Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ"— Sunum transkripti:

1 ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
Hazırlayan: Nilgün YILMAZ

2 Kazanımlar: Ezberlenecek sureleri usulüne uygun olarak ezberler.
Ezberlenen surelerin anlamlarını ana hatları ile açıklar. Anlamını öğrendiği surelerden mesaj ve ilkeler çıkarır.

3

4 Asr suresi meali: Asra yemin olsun ki, muhakkak insan (ömrünü yalnız geçici dünya isteklerine kavuşmak için harcadığından) büyük bir (zarar ve) ziyandadır. Ancak iman edenlerle, Salih (iyi işler) amel yapanlar, birbirlerine hakkı, (inanılması ve yapılması lazım olan şeyleri ve ibadetleri yapmak, günahlardan sakınmak hususunda) sabrı tavsiye edenler böyle değil (onlar zararda ve ziyanda değildirler). (Ayet: 1-3)

5 Kim Asr suresini okursa, Allah'u teala onun günahlarını affeder
Kim Asr suresini okursa, Allah'u teala onun günahlarını affeder. Hakkı ve sabrı tavsiye edenlerden olur. (Hadîs-i Şerif)

6 İmam-ı Şafii Kur'an-ı kerimde başka hiç bir sure nazil olmasaydı, inmeseydi şu pek kısa olan Asr suresi bile, insanların dünya ve ahiret saadetlerini te'mine yeterdi. Bu sure, Kur'an-ı kerimin bütün ilimlerini içine alır. (İmam-ı Şafii)

7 Asr Suresinin Tefsirî Allah insanların ömrünün sona erdiği zamanda yer alan güzel şeylere, Allah'ın hikmetini ve kudretini gösterecek olaylara yemin ederek, üzerinde dört adet vasıf bulunanlar dışındakilerin zarar içerisinde olduklarını açıklamıştır. Bu dört özellik; İyi ameller, İman, Sabır ve Hakkı tavsiye etmektir. Bunlar dinin temeli olup, faziletin esaslarıdır. Bu yüzden İmam Şafii, '' Yüce Rabbim bu sure dışında başka sure indirmemiş olsaydı, bunun insanlara yeteceğini'' söylemiştir

8 Yüce Rabbimiz Vel asri İnnel insane lefiy husr dediğinde, zaman üzerine yemin ederek, zaman içerisinde insanların zararda olduğunu, dünyayı ahirete tercih edip, duygularına mağlup olduklarını söylemiştir. Asr zaman anlamında kullanılmıştır. 

9 İllelleziyne amenu ve amilus salihati ve tevasav Bilhhakk ve tevasav Bis-sabr dediğinde, iman ederek güzel ameller işleyen kişilerin bunların dışında olduğu anlatmıştır. Bunlar kurtuluşa erenlerdir. Geçici arzular yerine kalıcı olanlara önem vererek, iyi ameller yapmışlar, iyi olana karşılık kötü olanı elden çıkarmışlardır. Allah'a ibadet, iman gibi hayırlı olanları tavsiye etmişler, haramları yapmama, sıkıntı konularında sabırlı olmayı tavsiye etmişlerdir. İnsanların kurtuluşu onların amelleriyle, imanlarıyla birleştiğinde mükemmel hale gelir. Bu şekilde insanlar Allah hakkını ve kul hakkını yerine getirmiş olurlar. Bu dört özelliğin söylenmesinde ki amaç budur.

10 Rabbimiz bizleri de Salih ameller işleyen, kul hakkı yemeyen, sabır tavsiye eden kullarından eylesin.


"ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları