektedir. Kısa aranın yaklaşık her 10 dakikada bir 10 saniye kadar sürmesini, bilgisayardan biraz uzaklaşıp derin nefes alınmasını, göz kapaklarının açılıp kapatılmasını ve bilgisayar dışında farklı uzaklıktaki bir nesneye bakılmasını önermektedir. Orta büyüklükteki aranın ise yaklaşık her 1 saatte 5 dakika kadar sürmesini, ve bu arada ayağa kalkarak gerilmeyi; birkaç saatte bir ise daha büyük aralar verilmesini çay ya da kahve molasını önermektedir. Ara vermeyi unutanlar, ara verme zamanı ve süresi konusunda kullanıcıya yardımcı olan PauseMe, MacBreakZ! gibi ücretsiz yazılımlar da elde edebilirler. İyi bir iş planı yaparak kullanıcılar bilgisayar işlerini güne yayarak, aralarda diğer işleri yapabilirler. Ekip çalışması ve görev değişimi, görev çeşitliliği işle ilgi yapılabilecek düzenlemeler arasında olabilir. Egzersiz el ve bilek egzersizleri karpal tünel sendromunu ile ilgili yakınmaları azaltabilmektedir. El bileğini güçlü ve esnek kılabilecek egzersizler korunma amacı ile sorun başlamadan önce yapılmalıdır. Aksi durumda var olan sorunu artırabilir. Akut durumlarda non steroid antiinflamatuvar ilaçlar, steroid tedavisi, dinlenme önerilebilir. İlaç ve fizik tedaviye yanıt vermeyen durumlarda cerrahi tedavi ile başarılı sonuçlar alınabilir.

34 Sonuç : Her geçen gün yaşamımızda daha çok yer bulan bilgisayarlar, olumlu bir çok katkının yanı sıra, bir kısım sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Bu sorunlar oldukça yaygın olarak görülmekte, önemli işgücü ve ekonomik kayıplara neden olabilmektedir. Buna karşın alınacak bazı önlemlerle önemli ölçüde bu sorunlar azaltılabilecektir.

35

36

37

38

39

40

41

42

43 ÖĞRENME AKTİVİTELERİ 1.Masaüstü ekranı 2.fare ile sağ ve sol tıklama
3.pencere öğeleri 4.Masaüstünde yeni dosya açma 5.kopyala-yapıştır yöntemiyle internetten resim kopyalayıp yeni açtığımız dosyaya kaydetme 6.internette arama yapma 7.masaüstü arkaplanını değiştirme 8.fare ile oynanan oyunlar oynayarak fare kullanımını geliştirme

44 EN ÇOK KULLANILAN KLAVYE KISAYOL TUŞLARI
Boşluk(spacebar):1 Karakter boşluk bırakır. Backspace:1 karakter siler. Enter:verilen komutu gerçekleştirir. Caps lock:Büyük küçük harf yapar. Tab: Windows’un pencereleri ya da menülerinde; simgelerin ve dosyaların arasında seçili olanı fare kullanmadan değiştirmeye yarar.

45 Ok tuşları:sağa-sola,yukarı ve aşağı gitmemizi sağlar.
Print screen:ekranın resmini çeker. Delete:seçili öğeyi siler. Ctrl:tek başına işlevi yoktur. -ctrl+c:kopyala ctrl+x:kes ctrl+v:yapıştır .shift:Tuşların üzerinde bulunan ikinci karakterleri yazmamızı sağlar.

46 Öğrenme faaliyeti:WORD’de yazı yazma
ADAM VE KÖPEĞİ Adam ve hayattaki tek arkadaşı olan köpeği bir kazada birlikte ölmüşlerdi.. Gökyüzüne çıktıktan sonra bembeyaz bulutların arasında dolaşmaya başladılar. Adam çok susamıştı... Biraz su bulabilmek ümidiyle yürümeye devam ederken, birden kendilerini muhteşem bir manzaranın karşısında buldular.. Rengarenk çiçeklerle süslü bir bahçe, altından yapılmış bir bahçe kapısı, ve onları karşılayan beyazlar içinde bir kadın.. Adam köpeğiyle birlikte kadına yaklaştı ve sordu: "Affedersiniz..Burası neresi?"

47 Kadın ona gülümsedi:"Burası Cennet, efendim" Adam bunun üzerine sevinçle Harika...!!!" dedi. "Peki bana biraz su verebilir misiniz? Gerçekten çok susadım".... Kadın cevap verdi: "Tabi efendim, içeri girin... içeride dilediğiniz kadar su bulabilirsiniz.. böylece adam köpeğine döndü, "Hadi oğlum içeri giriyoruz" diyerek kapıya yürüdü.. ama kadın onu birden durdurdu: "Üzgünüm efendim, köpeğiniz sizinle gelemez.. hayvanları içeri almıyoruz..." Bunun üzerine adam bir an durdu, düşündü ve geri dönüp köpeğiyle birlikte geldikleri yolun tam ters yönünde yürümeye koyuldular.... Bir süre geçtikten sonra kendilerini bu kez tozlu çamurlu bir yolda buldular, ve yolun sonunda karşılarına çiftlik girişini andıran bir kapıyla yırtık pırtık elbiseli bir dede çıktı...

48 Adam sordu: "Affedersiniz. bana biraz su verebilir misiniz
Adam sordu: "Affedersiniz.... bana biraz su verebilir misiniz??" Dede "içeri gel" dedi.. "kapıdan girdikten sonra sağ tarafta bir çeşme var..." Adam sordu: "Peki arkadaşım da benimle gelip oradan içebilir mi?" Dede " Tabii..." dedi.. "çeşmenin yanında köpeğinin de su içebileceği bir kase bulacaksın..." Bunun üzerine adam kapıdan girdi... biraz yürüdükten sonra sağ tarafta çeşmeyi buldu..

49 Adam çeşmeden köpek de oracıktaki kaseden doya doya içerek susuzluklarını giderdiler.... Derken adam geri giderek girişte bekleyen dedeye sordu: "Su için çok teşekkür ederim... Peki burası neresi..?" Dede "Burası cennet" dedi. Bunu duyan adam şaşırdı "Ama nasıl olur..? az önce burası gibi kırık dökük olmayan muhteşem bir yere gittik ve orasının da Cennet olduğunu söylediler..." Dede “şu rengarenk çiçeklerle süslü altın kapılı yer mi?" dedi... " ama orası Cehennem.." Adam iyice şaşırmıştı "Peki ama orası sizin adınızı kullanarak insanları kandırıyor diye hiç kızmıyor musunuz..??" Dede gülümsedi: "Kızmıyoruz... çünkü onlar kendi çıkarı için en iyi arkadaşını yarı yolda bırakanları Cennet'ten uzak tutuyorlar...."


"BİLGİSAYAR KULLANIMI KURSU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları