Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI"— Sunum transkripti:

1 BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI

2 ISI POMPASI NEDİR? Isı pompaları, ısıyı bir ortamdan başka bir ortama taşırlar. Soğutma makinelerinden farkı, ısıtma amacı ile kullanılmasıdır. Hem soğutma hem ısıtma yapabilen ısı pompalarında dört yollu vanadır kullanılır. Bu tip ısı pompaları, kışın dışarıdan çektiği ısıyı, ısıtılacak mekana taşıyarak ısıtmayı temin ederken, bu işlem yazın tersine işler ve aynı mekandaki ısı dışarıya taşıyarak soğutma sağlarlar. .

3 AKIŞKAN YÖN DEĞİŞİMİ

4 ISI POMPALARIN UYGULAMA ALANLARI
1. Paket ve pencere tipi klima cihazları 2. Split (ayrık) klima cihazları 3. Klima santrallerinde enerji geri kazanımı 4. Paket klima santrallerinde direkt genleşmeli ısıtma ve soğutma

5 ISI POMPALARIN TEMEL TİPLERİ
Isı pompaları enerji kaynağına göre sınıflandırılır: 1. Havadan havaya - Akışkan yön değişimi - Hava yön değişimi 2. Havadan suya / Sudan havaya (akışkan yön değişimi) 3. Sudan suya (su yön değişimi) 4. Havadan toprağa /Topraktan havaya (akışkan yön değişimi)

6 HAVADAN HAVAYA ISI POMPASI

7 SUDAN SUYA ISI POMPASI

8 HAVA-SU KAYNAKLI ISI POMPASI

9 TOPRAK-HAVA KAYNAKLI ISI POMPASI

10 ISITMA TESİR KATSAYISI (ITK)
kW ısıtma kW toplam enerji harcaması Örnek: ITK=3 demek, 3 kW ısıtma elde etmek için 1 kW enerji harcanıyor demektir.

11 ISI POMPALARINDA VERİMİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
1. Seçilen kompresörün ve motorun verimi (Büyük motorlarda verim artmaktadır.) 2. Evaporatör ve kondenser tasarımı 3. Defrost sisteminin verimliliği (Defrost için ne kadar az enerji ve süre harcanırsa verim o kadar artar.)

12 ISI POMPASI ENERJİ MALİYETİ
dış sıcaklık ITK kapasite enerji harcaması verim (BTU/h) (TL/kWh) TL/1000 Kcal/h 16 C 12 C 8 C 4 C 0 C -4 C -8 C -12 C -16 C NOT: Nisan 1999 elektrik kWh fiyatı TL/kWh alınmıştır.

13 ISI POMPASI İLE DİĞER SİSTEMLERİN BİRLEŞMESİ
Isı pompaları kışın aşırı soğuk olan bölgelerde diğer sistemlerle ortaklaşa çalışabilir. Kanada ve kuzey Amerika’da basit kontrol paneli ile dış havanın verimli olduğu noktaya kadar ısı pompası kullanılıp, daha kötü koşullarda farklı ısıtıcılar devreye sokulur: Bunlar; LPG Doğal gaz Elektrik dirençli ısıtma


"BÖLÜM-5.2 ISI POMPALARI VE UYGULAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları