Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANLATIM YÖNTEMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANLATIM YÖNTEMİ."— Sunum transkripti:

1 ANLATIM YÖNTEMİ

2 ANLATIM YÖNTEMİ(SUNU,TAKRİR)
Öğretmenin sözel becerilerle bilgiyi öğrenciye aktarmasıdır. Öğretmen merkezlidir. Öğrenci pasiftir. Öğretmenlerin en çok kullandıkları geleneksel yöntemdir.

3 Duyuşsal alanın alma ve tepkide bulunma,
Öğrenciye; Bilişsel alanın bilgi, Duyuşsal alanın alma ve tepkide bulunma, Devinişsel alanın uyarılma basamağındaki davranışlar kazandırılabilir.

4 ANLATIM YÖNTEMİNDE KULLANILAN TEKNİKLER
1) Düz anlatım: Öğretmen ders plan ve öğretim tasarımı çerçevesinde konuyu, bir metni okuyor gibi sözel ifadeleriyle anlatmasıdır. 2) Soru-cevap: Bu teknik öğretmenin soru sorarak öğrencilerini düşündürmesi ve öğrencilerin bu düşünceleri sözlü ya da yazılı olarak ifade etmesine dayanmaktadır. 3) İnformal anlatım: Öğretmenin anlatımı yaparken ders plan ve öğretim tasarımı dışında, konuyu pekiştirmek için başka konularla veya diğer derslerden ilişkisinden yararlanması ya da sınıfın dikkatini çekmek için güncel konulardan konuşması vb. durumlardır.

5 ANLATIM YÖNTEMİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR
Günlük konuşmalarda, Okullarda ders anlatımında, Konferanslarda ve seminerlerde bir konu hakkında uzman kişi tarafından, Bir konuda yetkili kişilerin basına verdiği demeçlerde, Dinleyicilere belli bir fikri, bir duyguyu aşılamak için söylevlerde, Açık oturum, panel, forum gibi tartışma tekniklerinde kullanılır.

6 ANLATIM YÖNTEMİNİN TEMEL İLKELERİ VE YÖNTEMİ ETKİLİ KULLANMA YOLLARI

7 ANLATIM YÖNTEMİNİN TEMEL İLKELERİ

8 Öğretimin amacı ve önemli noktaları açıkça öğrencilere gösterilmelidir.
Anlatım sırasında öğretmen öğrencilerle devamlı göz teması kurmalı ve sözsüz iletişim tekniklerini etkin olarak kullanmalıdır. Öğretmenin konuyu çok iyi bilmesi, nelerin önce, nelerin sonra anlatılması gerektiğini iyi hesaplanması gerekir. Anlatımda kullanılan dil, konuyu ve etkinlikleri açık bir biçimde öğrenciye ulaştıracak nitelikte olmalıdır. Anlatımın dili öğrencinin düzeyine uygun olmalıdır. Konuşma sırasında eşya, resim, şema, grafik gibi araç ve malzemeler kullanılmalıdır. Anlatımda yeterli sayıda ve nitelikte örneğe yer verilmeli, örnekler gerçekçi olmalıdır.

9 Anlatımda bilinenden başlanıp, bilinmeyen olgu ve olaylara geçmeli ve yargılama yoluyla yeni gerçekler üretilmelidir. Konuşma sırasında öğrencilerin kısa notlar alması sağlanmalıdır. Hedef ve davranışlar bilişsel alanın bilgi, duyuşsal alanın alma basamaklarından birinde olmalıdır. Bu yöntemde öğretmen sürekli olarak 7-8 dakikadan fazla konuşmamalıdır. Anlatım yoluyla ders yapan öğretmenin genel kültürü de çok geniş olmalıdır. Anlatım yönteminde bir derste anlatılacak konu iyi seçilmeli ve sınırlandırılmalıdır. Her şeyin bir derste anlatılamayacağı unutulmamalıdır. Uzmanların önerisi, bir derste 5-9 ana nokta üzerinde durulmasıdır.

10 YÖNTEMİ ETKİLİ KULLANMA

11 Ders Saatinin Verimli Şekilde Kullanılması
Zaman Yapılması Gereken 5 dk Giriş 15 dk Geliştirme Ara Özet Özet ve Sonuç

12 Dersin giriş kısmında yapılması gerekenler:
Giriş bölümünde öğrencinin dikkati çekilir. Dersin başında öğrenciler öğrenmeye hazır hale getirilmelidir. Anlatılacak-işlenecek konu ile ilgili ilgi uyandırmak bir-iki soru öğrencilere yöneltilir. Örneğin; Öğrencilerin güdülenmesi - onların öğrenme isteklerinin artması için bu derste nelerin öğrenileceği veya hangi becerilerin kazanılacağı bütünlük içinde verilmelidir. *Konuyu daha önce duydunuz mu? *Sizce bu konunun gerçek hayatta kullanım alanları nereler olabilir vb.

13 Konunun ana hatları mantıki bir düzen içinde;
Geliştirme kısmında ise; Konunun ana hatları mantıki bir düzen içinde; Bilinenden bilinmeyene, somuttan soyuta, kolaydan zora, basitten karmaşığa vb. gibi ilkelere uyularak anlatılır. Konunun anahatları anlatıldıktan sonra söylenenler özetlenir. Konu ile ilgili bir anekdot, fıkra vb. gibi anlatılır.(İnformal Anlatım)

14 Sorular cevaplanır. Öğretmen soru sorduğu zaman önce tüm sınıfa yöneltir, sonra cevaplamasını istediği kişinin ismini söyler. Ara özetten sonra 15 dk. Kadar dersin ana hatları tekrar anlatılır. Sonuçta genel bir özet yapılır. Bu derste öğrenilenlerin hayatta nasıl uygulamaya konulacağına ilişkin örnekler verilir. "Dersle ilgili anlaşılmayan bir yer var mı?" şeklinde sorulur. Sonra gelecek derse ne yapılacağı hangi konuların işleneceği, nelerin yapılacağı anlatılmalıdır.

15 Burada anlatım yöntemi ile bilgi aktarma söz konusundur.
Genel manada anlatım yöntemini etkili biçimde kullanmak için bilgi işleme kuramındaki ders tasarım basamakları takip etmek önemlidir. Bunlar; Dikkati Çekme Hedeften Haberdar Etme ve Güdüleme Ön Öğrenmeleri Hatırlatma Uyarıcı Materyalleri Sunma Öğrenciye Rehberlik Etme Davranışı Ortaya Çıkarma Dönüt Düzeltme Verme Değerlendirme Giriş 1. ve II. geliştirme ile sonuç Burada anlatım yöntemi ile bilgi aktarma söz konusundur.

16 ANLATIM YÖNTEMİ AVANTAJLARI

17 Anlatım metodunun şu anda eğitim sisteminin her seviye ve dersinde hâlâ en yaygın olarak kullanılan bir ders verme biçimi olması, onun bazı yönlerinin de hatta bir çok yönünün de iyi olduğunu göstermektedir.

18 Anlatım yoluyla ders verme metodu her şeyden önce ekonomiktir
Anlatım yoluyla ders verme metodu her şeyden önce ekonomiktir. Bir kürsü, bazen bir kara tahta, bir mikrofonla mükemmel bir öğretim yapılabilmektedir. (Trafik kural) Ayrıca bu yöntem bütün diğer yöntemlerle beraber kullanılabildiği için, bu yöntem içinde sohbet, soru-cevap, gösteri, tartışma vs. birer “teknik” haline getirilebilir.

19 Bu metod, en esnek metodlardan biridir
Bu metod, en esnek metodlardan biridir. Her derse, her türlü dinleyici grubuna, her mekâna ve zamana kolaylıkla uydurulabilir. Küçük gruplarla yapıldığında gerektiğinde bir sohbet tekniğine dönüştürülebilir. Grup büyüklüğü 50-60'ı geçince de konferans tekniği ile ders yapılabilir.

20 Bu metodla dersin akışı, dolayısıyla belli bir sıraya göre plânlanmış bilgilerin aktarımı kolay olur. Öğretmen fazla zaman kaybetmeden, konunun özünden ve ciddiyetinden fazla uzaklaşmadan, öğrencilerin dersi "kaynatmalarına" izin vermeden öğretimin yapılabilmesini sağlar. Sınıf ve ders kontrolu burada bütün diğer metodlardan daha kolay sağlanabilir.

21 Özellikle yeni atanan öğretmenler için
Oturumda sürpriz bir bilgi ile karşılaşmayacağı için öğretmene güven duygusu verir.

22 Çok miktarda doğru bilginin kısa zamanda verilebilmesini sağlayan bir yöntemdir.
OKUL MÜFREDATI DERSHANE PROGRAMLARI

23 Öğretmen veya dersi sunan kişinin öğrencilerle kuracağı duygusal sıcaklık, coşkulu veya mantıklı bir anlatım, öğrencilerle kurulan nezakete dayalı bir diyalog, onların yapıcı olarak derse katılmaları çok iyi bir "öğrenme atmosferinin oluşmasına ve dolayısıyla mükemmel bir öğrenmeye yol açar.

24 Bazen yüzlerce resimle anlatılamayacak bir bölge, orayı gezmiş, oralarda yaşamış bir öğretmenin "ağzından bal damlayan" anlatımı ile tekrar oraları geziyormuş, bazı önemli olayların içinde yaşıyormuşçasına öğrenilebilir.

25 Konuların kalabalık gruplara sunulmasının en iyi metodu budur ("Geniş Grup Tekniği"). Bu öğretim metodu sayesinde öğrenciler dikkatlerini uzun süre bir konuşmaya vermeyi, sabırla dinlemeyi, not tutmayı v.s. öğrenirler. Ayrıca dinleyerek öğrenmeye daha yatkın olan tipler için, bu, en verimli öğrenme metodudur.

26 İŞİTSEL YOLLA ÖĞRENEN ÖĞRENCİLER İÇİN DE VERİMLİ BİR YÖNTEMDİR
İŞİTSEL YOLLA ÖĞRENEN ÖĞRENCİLER İÇİN DE VERİMLİ BİR YÖNTEMDİR.(özellikle görme engelliler için)

27 ANLATIM YÖNTEMİNİN SINIRLILIKLARI

28 DÜZ ANLATIM TEKNİĞİNİN SINIRLILIKLARI
Anlatma yöntemi, çağdaş eğitimciler tarafından genellikle çok kötü eleştirilmiş ve hatta yasaklanması bile istenmiştir. Bu haksız ve aşırı değerlendirmeler doğru değildir. Ama gene de anlatma metodunun bazı kusurlu yönleri vardır.

29 Duygusal tutumlar ve psikomotor öğrenme çok ender oluşur, yüksek seviyeli bilişsel öğrenme olmaz. Anlatma yöntemi daha çok işitme organını kullanmaktadır. Oysa eğitimde ne kadar çok duyu organı kullanılırsa o kadar iyi olur. Öğrenci derse aktif olarak katılmadığı için dersi dinlemeyebilir, öğrenme sorumluluğundan kaçabilir.Yarım yamalak dinlenilen bir derste de bilgiler tam olarak özümsenemez ve kısa zamanda unutulur. Bu metotla yapılan derslerde öğrencilerle sağlıklı iletişim kurulamıyorsa, dersin anlaşılıp anlaşılmadığını ortaya koyacak geri bildirimler alınamaz ve ders kontrolü zayıflar.

30 Eğer öğretmen; bilgisi, ses tonu, vurgulamaları, kullanacağı çeşitli tekniklerle dersi dinlenilebilir bir hale getiremezse, öğrenciler kısa zamanda sıkılır, motivasyonları düşer ve dersten koparlar, başka şeylerle ilgilenmeye başlarlar.. Kimi uyuklamaya başlar, kimi resim yapar, kimi etrafındakilerle konuşmaya başlar, kimisi de sınıfta dersi dinliyor gibi gözükmesine rağmen zihnen ve ruhen başka yerlere gezmeye gider. İnsanın ilgi duymadığı konularda dikkatle dinleme süresinin dakikayı geçmediği, dikkati canlı tutmak için sık sık jest, mimik, ses tonu, konu değiştirme gibi dikkat çeken teknikleri kullanma gerektiği unutulmamalıdır. Öğretim sırasında öğrencilere soru sorma izni verilmediği için dönütü ortadan kaldırır, eksik iletişime neden olur.

31 İyi bir öğretim için, öğretmenin karşısındaki öğrencilerin bilgi, ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerini tanıması gerekir. Sürekli anlatma yöntemi ile ders yapan bir öğretmen, tanımadığı bir gruba belli bir bilgi sistemini anlatmaya çalışır. Bu, âdeta karanlığa kurşun atmak gibi bir faaliyet olur. Bu durumda öğrenme büyük ölçüde tesadüfe bırakılmıştır. Bu metot büyük ölçüde kitabî bilgilere dayandığından, öğrencileri araştırma ve inceleme yapma yerine, kalıp bilgileri ezberlemeye sevkeder. Tarih boyunca da, bu metodun ortaya çıkardığı en çok kullanılan öğrenme tekniğinin ezber olduğu görülmüştür.

32 SORU-CEVAP TEKNİĞİNİN SINIRLILIKLARI
.

33 Soru-cevap yönteminin kalabalık sınıflarda uygulanması güçtür.
Belirli tip öğrenmeyi ölçmek için soru hazırlama güçtür. Sorulara sürekli, tam ve doğru cevap verememe öğrencinin kendine güvenini azaltır. Öğrencilere soru sorma fırsatları tanıma: zaman zaman konunun dışına çıkılmasına ve dersin gerçek amaçlarından uzaklaşılmasına neden olabilir... Konuların işlenmesinde sadece bu yöntemi uygulamak hem mümkün değil hem de öğretim ilkelerine aykırıdır


"ANLATIM YÖNTEMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları