Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve."— Sunum transkripti:

1 ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve çevresel etkenlerin bileşimi sonucu oluşan,kandaki glikoz düzeyinin yükselmesiyle (hiperglisemi) sonuçlanan metabolik bir bozukluktur. Yetersiz ve dengesiz beslenme, şişmanlık, hareketsizlik dışında aileden alınan genetik eğilim şeker hastalığının gelişmesine zemin hazırlar. Şeker hastası anne ya da babanın çocuğunda bu hastalığın görülme olasılığı oldukça yüksektir. Bu hastalık ülkemizde ve Dünya'da hızla artmaktadır. Hastası sayısının Türkiye'de 7 milyon, Avrupa'da 56 milyon kişi olduğu belirtilmektedir. Vücutta kan şekerinin düzenlenmesi pek çok hormonun karmaşık etkileşimi sonucunda sağlanır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi, pankreastan salgılanan insülindir. İnsülin salgılanmasındaki yetersizlik ya da insülinin etkisindeki bir bozukluk sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri, bu hastalığın oluşmasına neden olur. Tedavi edilebilir ya da kontrol altında tutulabilir bir hastalık olan şekerin önemli belirtileri: 9A BİTTİ

2 ŞEKER HASTALIĞININ ÖNEMLİ BELİRTİLERİ
1. Ağız kuruması, sürekli susama ve bol su içme isteği, 2. Aşırı idrar oluşması, 3. Sürekli acıkma ve çok yemek yemeye (iştaha)karşın nedeni açıklanamayanayıflama, 4.Yemeklerden sonra uyuma isteği ve hâlsizlik, 5.Sürekli tatlı yeme isteği, 6. Yaraların geç iyileşmesi, cildin kuru ve kaşıntılı olması, 7. Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, 8. Görmede bulanıklık ve bozulma, 9.Böbrek yetmezliği, 10. İnme (felç), 11. İdrarda glikoz düzeyinin yükselmesidir. 12. Bazı kişilerde ani ve şiddetli bir karın ağrısı, bilinç bozukluğu, bulantı, kusma, yüksek tansiyon,bacaklarda şişme gibi belirtiler de olabilir.

3 DİYABET ÇEŞİTLERİ Şeker hastalığı ya da diyabetin yaygın olarak bilinen iki çeşidi vardır. 1.Tip 1 diyabet: insülin üretiminin yetersiz olması nedeniyle ortaya çıkan diyabet hastalığı. Tip 1 diyabet, hem çocuklar hem de yetişkinlerde görülebilir. Hastalığın yukarıda sıralanan belirtileri Tip 1 diyabette çok kısa sürede ortaya çıkabilir 2.Tip 2 diyabet: insülinin etkisine karşı direnç gelişmesiyle ortaya çıkan. Tip 2 diyabet ise genellikle yetişkinlerde görülür. Ancak son on yılda çocuklar ve gençlerde de görülmektedir. Bunun,şişmanlığın aşırı artması ve hareketsizlikle yakından ilişkili olduğu açıklanmaktadır.. Ancak Tip 2 diyabette belirtiler genellikle çok daha uzun sürede gelişir veya çok hafiftir ya da hiç görülmeyebilir.

4 ERKEN TANI VE TEDAVİ Şeker hastalığı sinsi bir şekilde yayıldığından
erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar, şeker hastası olan her üç kişiden birinin hastalığını tesadüfen ya da başka hastalıklar ortaya çıktığında öğrendiğini göstermiştir. Çünkü hastalık bir süre gizli olarak seyreder ve aniden ortaya çıkar. Bu bağlamda hastaların dikkat etmesi gereken en önemli noktaları sağlıklı beslenmeleri ve fiziksel aktiviteyi artırmalarıdır.

5 TEDAVİ DÖNEMİNDE YAPILMASI GEREKENLER
Diyet yapmak ilaçları doğru şekilde kullanmak, stresle fiziksel ve psikolojik olumsuzluklardan uzak kalmaya çalışmak, hastalığın tedavisinde önemlidir. Özellikle Tip 2 diyabet, fiziksel aktivitenin artırılması, karbonhidrat alımının azaltılması ve zayıflama rejimleriyle tedavi edilebilir. Bu tedavi yaklaşımı insülin direncini düzeltir. Hastaların en küçük bir belirti hissettiklerinde ya da hekimin önerdiği şekilde düzenli olarak kan şekeri kontrollerini yaptırmaları çok önemlidir. Açken sağlıklı bir insanın kan şekerinin normal düzeyi mg/dL arasında değişir. Açlık kan şekeri 126 mg/dL'ye çıkarsa tedavisi ve izlenmesi gerekir. Daha fazla yükselmesi durumunda ise tıbbi müdahale gerekir. 60mg/dL'nin altına düşmesi de nöbetlere ve bilinç kayıplarına neden olabildiği için hemen tedavi edilmelidir.


"ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları