Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİTANIYALIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİTANIYALIM"— Sunum transkripti:

1 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİTANIYALIM
ÇORUM ŞEHİT ÖĞRETMEN FATİH TEKİN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

2 ÇORUM ŞEHİT ÖĞRETMEN FATİH TEKİN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ
Misyonumuz; Meslek eğitimini iş hayatı içinde gerçekleştirerek, insan kaynaklarını ve toplumun sosyal, kültürel değerlerini geliştirmektir. Vizyonumuz; Güvenilir konumumuzu sürdürerek, işgücü piyasasının ve meslek edinmek isteyenlerin bölgemizde en çok tercih ettiği, güven ve gurur duyduğu bir mesleki eğitim merkezi olmak.

3 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ NASIL OKULLARDIR ?

4 MESLEKİ EĞİTİM SİSTEMLERİNİN KONUMU
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİ BİR ÖRGÜN EĞİTİM KURUMUDUR. KAPSAMDAKİ MESLEK ALANLARINDA KALFALIK, USTALIK VE USTA ÖĞRETİCİLİK BELGELERİ VERİRLER. ALINAN BU BELGELER AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE DE GEÇERLİLİĞE SAHİPTİR.

5 ÖĞRENCİ BİLGİLERİ . Şuan okulumuzda öğrenim gören 415 çırak , 65 kalfa olmak üzere toplam 480 öğrencimiz bulunmaktadır.

6 EĞİTİM MODELİ NASILDIR?
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE HAFTANIN BİR GÜNÜ 10 SAAT ÜZERİNDEN TEORİK EĞİTİM VERİLİR. ÖĞRENCİLER HAFTADA 5 GÜN İŞYERİNDE PRATİK EĞİTİM YAPARLAR. ÖĞRENCİLER TARAFLAR ARASINDA YAPILAN SÖZLEŞMEYE GÖRE İŞVERENİNDEN ASGARİ ÜCRETİN %30’ UNDAN AZ OLMAMAK KAYDIYLA ÜCRET ALIRLAR.BU RAKAM ÖĞRENCİ İŞİ ÖĞRENDİKÇE ARTAR. İŞVEREN TARAFINDAN ÇIRAKLARA VE MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNE ÖDENECEK BECERİ EĞİTİMİ VE STAJ ÜCRETLERİNİN , 20 İŞÇİDEN AZ ÇALIŞANI VARSA 3’ TE 2’ Sİ YANİ TL , 20 DEN FAZLA İŞÇİYE SAHİPSE 3 TE 1 İ YANİ TL DEVLET İŞYERİNİN HESABINA YATIRACAKTIR. İŞVERENİN BU PARAYI İŞÇİSİNE VERİP VERMEDİĞİ OKUL TARAFINDAN KONTROL EDİLECEKTİR.

7 ÖĞRENCİLER HER TÜRLÜ ÖĞRENCİ HAKLARINDAN FAYDALANDIĞI GİBİ SAĞLIK SİGORTALARIDA (MESLEK HASTALIKLARI ve İŞ KAZALARI) OKUL TARAFINDAN ÖDENİR. ÖĞRENCİLER MESLEKİ EĞİTİME DEVAM EDERKEN AÇIK ÖĞRETİMDEN AÇIK LİSEYİ VEYA AÇIK MESLEK LİSESİNİ BİTİREREK YÜKSEK ÖĞRETİM DE OKUYABİLİRLER.

8 MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ KAYIT VE ÖĞRENCİLİK ŞARTLARI
İLKÖĞRETİM MEZUNU OLMAK ŞARTIYLA 14 yaşını bitirmiş 15’den gün almış öğrenciler. Geçici TC vatandaşı veya Suriyeli öğrencilerin denklikleri yapılmış ve ilköğretim mezunu olması şartıyla 99 geçiçi vatandaşlık numarasına sahip olanlar kayıt yaptırabilir. 18 yaş büyüklerin kayıtları yıl boyunca devam eder. Önceki yıllarda örgün eğitime kayıt yaptırmayanların kaydı her zaman alınır.

9 Daha önce kayıt yaptıranlar yazın temmuz- eylül arası kayıtları yenilenir.
Kayıtlarda işe giriş sağlık raporu olması gerekir. Teogdan yerleştirilen çırak 2 ay teorik eğitime devam eder. 2 ay süresi içerisinde bir iş yeri ile sözleşme imzalamayanların kayıtları iptal edilir. Açık liseye kayıtlarını alabilirler. Bir Sınıfta en fazla 34 öğrenci eğitim görebilir. Alan ve dal belirlemede , öğrenci sayısına bakılmaksızın o alan ya da dala bir öğrencinin kaydı olmasıyla o alan ve dal açılır. Sınıf içi öğrenci sayısı 10 altında olduğunda İlçe MEB’den onay alınarak eğitim öğretime başlanır.

10 Yıl içinde özürsüz nedenlerle okuma hakkını bitirmiş devamsızlıktan kalmış öğrencinin velisinden dilekçe alınarak , mesleki eğitim merkezine yönlendirilir. Okuma hakkını bitiren her hangi bir lisede okuyan öğrencinin kaydı ise eğitim öğretim yılı sonunda mesleki eğitim merkezine kayıtları alınabilir. Mesleki eğitim merkezlerinde 2 yıl üst üste kalan ve okuma hakkını bitiren öğrenciler mesleki açık öğretim lisesi , açık lise veya açık imam hatip lisesine yönlendirilir. 9. sınıfta lise , açık lise vb okullarda okuyan öğrenci 9.sınıfın 1. dönem sonuna kadar mesleki eğitim merkezlerine nakil yolu ile gelebilir. 9.sınıfın 1. dönem sonuna kadar kayıt yaptıran öğrenciye 1. dönemin teorik dersleri yoğunlaştırılmış olarak verilir. Şubat ayından sonra kayıt yaptıranlar ise iş yerinde pratik eğitimlerine devam eder , teorik eğitimleri eylül ayında başlar .

11 EĞİTİM SÜRELERİ Eğitim süresi 36 hafta olup , öğrencinin devamsızlık hakkı 6 haftadır. Ücretli+ücretsiz izin kullanıldığında teorik derslere devamsızlık süresi 12 haftadır. Öğrenci devamsızlıkları günlerde öğrenciye , velisine , iş yerine eloktronik posta veya postayla bildirilir..

12 Sözleşme yapılması : İş yeri sahibi , aday çırağı ve çırağı çalıştırmaya başlamadan önce bunların velisi veya vasisi veya reşit ise kendisi ile yazılı çıraklık sözleşmesi yapmak zorundadır.

13 Çıraklık sözleşmesi : Çırağın sözleşme süresi içinde reşit olması halinde , çırağın rızasıyla, iş yeri sahibinin değişmesi halinde yeni iş yeri sahibi aynı mesleği sürdürüyorsa , rızasıyla devam eder , aynı mesleği sürdürmüyorsa sözleşme feshedilir. Fesih halinde çırağın önceki çalışmaları geçerli olup ; yeni yapacağı çıraklık sözleşmesi ile çıraklık statüsünü devam ettirerek çıraklık süresini ve eğitimini tamamlar Bir iş yerinden ayrılan çırak 15 gün içinde yeni iş yeriyle sözleşme imzalamak zorundadır.

14 Eğitim süresi : Lise ve daha üst düzeyde genel eğitimden sonra çıraklık eğitimine başlayanlar için eğitim süresi , mesleklerindeki çıraklık eğitimi süresinin yarısına kadar kısaltılabilir. Bu sürenin ne kadar kısaltılabileceği, ilgili meslek kuruluşunun teklifi ve Meslek Eğitim Kurulunun uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir

15 Usta öğretici bulundurma şartı
Ustalık belgesi olanlar , mesleki eğitim merkezince açılacak olan 40 saatlik iş pedegojisi kursunu tamamlayarak usta öğreticilik belgesi/iş pedegojisi eğitimi bitirme belgesi düzenlenir. Aday çırak ve çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır. 12 çırak öğrenci için 1 usta öğretici görevlendirilir.

16 Kalfalık imtihanı : Kalfa adayının mesleği ile ilgili bilgi , beceri ve iş alışkanlıklarına iş hayatınca kabul edilebilir seviyede sahip olup olmadığı kalfalık sınavı ile tespit edilir. 11. sınıfın sonunda öğrenci kalfalık sınavına girer , kalfalık sınavında başarılı olamayan öğrenci sorumluluk sınavlarına girer. Sorumluluk sınavlarında da başarılı olamazsa sınıf tekrarı yapar.

17 Ustalık Sınavı Eğitime devam eden çırak öğrenci 12. sınıfın sonunda ustalık sınavına girer. Sınavı başaramazsa sorumluluk sınavına girer. Sorumluluk sınavını da başaramazsa ya sınıf tekrarı yapar veya 2 yıl sorumluluk sınavlarına girer.

18 İş Dosyası Tutma ve Beceri Sınavı
9. sınıftan itibaren çırak öğrenciler iş yerinde pratik eğitimlerine devam ederler. 10. sınıftan itibaren öğrenciler iş dosyası tutmak zorundadır. 10 sınıftan itibaren her yıl sonunda öğrenciler beceri sınavına alınır. Beceri sınavında iş dosyasına en fazla 20 puan verilir , beceri sınavı ise 80 puandan değerlendirilir. 11. sınıfın sonunda yapılan sınavla kalfalık belgesi verilir. 12. sınıfın sonunda yapılan sınavla ustalık belgesi verilir.

19 Kalfa unvanını kullanma ve iş yeri değiştirme :
Kalfalık hakkını elde edenlere kalfalık belgesi verilir. Kalfalık belgesi bulunmayanlar kalfa unvanı ile çalışamaz ve çalıştırılamaz. Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu kapsamındaki işyerlerinde çalışarak kalfa olanlar en az bir yıl o iş yerinde çalışırlar. Bu sürenin sonunda iş yeri değiştirmek isteyen kalfaya üç ay önce başvurmak kaydıyla o iş yerinden çıkma izni verilir. Çıkma izni olmadan başka iş yerleri kalfayı işe alamazlar. Kalfalar işten ayrılmalarını gerektiren hususlar yönetmelikle belirlenir.

20 ÖNCEKİ ÖĞRENMELERİN TANIMLANMASI VE DENKLİK
Madde 63/A Bireyin örgün , yaygın , serbest yollarla edindiği bilgi , beceri ve yetkinliklerin kalfalık ve ustalık eğitiminde denkliği yapılır. Belgeye dayalı olmayan önceki öğrenmeler, bu amaçla geliştirilen ölçme ve değerlendirme yapılarak belgelendirilir. Önceki öğrenmenin tanınması ile ilgili belgelendirme 3308 sayılı Kanun kapsamındaki alan/dallara yapılır. Önceki öğrenmelerin tanınması hizmetleri il milli eğitim müdürlüklerince belirlenecek eğitim kurumları tarafından yürütülür. Önceki öğrenmelerin tanınması süreci sonunda başarılı olan adaya , 3308 sayılı kanun kapsamında seviyesine uygun belge verilir. Önceki öğrenmelerin tanınmasında öncelikli olarak yayınlanmış ulusal meslek standartları ve ulusal yeterlilikler referans alınır. Önceki öğrenmelerin tanınmasına yönelik denklik ve sınav komisyonlarının kuruluşu ile değerlendirme kriterleri ve benzeri işlemlere ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.

21 MESLEKİ VE TEKNİK KURSLAR
MADDE 63/B Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları bünyesinde 3308 sayılı Kanunun 37. ,38. , 39. maddeleri kapsamında meslek kursları , geliştirme ve uyum kursları ile özel eğitim kursları açılabilir. Kursların açılması ve işleyişi ile ilgili hususlar 21 Mayıs 2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülür.

22 MESLEK VE ÖĞRENCİ BİLGİLERİ : Mesleki Eğitim Merkezlerinde aşağıdaki
tabloda görüldüğü gibi toplam 140 meslek dalında eğitim verilebilmektedir. KAPSAMDAKİ MESLEK DALLARI 73) OPERASYON 74) ÖN BÜRO 75)REZERVASYON 76) KURU TEMİZLEMECİLİK 77) TAKI İMALATI 78)VİTRİN KUYUMCULUĞU 79) BİLGİSAYAR DESTEKLİENDÜSTRİYEL MODELLEME 80) BİLGİSAYAR DESTEKLİ MAKİNA RESSAMLIĞI 81) BİLGİSAYARLI MAKİNA İMALATI İŞLEMLERİ 82) ENDÜSTRİYEL KALIP 83) MERMER İŞLEME 84)MAKİNA BAKIM ONARIM 85) ANAHTARCILIK VE ÇİLİNGİRLİK 86)SAAT TAMİRCİLİĞİ 87) BASKI ÖNCESİ 88)BASKI SONRASI 89) FLESKO BASKI 90) OFSET BASKI 91) SERİGRAFİ VE TAMPON BASKI 92) TİFDRUK BASKI 93)AVİZECİLİK 94) ÇELİK KONARÜKSİYON 95) ISIL İŞLEM 96KAYNAKÇILIK) 97) KAROSERCİLİK 98) METAL DOĞRAMA 99) METAL LEVHA İŞLEMCİLİĞİ 100) SAC İŞLERİ 101) REKLAM TABELACILIĞI 102)DÖKÜM 103) İZABE 104) DİZEL MOTORLARI YAKIT POMPASI VE ENJEKTÖR AYARCILIĞI 105) İŞ MAKİNALARI 106) MOTORLU ARAÇLAR LPG SİSTEMLERİ BAKIM VE ONARIMCILIĞI 107)MOTOSİKLET TAMİİRCİLİĞİ 108) OTOMOTİV BOYA 109) OTOMOTİV ELEKTRİKÇİLİĞİ 110) OTOMOTİV ELEKTROMEKANİK 111) OTOMOTİV GÖVDE 112) OTOMOTİV MEKANİKERLİĞİ 113)OTOMOTİV MOTOR YENİLEŞTİRMECİLİĞİ 114)ÖN DÜZEN AYARCILIĞI VE LASTİKÇİLİK 115)PLASTİK İŞLEME 116)PLASTİK KALIP 117)ALÇI MODEL KALIP 118 )ÇİNİCİLİK 119)SERBEST SERAMİK ŞEKİLLENDİRME 120)SIR ÜSTÜ DEKORLAMA 121)TORNADA FORM ŞEKİLLENDİRME 122)DEKORATİF CAM 123)ENDÜSTRİYEL CAM 124)YAPI TESİSAT SİSTEMLERİ 125)İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ 126) SOĞUTMA SİSTEMLERİ 127)DOKUMA OPERATÖRLÜĞÜ 128)İPLİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ 129)ENDÜSTRİYEL ÇORAP ÖRME 130)ENDÜSTRİYEL DÜZ ÖRME 131) ENDÜSTRİYEL YUVARLAK ÖRME 132)TEKSTİL BASKI VE DESENCİLİĞİ 133)TEKSTİL BİTİM İŞLMLERİ 134)TEKSTİL BOYACILIĞI 135) TEKSTİL LABORANTLIĞI 136)AŞÇILIK 137)FIRINCILIK 138)PASTA VE TATLI YAPIMI 139)SERVİS 140 )KANTİN İŞLETMECİLİĞİ 1) AHŞAP DOĞRAMA TEKNOLOJİSİ 2) MOBİLYA İSKELETİ VE DÖŞEMESİ 3) MOBİLYA SÜSLEME SANATLARI 4) İÇ MEKAN VE MOBİLYA TEK. 5) OTO DÖŞEMECİLİĞİ 6) AYAKKABI MODELİSTLİĞİ 7) AYAKKABI ÜRETİMİ 8) SARACİYE ÜRETİMİ 9) SARACİYE MODELİSTLİĞİ 10) BAHÇE BİTKİLER 11) TARLA BİTKİLERİ 12) PEYZAJ 13) SÜS BİTKİLERİ 14) TARIM ALET VE MAKİNALARI 15) AĞ İŞLETMENLİĞİ 16) BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSİ 17) VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI 18) WEB PROGRAMCILIĞI 19) BOBİNAJ 20) BÜRO MAKİNALARI TEKNİK SERVİSİ 21) ELEKTRİK TESİSATLARI VE PANO MONTÖRLÜĞÜ 22) ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEK. SRV. 23) ASANSÖR SİSTEMLERİ 24) ENDÜSTRİYEL BAKIM ONARIM 25) GÖRÜNTÜ VE SES SİSTEMLERİ 26) GÜVENLİK SİSTEMLERİ 27) HABERLEŞME SİSTEMLERİ 28) YÜKSEK GERİLİM SİSTEMLERİ 29) ENDÜSTRİYEL KONTROL 30) DEKORATİF EV TEKSTİLİ 31)DEKORATİF EL SANATLARI 32) EL DOKUMA 33) EL VE MAKİNA NAKIŞI 34)HALI DESİNATÖRLÜĞÜ 35SANAYİ NAKIŞI 36) FOTOĞRAF 37) GEMİ İNŞA 38GEMİ DONATIMI 39) YAT İNŞA 40)ÇOCUK GİYİM MODELİSTLİĞİ 41) DERİ GİYİM 42) ERKEK GİYİM MODELİSTLİĞİ 43) ERKEK TERZİLİĞİ 44) HAZIR GİYİM MODEL MAK. 45)İÇ GİYİM MODELİSTLİĞİ 46)KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ 47) KADIN TERZİLİĞİ 48)KESİM 49) KONFEKSİYON MAKİNALARI BAKIM ONARIM 50) GIDA İŞLEME 51)ET VE ET ÜRÜNLERİ İŞLEMECİLİĞİ 52) CİLT BAKIM VE MAKYAJ 53) ERKEK KUAFORU 54) KADIN KUAFORU 55)AHŞAP YAPI SİSTEMLERİ 56)BETONARME YAPI SİSTEMLERİ 57) ÇATI SİSTEMLERİ 58)ÇELİK YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI 59)İÇ MEKAN TEKNİK RESSAMLIĞI 60)MİMARI YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI 61)CEPHE SİSTEMLERİ VE PVC DOĞRAMA 62) RESTORASYON 63) STATİK YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI 64) YAPI İÇ MEKAN DEKORASYONU 65) BETON – ÇİMENTO VE ZEMİN TEK 66) YAPI YALITIM 67) YAPI YÜZEY KAPLAMA 68) HARİTACILIK 69)KADASTROCULUK 70) KAĞIT ÜRETİMİ 71) DERİ İŞLEME 72) KAT HİZMETLERİ

23 OKULUMUZDAKİ MEVCUT ALANLAR
MAKİNE TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ GÜZELLİK ve SAÇ BAKIM HİZMETLERİ METAL TEKNOLOJİSİ MOTORLU ARAÇLAR TEKNOLOJİSİ ISITMA VE TESİSAT TEKNOLOJİSİ YİYECEK İÇEÇEK HİZMETLERİ AĞAÇ İŞLERİ DÖŞEMECİLİK GİYİM ÜRETİMİ 11 SATIŞ ELEMANLIĞI 12 İKLİMLENDİRME YENİ MESLEK DALLARINDA KAYITLAR DEVAM ETMEKTEDİR.

24 TEOGDAN TERCİH EDİLEBİLECEK ALANLAR
Bilişim teknolojileri alanları Elektrik eloktronik teknolojileri alanları Giyim üretimi teknolojisi Güzellik ve saç bakım hizmetleri teknolojisi Makine teknolojisi Matbaa teknolojisi Metal teknolojisi Mobilya ve iç mekan tasarımı teknolojisi Motorlu araçlar teknolojisi Tesisat teknolojojisi ve iklimlendirme Yiyecek ve içecek hizmetleri alanı İnşaat teknolojisi

25 TÜRKİYE’DE…………… MESLEKİ EĞİTİM %100 İŞ İMKANIYLA AMACINA EN UYGUN OKULLARDANDIR. 1,5 milyon kişi açık liseye devam etmekte. Üniversitede okuyan 5.5 milyon öğrenci var. 1 milyon ünv mezunu işsiz bulunmakta. ?????

26 PEKİ NEDEN ? Mesleki eğitimi %40 lardan %60 lara çıkaramıyoruz.
İşte 6764 sayılı Mesleki Eğitim Kanunda yapılan değişikliklerle Mesleki Eğitime Devletimiz çok büyük destekler vermeye başladı.

27 Artık öğrenciler teogdan tercih yapabilecek.
TEOG dan yerleşemeyen öğrenciler de Mesleki Eğitim Merkezine kayıt yaptırabilecek. Okulumuza 19 yaş üstü her yaştan öğrenci kayıt olabilir . En az ilköğretim veya orta okul mezunu olması yeterlidir.

28 Ülkemizde 17 milyon genç nüfus buLunmaktadır.
HER İNSAN KENDİNE ÖZGÜ BİR DÜNYADIR. Ülkemizde 17 milyon genç nüfus buLunmaktadır. Mesleki Eğitim alan 1.7 milyon öğrenci var. Almanya da 2,2milyon öğrenci mesleki eğitime devam ediyor. Almanyada işsizlik %6 Türkiyede ise %13 lerde??

29 HER BİREYİN AYRI BİR BECERİSİ VARDIR.
HER BİREYİ KENDİ ÖZEL BECERİ ALANINDA YETİŞTİRMEK VE GELİŞTİRMEK GENEL HEDEFİMİZDİR Sanayinin istediği nitelikte AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ ALMIŞ ÇIRAKLAR YETİŞTİRMEK ÖZEL HEDEFİMİZDİR.

30 Küçük ve orta ölçekli işletmelerin istihdam sorunununa kalıcı çözüm için;
İskenderun ,Belen ,Arsuzlu esnafların çırak bulamama sıkıntısını gidermek için iş yerlerinde çırak aranıyor duyurusu değil kaliteli çırak alınır duyurusunu hep beraber aşmak için İskenderun Mesleki Eğitim Merkezi Ailesi olarak her zaman yanınızdayız.

31 TÜRKİYEDE…………………… 1 KİŞİ ÜRETMEKTE VE 3 KİŞİ TÜKETMEKTEDİR.
BU ŞEKİLDE KALKINMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR.


"MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNİTANIYALIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları