Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)"— Sunum transkripti:

1 KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)

2 Kurban nedir? Kurban, Allah’a yaklaşmak ve onun hoşnutluğunu kazanmak amacıyla belli bir zamanda, nitelikleri belirli bir hayvanı usulüne uygun olarak kesmektir.

3 Kurban, Allah’ın emrine kulluk bilinciyle uyup rızasını kazanmak için kesilir.
“Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Fakat ona sadece sizin takvanız ulaşır…” (Hac;37)

4 Hz. İbrahim ve ismail Kurban ibadeti ilk olarak Hz. İbrahim ile başlar. Uzun süre çocuğu olmayan Hz. İbrahim, Yüce Allah’a dua ederek eğer bir evladı olursa en kıymetli varlığını ona armağan edeceğine dair söz vermiştir.

5 Hz. İbrahim ile oğlu İsmail’i konu alan bu olay, Kur’an-ı Kerim’de şöyle anlatılıyor:

6 “Ey Rabb’im. Bana salihlerden olacak bir çocuk bağışla
“Ey Rabb’im! Bana salihlerden olacak bir çocuk bağışla. Biz de ona uslu bir oğul müjdeledik. Babası ile yürüyüp gezecek yaşa gelince İbrahim ona, ‘Yavrucuğum, ben rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm. Düşün bakalım, ne dersin?’ dedi. O da ‘Babacığım! Emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın.’dedi. Nihayet her ikisi de (Allah’ın emrine) boyun eğip İbrahim de onu yüzüstü yere yatırınca ona şöyle seslendik:

7 Sâffât suresi, 100-110. ayetler.
‘Ey İbrahim! Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız. Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır. Biz (İbrahim’e) büyük bir kurbanlık vererek (İsmail’i) kurtardık. Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık. İbrahim’e selam olsun. İyilik yapanları işte böyle mükâfatlandırırız.” Sâffât suresi, ayetler.

8 Kurbanin vacip olmasi için
Müslüman olmak Akıllı ve buluğa ermiş olmak Mukim olmak Zekât verebilecek seviyede zengin olmak gerekir. (Kurbanın nisap miktarı gr altındır.)

9 Teşrik tekbirini unutmayalim!
Kurban bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlere teşrik tekbirleri denir. Arife gününün sabah namazından itibaren bayramın 4. günü İkindi Namazına kadar 23 vakit farz namazını müteâkip birer defa söylenir.

10 اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur". DİNLEYELİM

11 Kurban ne zaman kesilir?
Kurban kesme vakti kurbanın birinci günü tan yerinin ağarması ile girer, üçüncü günü güneşin batmasından az öncesine kadar devam eder. Geceleyin kurban kesmek, tenzihen mekruhtur. Çünkü gece karanlığında kesim işinde yanlışlık yapma ihtimali vardır.

12 Kurbanlik hayvanlar ve şartlari
En fazla 7 kişi kesebilir, 2 yaşını doldurması gerekir 1 Kişi kesebilir 6 ay doldurmuş olması gerekir En fazla 7 kişi kesebilir, 5 yaşını doldurması gerekir 1 Kişi kesebilir 1 yaşını doldurması gerekir

13 Hayvanin kurban olmasina mani durumlar
İki veya bir gözü kör olan, Aşırı derecede zayıf olan, Kesim yerine yürüyerek gidemeyecek derecede aksak olan, Kulağının veya kuyruğunun üçte birinden fazlası gitmiş olan, Dişlerinin yarıdan fazlası düşmüş olan, Burnu kesilmiş olan, Dilinin çoğu kesilmiş olan, Ölüm derecesinde hasta olan hayvanları kurban etmek caiz değildir.

14 Kurban paylaşmaktir…!!!

15 Kurban etinin tanzimi Bir kısmı kurban kesememiş olanlara verilir,
Kurban eti üç parçaya bölünür. Bir kısmı kurban kesememiş olanlara verilir, Bir kısmı misafir, komşu, eş ve dosta ikram edilir, Bir kısım ise aile bireyleriyle tüketilir.

16 Kurban çeşitleri Kurban bayramında kesilen kurbanın yanı sıra üç çeşit daha kurban vardır. Bunlar: Akika Kurbanı: Yeni doğan çocuğa şükür için kesilen kurbandır. Adak Kurbanı: Kişinin bir işinin gerçekleşmesine bağlı olarak kesmeyi söz verdiği kurbandır. Nafile Kurban: Allah rızası için herhangi bir zamanda kesilen kurbandır.

17 Kurbanin toplumsal faydalari
Kurban ibadeti, Müslümanlar arasındaki birlik, beraberlik ve yardımlaşmayı pekiştirir. Kurban Bayramı sayesinde bir araya gelen dost, akraba, komşular arasında sevgi ve saygı artar. Böylece insanlar birbirlerinin ihtiyaç ve sıkıntılarını öğrenme imkânı bulur. Kurban, ülkemizin ekonomik yapısı göz önüne alındığında birçok ailenin gıda ihtiyacının karşılanmasına da katkı sağlamaktadır.

18 Ülkemizdeki birçok hayır kurumu kurban etlerini yurdumuzdaki ihtiyaç sahiplerine dağıtmanın yanında fakir ve felakete uğramış ülkelerdeki insanlara da ulaştırmaktadır. Bu paylaşım kurban ibadetinin toplumsal dayanışmadaki en güzel yönünü ortaya koyar.

19


"KURBAN “Rabbin için namaz kıl ve kurban kes.” (Kevser Suresi /2)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları