Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PNÖMONİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PNÖMONİ."— Sunum transkripti:

1 PNÖMONİ

2 PNÖMONİ Tıp dilinde Pnömoni halk arasındaysa Zatürre olarak bilinen hastalık, Akciğer parankim dokusunda meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan daha çok küçük çocuklar ile yaşlılarda görülen, eşlik eden başka bir hastalığı olmayan hastalarda, günlük yaşamı sırasında ortaya çıkabilen, kronik bir rahatsızlık sahibi olan kişilerde daha ağır bir şekilde görülen ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır diye tanımlıyoruz

3 Pnömoni (Zatürre)'nin belirtileri
Hızlı nefes alıp verme, ateş, kuru veya balgamlı öksürük pnömoninin ana belirtileridir. Göğüs ağrısı, göğüste çekilme (retraksiyonlar), burun kanatlarının solunuma katılması, hava açlığı, solunum hareketlerinin azalması, nabızda hızlanma, beslenme zorluğu, kusma, karın ağrısı, baş ağrısı, konvülsiyonlar (havale geçirme), uykuya meyil pnömonide görülebilen bulgulardır. Hastalığın belirtileri hastanın yaşına göre değişebilir ve pnömonili yenidoğanlarda akciğer ile ilgili bulguların bazıları görülmeyebilir.

4 TANI Göğüs röntgeni Laboratuvar bulguları Kan ve plevral sıvı kültürü
Bronkoskopi Akciğer fonksiyon testleri

5 TEDAVİ VE BAKIMI Genç hastalarda yakın takipte kalmak şartıyla evde antibiyotik tedavisi ve istirahat önerilir. Kullanılacak antibiyotiğe pnömoninin klinik bulguları ve olası etken mikroorganizma türüne göre hekim karar vermelidir. Yetersiz antibiyotik kullanımları tablonun ağırlaşmasına neden olabilir. Tedavinin ilk 3-5 günü içerisinde ateş düşer, diğer belirtiler geriler ve hastalık genellikle 1-2 haftada tam olarak iyileşir.

6 Hastane koşullarında tedaviye alınan hastalarda da derhal olası etken mikroorganizmalara yönelik antibiyotik tedavisi başlanılır. Tedavi sırasında eğer gerekli görülür ise balgam muayeneleri, kan kültür çalışmaları ve diğer bazı tetkikler istenebilir. Bu tür hastalarda antibiyotik tedavisi ile birlikte altta yatan akciğer, kalp ya da böbrek hastalığına yönelik tedaviler ve diğer destekleyici tedavi yöntemlerine başvurulur. Tüm bu çabalara rağmen solunum yetersizliği tablosu gelişen hastalarda yoğun bakım ve mekanik ventilasyon desteği sağlanmalıdır.

7 Pnömoni bazı olgularda tümör ya da yabancı cisim gibi bronşta tıkanmaya neden olan bir süreç arkasındaki akciğer alanında ortaya çıkabilir (obstrüktif pnömoni). Bu tür olgular genellikle antibiyotik tedavisine kısmi direnç gösterebilirler ancak bazen de uygulanan tedavi ile pnömoni ve pnömoninin röntgen bulguları tamamen düzelebilir ve altta yatan hastalık gözden kaçırılabilir. Bu nedenle özellikle sigara kullanan 40 yaşından büyük hastalarda tedavi sonrası bronkoskopik değerlendirme ile bronş içi tıkayıcı bir hastalık olup olmadığı kontrol edilmelidir.

8 Pnömoniden korunma Pnömoniden korunmak için KOAH, bronşektazi, astım, kalp yetersizliği gibi kronik hastalıkların varlığında ve ileri yaştaki hastalarda, pnömoni ve grip aşılarının hekim kontrolünde uygulanması gerekir.


"PNÖMONİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları