Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT"— Sunum transkripti:

1 PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hazırlayan: Fadime ALTINER Fadime ALTINER

2 MALIN ve CANIN BEREKETİ ZEKAT
Zekat nedir? Zekat niçin verilir? Zekat’ın faydaları nelerdir? Zekat kimlere farzdır? Dinimize göre zenginlik ölçüsü (Nisap) nasıl olmalıdır? Zekat nelerden verilir? Zekat kimlere verilir? Zekat kimlere verilmez? Zekat verirken nelere dikkat edilmelidir?

3 ZEKAT SÖZLÜK ANLAMI ARTMA BEREKET ARITMA ÇOĞALMA

4 Belirli yerlere sarf edilmek üzere
ZEKAT NEDİR? Allah’ın Belirli yerlere sarf edilmek üzere dince zengin sayılan kişilerin mallarından belli bir payın alınması işlemine denir.

5 İslamın beş şartından biri olan zekat mali bir ibadettir.
Verilmesi gerekliliği ayet ve hadislerle sabittir Kur”an- Kerim”de seksen küsür yerde namaz kılın , zekat verin emri ile zekat namazla beraber beyan buyurularak zekatın önemine işaret edilmiştir

6 2. ZEKAT NİÇİN VERİLİR? * Allah’ın rızasını kazanmak için
* Allah’ın emri olduğu için * Allah’ın verdiği nimetlere şükür için * İnsanlar arasında sevgi dayanışma olması için

7 3. ZEKATIN FAYDALARI Allah’ın sevgisi kazanılmış olur.
Sevap kazandırır. Kişiye yoksulların sorunlarıyla ilgilenme bilinci kazandırır. İnsanlar arasında sevgi ve saygı duyguları gelişir. Zengin ile yoksul arasındaki bağ güçlenir.

8 3. ZEKATIN FAYDALARI Zekat insanlar arasında sevgi ,kardeşlik ve samimiyet bağlarını güçlendirir Varlıklı kimselerden yoksullara uzanan bir yardım eli olarak muhtaçları sevindirir. Toplumda birlik ve beraberliğin doğmasına vesile olur.

9 Ebû Derdâ (r. a)'dan rivayete göre Peygamber Efendimiz (s. a
Ebû Derdâ (r.a)'dan rivayete göre Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Zekat İslam'ın (çok büyük ve sağlam) köprüsüdür. (Taberani, Terğib) )

10 4. ZEKAT KİMLERE FARZDIR Zekat; müslüman , hür, akıllı, baliğ, tabii ihtiyaçlarından fazla artırıcı vasıftaki mala tam bir mülkiyetle malik olan ve bu malik oluşunun üzerinden bir sene geçen kimselere farzdır. Not: Zekat hesabında yıl olarak kameri takvim esas alınır. 354 gündür

11 Asli iht. fazla mala sahip olmak
Müslüman olmak Akıllı olmak Hür olmak Borçlu olmamak Asli iht. fazla mala sahip olmak

12 5. ZEKATIN MİKTARI (NİSAB)
Zarurî ihtiyaçlarından ve borcundan fazla gr altını veya bu kıymette parası veya mala sahip olmak Borçlu kimse borcu kadarını çıkardıktan sonra kalan mal nisaba ulaşırsa zekâtını verir

13 5. ZEKATIN MİKTARI (NİSAB)
Bir malda zekatın farz olabilmesi için, o malın hem sene başında hem de sene sonunda nisaba ulaşmış olması şarttır. Bir kimse sene başında nisab miktarına ulaşan bir mala sahip olsa, bu mal sene içinde nisabın altına düşse hatta tamamen tüketilse fakat sene sonunda yine nisab miktarına ulaşsa sene sonu hesabıyla zekata tabi olur.

14 6. ZEKATA TABİ MALLAR 1/40- %2,5 Altın Gümüş Para Ticaret Malları
1/40- %2,5 Altın Gümüş Para Ticaret Malları KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARDA 1/40 TOPRAK ÜRÜNLERİNDE 1/10 %10 BÜYÜKBAŞ HAYVANLARDA 1/30

15

16 7. Zekat kimlere verilir? Yoksullar Düşkünler Borçlular Yolcular
Allah yolundakiler Köleler Kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlar

17 Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın Size verilse, gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın Biliniz ki Allah zengindir, övgüye lâyıktır.(Bakara /267)

18 8. Zekat kimlere verilmez
Kişi babasına, anasına, oğullarına, kızlarına, torunlarına, karısına ve kadın ise, kocasına zekât veremez. (Dürer C.1 S. 184)  Gayrimüslime ve zengin kimselere zekât verilmez. (Dürer C.1 S. 190) Devlete verilen vergi zekâta sayılmaz.

19 9. Zekat verirken nelere dikkat edilmelidir?
Niyete dikkat edilmelidir. (Allah rızası) Zekatı verirken yoksul ve muhtaçların onurları zedelenmemelidir. Zekat verilen kimse minnet altında bırakılmamalıdır. Zekat gizli olarak verilmeli, gösterişten uzak olunmalıdır. Malın iyisinden zekat verilmelidir. Zekat karşılık beklemeden verilmelidir.

20

21 TEŞEKKÜRLER


"PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları