Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GRİP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2009. GRİP (İNFLUENZA) Grip, influenza virüsünün solunum yolundan girerek vücutta oluşturduğu bir hastalıktır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GRİP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2009. GRİP (İNFLUENZA) Grip, influenza virüsünün solunum yolundan girerek vücutta oluşturduğu bir hastalıktır."— Sunum transkripti:

1 GRİP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2009

2 GRİP (İNFLUENZA) Grip, influenza virüsünün solunum yolundan girerek vücutta oluşturduğu bir hastalıktır.

3 Özellikle; sonbahar, kış ve ilkbahar başında daha sık görülmektedir. Havaların soğuması ve nem miktarının azalması grip virüsünün yayılmasını kolaylaştırmaktadır. Özellikle Ekim ayının 2.haftasından başlar ve Mart ayına kadar devam eder GRİP

4 BELİRTİLER Ateş (38°C üzerinde)‏, Üşüme, titreme, Baş ağrısı, Eklem ve kas ağrısı, halsizlik, Kuru öksürük,

5 Belirtiler Nadiren hapşırma ve burun akıntısı, Gözlerin akması ve kanlanması, Bazen boğaz ağrısı, Bazı hastalarda karın ağrısı, bulantı, kusmadır.

6 Yaklaşık bir hafta içinde hastalığın belirtileri azalarak kaybolur. Ancak halsizlik, belirtilerin kaybolmasından sonra da devam edebilir, hatta 2 hafta kadar sürebilir. BELİRTİLER

7 Ateşin 38°C nin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir.

8 BELİRTİLER Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi sürekli hastalığı olan kişilerde daha ağır seyredebilir.

9 NASIL BULAŞIR? Öksürük ve hapşırıklarla etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla yayılması ile, Hasta kişilerin ağız-burun akıntılarıyla temas etmiş eşyalar ile bulaşabilir.

10 NASIL BULAŞIR? Hasta kişilerden etrafa saçılan virüs parçacıklarının havada asılı kalabilme yeteneğinde olması; bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır. Hasta bir kişinin bir ortama girip çıkması bile o ortamda bulunan kişileri hastalığın bulaşması açısından risk altına sokmaktadır.

11 NASIL BULAŞIR? Bu nedenle grip evde, iş yerinde, okullarda, kreşlerde, toplu taşıma araçlarında çok kolaylıkla bulaşır.

12 BULAŞMA SÜRESİ Grip mikrobu bulaşanlar, hastalık başlamadan bir gün öncesinden, belirtiler başladıktan 7 gün sonrasına kadar virüs yayarlar.

13 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

14 Düzenli olarak el yıkanması hastalıklardan korunmak için yapılması gereken en önemli iştir. Özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi faydalıdır.

15 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları bu durumdan etkilenir. Bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketmeliyiz.

16 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile yayılabilir. Bu nedenle kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi basit tedbirler ile gripten korunabilirsiniz.

17 Hasta kişilerle temas etmeyin. Grip olan hastalarla aynı ortamlarda bulunmamaya dikkat ediniz. Hasta olan kişilerle aynı ortamlarda bulunduğunuzda ise maske takmanız, hastalanmanızı engelleyecektir. KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

18 Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada 3 gün, günde 1 saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.

19 KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ? Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Sigara da stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.

20 Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır. KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

21 Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum organlarının iç yüzeyindeki hücrelerin kurumasına neden olacağından virüslerin çoğalmasına neden olur.

22 Aşı; Kendimizi korumanın bir diğer yoludur. Herkes aşı olmalı mı? KENDİMİZİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

23 KİMLER AŞI OLMALIDIR? Çocuklar ve yaşlılar, Vücut direnci düşük olan insanlar, Huzurevi, bakımevi vb kalabalık ortamlarda yaşayanlar,

24 KİMLER AŞI OLMALIDIR? Kronik hastalığı olanlar (diyabet, kalp, tansiyon, astım hastaları vb)‏ Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, Toplum hizmetinde çalışanlar gibi riskli gruplar aşı olmalıdır.

25 GRİP AŞISI OLMAMASI GEREKENLER 6 aydan küçük bebekler, Yumurtaya karşı allerjisi olanlar, Hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan bayanlar (ancak doktor tarafından kesin gerekli olduğu tespit edilirse grip aşısı olabilirler)‏

26 AŞI NE ZAMAN YAPILMALIDIR? Eylül, Ekim, Kasım; Aşı için en uygun aylardır.Ancak kişi grip geçirmediyse tüm sezon boyunca aşı yaptırabilir.

27 TEDAVİ NASIL OLMALIDIR?

28 TEDAVİ NASIL OLMALIDIR? Mutlaka istirahat edilmeli, (Yaklaşık 3-7 gün) Yatarken başın yukarıda tutulması geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır.

29 TEDAVİ NASIL OLMALIDIR? Hastalık süresince sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler tavsiye edilir. Yeteri kadar sıvı alınması sinüslerdeki ve göğsünüzdeki ifrazatın daha az birikmesine ve vücuttan daha kolay temizlenmesine yardım eder.

30 TEDAVİ NASIL OLMALIDIR? Hastalık dönemlerinde beslenmeye dikkat etmeli, iştahsızlık varsa enerji ihtiyacını gidermek için karbonhidrattan zengin diyet uygulanmalıdır.

31 TEDAVİ NASIL OLMALIDIR? Bulunulan ortamın uygun ısıda olmasına ve iyi havalandırılmasına dikkat edilmeli, havanın kuruması engellenmeli, nemli olması sağlanmalıdır.

32 Ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile solunum yolu salgılarını ve tahrişi giderici ilaçların kullanılmasıyla yakınmaların azalması mümkündür. TEDAVİ NASIL OLMALIDIR?

33 Antibiyotiklerin grip tedavisinde anlamı yoktur! Doktorunuzun yazmış olduğu ilaçlar dışında başka ilaç kullanmayınız! TEDAVİ NASIL OLMALIDIR?

34 Grip, başka hastalıklara neden olabilir mi? Grip, beraberinde veya sonrasında zatürre, bronşit, farenjit, sinüzit, kulak iltihabı, bademcik iltihabı gibi hastalıklara neden olabilir. Bu yüzden doktorunuzun tavsiyelerine mutlaka uyunuz!

35 DOMUZ GRİBİ İNFLUENZA AH1N1

36 Domuz Gribi Nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika’da görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır.

37 H1N1 virüsüne “ domuz gribi” denmesinin sebebi, domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzemesidir. Domuz gribi virüsü insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır.

38 Belirtileri Nelerdir? İnsanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. - Yorgunluk, -Boğaz ağrısı, -Yaygın vücut ağrısı, -Kusma ve ishal görülebilmektedir. -Ateş -Üşüme -Öksürük -Baş ağrısı

39 Yetişkinlerde Acil Müdahale Gerektiren Belirtiler Zor nefes almak veya nefes darlığı Bilinç bulanıklığı Sık ve uzun süreli kusma Şiddetli öksürük ve balgam çıkarma.

40 Çocuklardaki Acil Müdahale Gerektiren Belirtiler Huzursuzluk Beslenememe Hızlı veya zor nefes alma Vücutta solgunluk ya da morarma Ateşle beraber döküntü görülmesi Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil

41 Domuz Gribi Bulaşıcı mıdır? Domuz gribi virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir. Domuz gribi mevsimsel griple aynı şekilde yayıldığı düşünülmektedir.

42 Nasıl Bulaşır? Grip virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra, eller ağız ya da buruna götürüldüğünde hastalık bulaşabilir.

43 Hastalığa yakalanan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar. İçme suyu, kullanma ve havuz sularıyla bulaşma görülmemiştir.

44 Tedavi Eden İlaçlar Var mıdır? Tedavisi veya bu hastalıktan korunmak için doktor kontrolünde kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. Bu ilaçlar doktor tarafından önerilmedikçe kesinlikle kullanılmamalıdır. Doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.

45

46 Nasıl Korunabiliriz? Halen domuz gribinden koruyucu bir aşı bulunmaktadır. Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.

47 Nasıl Korunabiliriz? Bol sıvı alınız ve beslenmenize dikkat ediniz. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.

48 Nasıl Korunabiliriz? Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.

49 Nasıl Korunabiliriz? Yayılmasını önlemek için, masa, kapı kolu, oyuncaklar vb yüzeylerin günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler kullanılabilir.

50 Nasıl Korunabiliriz? Hastalara ait çamaşır ve eşyaların ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur, ancak eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Hastalara ait çamaşırlar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı, temas edilirse eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır.

51 Nasıl Korunabiliriz? Zorunlu haller dışında hastalığın bulunduğu ülkelere seyahatlerinizi erteleyin. Seyahat etmeniz şart ise korunma önlemlerine dikkat edelim, maske kullanmalısınız.

52 Korunmak İçin Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız? Ellerinizi 15-20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanabilirsiniz.

53 Ellerinizi su ile yıkayın. Her iki elinizin bütün yüzeylerini sabunlayın. Avuç içlerini ovun.

54 Sağ el ile sol elin sırtını ve parmakların arasını ovun, diğer el için de aynı hareketleri tekrarlayın. Parmaklarınızı n arasını parmaklarınızı birbirine geçirerek ovun. Parmaklarınızın sırtı el ayalarınıza gelecek şekilde parmaklarınızı kenetleyin.

55 Sol el başparmağını sağ el avuç içi ile çevirerek ovun. Birleştirdiğiniz sağ el parmak uçlarını sol el avuç içinde ileri geri ovuşturun. Ellerinizi su ile durulayın.

56 Ellerinizi tek kullanımlık kağıt havlu ile iyice kurulayın. Kağıt havlu ile musluğu kapatın. …elleriniz artık güvenli.

57 UNUTMAYIN..! Korunmak Elimizde


"GRİP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE 2009. GRİP (İNFLUENZA) Grip, influenza virüsünün solunum yolundan girerek vücutta oluşturduğu bir hastalıktır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları