Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ
ENERJİ VERİMLİLİĞİ İMRAN KILIÇ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ

2 Enerjiyi verimli kullanmak demek;
ENERJİ İHTİYACINI AZALTMAK ya da KULLANIMI KISITLAMAK demek değildir!

3 “aynı işi daha az enerji kullanarak gerçekleştirebilmek”
Enerjiyi verimli kullanmak demek; Sahip olduğumuz konfor Yaptığımız üretim Harcadığımız iş gücü Miktarında herhangi bir azalma olmadan, elde ettiğimiz enerjiyi daha verimli kullanabilmektir. Daha kısa bir şekilde ifade etmek gerekirse enerji verimliliği, “aynı işi daha az enerji kullanarak gerçekleştirebilmek” demektir.

4 Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız ?
Doğal Kaynaklar Hızla Tükeniyor En önemli enerji kaynağı olan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlar tükeniyor. Çevremiz Kirleniyor Kömür veya petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu daima CO2 oluşur.CO2 diğer sera gazlarına göre %55’lik bir oranla, doğal sıcaklık dengesinin bozulmasında en büyük etkiyi yaparak küresel ısınmaya neden olmaktadır.

5 Oluşan tüm kayıpları performansı düşürmeden azaltabilmek
Enerji tasarrufu, enerjinin üretimi ve tüketimi esnasında; Oluşan tüm kayıpları performansı düşürmeden azaltabilmek Açığa çıkan atıkları geri dönüştürebilmek ve Verimi arttırarak tüketimi düşürecek teknolojik yenilikleri uygulayabilmek Demektir. Enerji tasarrufu enerjiyi verimli kullanmada önemli bir yere sahiptir. Enerjiyi verimli kullanabilmenin yolu doğrudan doğruya enerji tasarrufu yapmaktan geçer!

6 ENERJİ YOĞUNLUĞU Enerji yoğunluğu, bir ülkede enerji verimliliğinin en önemli göstergesidir. Birim milli gelir başına (mesela 1000 $ veya 2000 $) kullanılan (yani tüketilen) enerjinin, kilogram veya ton eşdeğer petrol olarak ifadesidir. Bir ülkede enerji yoğunluğu çok yüksekse, o ülkede enerji kaynakları verimli kullanılmıyor, yani israf ediliyor demektir.

7 Verim veya verimlilik nedir
Verim veya verimlilik nedir? Üretimde verimlilik, birim primer enerji kaynağından (doğal gaz, kömür, akaryakıt, biyogaz, biyokütle gibi) ne kadar sekonder enerji (elektrik, buhar, sıcak su ve mekanik enerji) elde edileceğidir. Formülü çok basittir. Yüzde verimlilik (ѵ) ise: V (verim) = Sekonder enerji miktarı (S) Primer enerji miktarı (P) x 100

8

9 Binaların Yapımında Enerji Verimliliği
Isıtma ihtiyacı hesaplarına uygun yalıtım çalışmaları ile ısı kaybını asgariye indirmek. Aydınlatma sistemlerinde sensör kullanımı ile yaklaşık %50 oranında enerji tasarrufu. Radyatörlerde termostatik vana kullanımı ile % 5-10 arası enerji tasarrufu. Asansör sistemlerinde invertör kullanılarak %30’a yakın elektrik tasarrufu Isı pay ölçerlere sahip merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılmasıyla % 30 a yakın enerji tasarrufu.

10 Örneğin tavanı, zemini ve 4 çevresi kaliteli bir malzeme ile yalıtılmış bir binada yaşadığımızı düşünelim. Bu durumda …

11 Soğuk havalarda ısınma için gereken enerjiyi daha az yakıt kullanarak sağlar ve daha az para ödeyerek daha sıcak bir ortamda bulunmuş oluruz. Daha az yakıt kullanacağımızdan hem çevreye daha az zarar vermiş hem de doğal kaynaklarımızı korumuş oluruz. Üstelik ısınmak için soba yaktığımızı düşünecek olursak bacamızdan dışarıya vereceğimiz kirlilik oranı daha da düşük olur. Böylelikle daha mutlu ve daha konforlu bir hayat süreriz.

12 Tam tersine yalıtımsız bir binada yaşadığımızı düşünecek olursak:
Bu durumda da…

13 Soğuk havalarda yeterli ısınmayı sağlayabilmek için tonla yakıt harcamamız gerekir, çünkü ısının çoğunu tavandan, zeminden ve binanın çevresinden dışarıya doğru kaybederiz. Bu durumda yakıt için de çok daha fazla para ödemek zorunda kalırız. Daha fazla yakıt tüketerek çevreye daha fazla zarar verir, bacamızdan havaya daha fazla kirlilik yayılmasına sebep olur ve herkesin sağlığını tehlikeye sokmuş oluruz. Üstelik doğal kaynaklarımızı da daha fazla tüketmiş oluruz.

14 Yeterli ısınmayı sağlamak çok pahalı ve çevreye çok zararlı olduğundan sonuç olarak hem mutsuz oluruz hem de konforsuz bir hayat süreriz.

15 Enerjiyi verimli kullanmanın aslında ne demek olduğu, bu iki farklı durumla gayet açık bir şekilde ortaya çıkıyor.

16 Türkiye’de 5 Aralık 2008 yılında yayınlanan Binalarda Enerji Performansı Yönetmenliği, yeni ve mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi almasını yasal olarak zorunlu kılar.

17

18 Aydınlatmada Enerji Verimliliği

19

20

21 EV ALETLERİNDE VERİMLİLİK

22 Evimizde kullandığımız enerjinin önemli bir kısmı elektrikli aletler tarafından tüketilmektedir.
Elektrikli ev aletleri alırken enerji tüketim değerlerini iyi değerlendirip diğer ürünlerle karşılaştırmalar yaparak tercihimizi belirlemeliyiz. Aşağıdaki hesaplamalar, farklı enerji derecelendirmelerine sahip yaygın kullanılan bazı cihazların ne kadar elektrik harcadıklarını karşılaştırmanıza yardım edecek ve yüksek verimli bir cihaz kullanıldığında, genellikle bir iki sene içinde, aletin satın alma bedeli kadar tasarruf yapabileceğinizi kanıtlayacaktır.Hesaplamalarımızda, elektriğin kWh (18% KDV dahil) 0.30TL olduğunu varsayıyoruz.

23 Çift katlı ve enerji verimliliği yüksek pencere seçilebilir.
Tek camlı pencerelerde ısı kaybı %20’dir. Çift cam kullanarak bu kayıp yarıya indirilebilir. Pencere boyutlarının küçültülmesi kışın ısı kayıplarını, yazın da özellikle güneşten gelen ısı kazançlarını azalttığı için, enerji ekonomisi sağlanır.

24

25 SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Enerji önemli bir ihtiyaçtır ve az ya da çok, her işte kullanılır. Bazı teknolojiler ile önemli enerji tasarrufları yapabilmemiz de elbette ki mümkündür. Örneğin:

26 Yakma sisteminin iyileştirilmesi,
Isıtma-soğutma ve ısı transferinin iyileştirilmesi, Isı iletimi ve ışınımı nedeniyle olan ısı kaybının önlenmesi, Atık enerjiden ısı geri kazanımı, Isıdan güç dönüşümünün iyileştirilmesi, Direnç kayıpları nedeniyle olan elektrik kaybının önlenmesi, Elektrikten ısı ve güç dönüşümünün iyileştirilmesidir.

27

28

29

30

31 ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

32

33 ÇEVRE VE YOL AYDINLATMASINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Aydınlatmada kullanılan enerji verimli sistemler; - Uzaktan erişimli, otomasyonlu (akıllı) aydınlatma panoları - Enerji verimli aydınlatma armatürleri - Coğrafi konumlu Zaman Saatleri kullanımı - Standartları uygun, doğru aydınlatma teknikleri.

34 ULAŞIM VE ENERJİ Her yıl yaklaşık 1.535.778,69$ enerji tasarrufu .
Trafik sinyalizasyonunda kullanılan akkor flamanlı lambaların, ilk kurulum maliyeti düşük olmasına karşılık harcadığı enerji ve bakım maliyeti yüksektir.Yüksek enerji tükettiği, gün ışığında rahatça algılanamadığı ve sık arızalandığı için akkor flamanlı lambaların yerine LED'ler (Light Emitting Diodes) kullanılmalıdır. Her yıl yaklaşık ,69$ enerji tasarrufu .

35 ATIK YÖNETİMİ VE ENERJİ

36 İBBDE HİDROJEN ENERJİSİ

37 KAYNAKLAR: www.enerjiyönetimi.com.tr www.tev.org.tr

38 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 


"DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları