Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Paylaşma ve Yardımlaşma

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Paylaşma ve Yardımlaşma"— Sunum transkripti:

1 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Zekât sözlükte temizleme, bereket, artma, çoğalma anlamlarına gelir. Zekât, zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine vermesidir. Hicretten iki yıl sonra Medine’de farz kılınmıştır. Zekât, mal ile yapılan farz bir ibadettir.

2 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Acaba Zekatı Kimler Verir? Kişi; 1 ) Müslümansa 2 ) Akıllı ise (Deli değilse) 3 ) Ergenlik yaşında ise 4 ) Zenginse zekat vermekle mükelleftir.

3 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Zekatın Amacı Nedir? Toplumsal yardımlaşmayı yaygınlaştırmak ve yoksulları korumaktır. Ayrıca zekât, malın bereketlenmesini ve çoğalmasını sağlar.

4 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Bazı Yardımlaşma ve Zekât Ayetleri: “Namazı kılın, zekâtı verin, önceden kendiniz için yaptığınız her iyiliği Allah katında bulacaksınız. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızı görür.” ( Bakara Suresi, 110.ayet ) “...Siz hayır olarak ne harcarsanız Allah onun yerine yenisini verir...( Sebe Suresi, 39.ayet )

5 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Zekatın Bireysel Faydaları: 1 ) Kişi zekat vermekle Allah’in vermiş olduğu nimete karşı şükrünü yerine getirmiş olur. 2 ) Kişi ibadetini yerine getirmekle sevap kazanmış olur. 3 ) Zekât, insandaki cimrilik ve bencillik gibi kötü huyları yok eder. Zekatın Toplumsal Faydaları: 1 ) Her zengin Müslüman, malının zekâtını verecek olursa ülkede fakirlik azalır. 2 ) Zekât ekonomik dengesizlikleri önler. 3 ) Toplumda sosyal adaletin sağlanmasına katkıda bulunur. 4 ) Ekonomik hayatın canlanmasına katkı sağlar. 5 ) Kişinin insanlara karşı merhamet duygusunu geliştirir.

6 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Bir kişinin zengin sayılabilmesi için belli miktarda paraya veya mala sahip olması gerekir. Nasıl ki ağırlığın ölçüsü kilogram, uzunluğun ölçüsü metredir. Bunun ölçüsü de İslam hukukuna göre NİSAP miktarıdır.. NİSAP; yeme, içme, giyinme, barınma, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçların dışında en az 85 g altın veya ona eşdeğer mal ya da paraya sahip olmaktır. ZEKATLA İLGİLİ 1 ) Zekât verilecek malın veya paranın bir yıl süreyle sahibinin elinde bulunması gerekir. 2 ) Zekât verecek kişinin borcu bulunmamalıdır. 3 ) Bir maldan zekât verilebilmesi için o malın gelir getiren cinsten olması gerekir.

7 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât

8 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Acaba Zekat Nelerden verilmez? Oturulan ev, evde kullanılan eşyalar, giyilen elbiseler ve binek olarak kullanılan araç için zekât verilmez. Acaba Kişi Kimlere Zekat veremez? Zekât verecek kişi, eşine, çocuklarına, torunlarına, annesine, babasına, büyükanne ve büyükbabasına zekât veremez. Çünkü insan bu kişilere bakmakla yükümlüdür.

9 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Zekatın Veriliş Adabı 1 ) Zekât bir ibadet olduğu için verirken niyet edilmelidir. 2 ) Zekâtın, Allah için verildiği kesinlikle bilinmelidir. 3 ) Zekât verilecek malın veya paranın, fakirin hakkı olduğu bilinmeli ve onu minnet altında bırakacak, incitecek davranışlardan kaçınılmalıdır. 4 ) Alçak gönüllü, anlayışlı ve hoşgörülü olmalıdır. 5 ) Mümkünse zekât gizlice verilmelidir. “Eğer sadakaları(zekât ve benzeri hayırları) açıktan verirseniz ne güzel! Eğer onu fakirlere gizlice verirseniz, işte bu sizin için daha hayırlıdır. Allah da bu sebeple sizin günahlarınızı örter. Allah, yapmakta olduklarınızı bilir.” ( Bakara suresi, 271. ayet. )

10 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât Zekatın Veriliş Adabı 6 ) Zekât verecek kişi, bu sorumluluğunu gösterişten uzak, gurur ve kibre kapılmadan yerine getirmelidir. “Mallarını Allah yolunda harcayıp da arkasından başa kakmayan, fakirlerin gönlünü kırmayan kimselerin Allah katında ödülleri vardır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.” ( Bakara suresi, 262. ayet. ) 7 ) Zekât alan kimseler de herhangi bir eziklik duymamalıdır. 8 ) Zekât, malın kötüsünden verilmemelidir. “Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Size verilse gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın…” ( Bakara suresi, 267. ayet. )

11 Paylaşma ve Yardımlaşma
İbadeti Olarak Zekât


"Paylaşma ve Yardımlaşma" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları