Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Www.solenenerji.com.tr.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Www.solenenerji.com.tr."— Sunum transkripti:

1

2 GÜNEŞ ENERJİLİ TARIMSAL SULAMA SİSTEMLERİ
1. GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA SİSTEMLERİ 2. GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA SİSTEMLERİ

3 GENEL BİLGİLER Günümüzde kullanılan sulama pompaları genellikle elektriğin bulunduğu noktalar düşünülerek verimlilikleri ön planda tutulmadan, maliyeti düşük olacak şekilde tasarlanmışlardır. Bu nedenle bu pompalar genelde %30-%60 verimle çalışmaktadırlar. Bu tür pompaları güneş enerjisi ile çalıştırmak iki nedenle mantıklı değildir. Öncelikle verimi bu kadar düşük olan pompalar yaptıkları iş karşılığında çok fazla enerji tüketirler, halbuki bunun yerine çok daha verimli bir pompa çok daha az enerji gereksinimine sahiptir. Diğer taraftan bu pompalar genelde 220V çalıştıklarından güneşten alınan enerjinin invertör yardımı ile 220 Volta çıkarılması gereklidir ve bu ek cihaz maliyeti ve verim kaybı anlamına gelir.

4 1. Piyasada bulunan ve 220V AC ile çalışan Pompa için uygulama şekli
Akülerden alınan direk akım İnvertörde Alternatif akıma (220V) çevrilerek Pompa motoruna güç verilir. Şarj Regülatörü Paneller üzerindeki akımı akülere düzgün bir biçimde iletirler Güneş Panelleri Fotonlar yardımı ile üzerlerinde akım oluştururlar Akülerde biriktirilen Doğru akım enerjisi gerektiğinde kullanıma hazır halde tutulur. Pompa verimi %30-%60 arasındadır. 2. Özel Tasarlanmış Solar Pompa için uygulama şekli Pompa verimi %90 üzerindedir

5 Sistemlerin Karşılaştırılması
Her iki sistem karşılaştırıldığında Mevcut pompaları güneş enerjisi ile çalıştırmak için Solar Panel, Regülatör, Akü grubu, İnvertör gerekmektedir. Regülatör, akü ve invertör kayıpları yaklaşık olarak %25 dir. Kullanılan pompa ise %60 verimli kabul edilirse, yaklaşık 1 iş yapmak için 2,2 birim enerji gerekirken. Diğer taraftan Güneş Enerjisine uygun pompalar ile 1 iş yapmak için yaklaşık olarak 1,2 birim enerji gerekmektedir. Bu da neredeyse Enerji tüketiminin yarıya düşmesi anlamına gelir.

6 SONUÇ Güneş enerjisi sistemini oluşturan Güneş Paneli, Regülatör ve montaj aksesuarlarının maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda Maliyetin %80inin Güneş Panelleri oluşturur. Özel olarak bu uygulamalar için geliştirilmiş Pompalar kullanıldığında Güneş Enerjisi sisteminin yatırım maliyeti neredeyse yarıya düşeceğinden dolayı mevcut pompayı değiştirmek daha ucuz bir yöntem olacaktır. Güneş Enerjisi ile çalışabilen özel tasarım pompaların tek dezavantajı ise en fazla 7,5BG pompalara kadar muadillerinin olmasıdır. Daha büyük pompaların muadili olmadığı için ya daha fazla kuyu açılıp ilave pompalar konmalıdır ya da mevcut pompaların enerjisi Güneş Enerjisi ile sağlanmalıdır ki her iki yöntem de yüksek maliyetlidir.

7 GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA İLE SULAMA SİSTEMİ ÖRNEK ÇALIŞMA 1
Kuyu Derinliği: 50m Su İhtiyacı : 10 ton/gün Suyun basılacağı yer: Su deposu Seçilen Pompa : Lorentz PS1200 Güneş Paneli : 1000Wp Akü Kapasitesi : Aküsüz sistem tercih edilmiştir. Yaklaşık kurulum maliyeti : 6000€-7000€+KDV (Kuyu sondajı, Pompanın kuyuya indirilmesi ve borulama ile ilgili masraflar dahil edilmemiştir).

8 GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA İLE SULAMA SİSTEMİ ÖRNEK ÇALIŞMA 2
Kuyu Derinliği: 20m Su İhtiyacı: 90 ton/gün Suyun Basılacağı yer : Su deposu Seçilen Pompa : Lorentz PS 1800 Güneş Paneli : 1800Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz sistem düşünülmüştür. Yaklaşık kurulum maliyeti : 9800€-10500€ (Kuyu Sondajı, borulama, Pompanın kuyuya indirilmesi maliyete dahil edilmemiştir). Daha fazla su almak istenirse akülü sistem kurmak gerekecektir. 3 nolu örnek aynı sistemden günde 250 ton su alabilmek amacı ile bu şekilde tasarlanmıştır.

9 GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA İLE SULAMA SİSTEMİ ÖRNEK ÇALIŞMA 3
Kuyu Derinliği: 20m Su İhtiyacı: 100 ton/gün Suyun Basılacağı yer : Su deposu Seçilen Pompa : Lorentz PS 600 Güneş Paneli : 3000Wp Akü Kapasitesi: 48Kwh Yaklaşık kurulum maliyeti : 24000€-28000€ (Kuyu Sondajı, borulama, Pompanın kuyuya indirilmesi maliyete dahil edilmemiştir). Bu sistemle daha fazla su alabilmek için gündüz güneşten elde edilen enerji akülere depolanıp Pompanın 20 saat süreyle çalıştırılması sağlanmıştır.

10 GÜNEŞ ENERJİLİ DALGIÇ POMPA İLE SULAMA SİSTEMİ ÖRNEK ÇALIŞMA 4
Kuyu Derinliği: 230m Su İhtiyacı: 3 ton/gün Suyun Basılacağı yer : Su deposu Seçilen Pompa : Lorentz PS 1200 Güneş Paneli : 1000Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz sistem düşünülmüştür. Yaklaşık kurulum maliyeti : 6000€-7000€ (Kuyu Sondajı, borulama, Pompanın kuyuya indirilmesi maliyete dahil edilmemiştir).

11 Örnek Uygulamalar

12 Örnek Uygulamalar

13 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA UYGULAMALARI (AKÜSÜZ SİSTEM)
Güneşten alınan elektrik akımı Pompaya aktarılır ve pompanın çalışması sağlanır. Akarsulardan Pompa ile çekilen su bir toplama havuzunda biriktirilebileceği gibi direk olarak tarla sulamadada kullanılabilir. Sistem aküsüz tasarlanmış olup güneş olmadığı anlarda ve geceleri sulama yapmak mümkün olmayacaktır.

14 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA UYGULAMALARI (AKÜLÜ SİSTEM)
Güneşten alınan elektrik akımı akülerde depolanır ve gerektiği zamanlarda Pompaya aktarılarak çalışması sağlanır. Akarsulardan Pompa ile çekilen su bir toplama havuzunda biriktirilebileceği gibi direk olarak tarla sulamada da kullanılabilir. Sistem akülü tasarlanmış olup güneş olmadığı anlarda ve geceleri sulama yapmak mümkün olacaktır.

15 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA İLE SULAMA ÖRNEK ÇALIŞMA 1
Pompa ile Su kaynağı kot farkı: En fazla 3m Günlük Su İhtiyacı: 50ton/gün(180lt/dk 5 saat) Basma yüksekliği: 15m Suyun basılacağı yer: Su deposu Seçilen Pompa : Suncentric Güneş Paneli : 1800Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz Sistem Yaklaşık kurulum maliyeti: 8000€-9000€ Borulama, kablolama gibi maliyetler dahil edilmemiştir

16 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA İLE SULAMA ÖRNEK ÇALIŞMA 2
Pompa ile Su kaynağı kot farkı: En fazla 3m Günlük Su İhtiyacı: 40ton/gün(150lt/dk 5 saat) Basma yüksekliği: 5m Suyun basılacağı yer: Su deposu Seçilen Pompa : Suncentric Güneş Paneli : 500Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz Sistem Yaklaşık kurulum maliyeti: 3500€-4000€ Borulama, kablolama gibi maliyetler dahil edilmemiştir

17 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA İLE SULAMA ÖRNEK ÇALIŞMA 3
Pompa ile Su kaynağı kot farkı: En fazla 3m Günlük Su İhtiyacı: 40ton/gün(130lt/dk 5 saat) Basma yüksekliği: 5m Suyun basılacağı yer: Su deposu Seçilen Pompa : Suncentric Güneş Paneli : 500Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz Sistem Yaklaşık kurulum maliyeti: 3500€-4000€ Borulama, kablolama gibi maliyetler dahil edilmemiştir

18 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA İLE SULAMA ÖRNEK ÇALIŞMA 3
Pompa ile Su kaynağı kot farkı: En fazla 7,6m Günlük Su İhtiyacı: 9ton/gün(30lt/dk 5 saat) Basma yüksekliği: 290m Suyun basılacağı yer: Su deposu Seçilen Pompa : Solaram Surface Pump Güneş Paneli : 1800Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz Sistem Yaklaşık kurulum maliyeti: 8500€-9500€ Borulama, kablolama gibi maliyetler dahil edilmemiştir

19 GÜNEŞ ENERJİLİ YÜZEY POMPA İLE SULAMA ÖRNEK ÇALIŞMA 4
Pompa ile Su kaynağı kot farkı: En fazla 7,6m Günlük Su İhtiyacı: 10ton/gün(34lt/dk 5 saat) Basma yüksekliği: 40m Suyun basılacağı yer: Su deposu Seçilen Pompa : Solarforce Piston Pump Güneş Paneli : 500Wp Akü Kapasitesi: Aküsüz Sistem Yaklaşık kurulum maliyeti: 4500€-5000€ Borulama, kablolama gibi maliyetler dahil edilmemiştir

20

21


"Www.solenenerji.com.tr." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları