Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1"— Sunum transkripti:

1 GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi

2 KAZANIMLARIMIZ Bu ünitenin sonunda öğrenciler Hz. Muhammed'in (S):
1. Temiz kıyafetler giydiğini öğrenir. 2. Temiz ve güzel giyinmeye teşvik ettiğini öğrenir. 3. Kıyafet seçiminde ihtiyaçlarına uygun tercihler yaptığını kavrar. 4. Gösterişli ve gereğinden fazla kıyafet kullanmadığını kavrar. 5. Kişisel bakıma dikkat ettiğini kavrar. 6. Düzenli ve uyumlu giyindiğini fark eder.

3 HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. “Sünnet, temizlik, sadelik, israf” kavramlarının anlamını araştırınız. 2. Peygamberimizin giyim kuşamla ilgili hadis-i şeriflerinden bulup defterinize yazınız. 3. Temiz ve sade giyinmenin dinimiz açısından önemini araştırınız. 4. Peygamberimiz temiz ve güzel elbiseler giyinmekle ilgili hangi tavsiyelerde bulunmuştur?

4 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi

5 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi
İnsanlığa gönderilmiş en güzel örnek Peygamber Efendimizdir. Yeryüzünün tamamında geçerli olan bütün ahlaki güzellikler onun şahsında bize ulaşmıştır. Rabb’imiz, «Allah’ın Resûlünde sizin için pek güzel bir örnek vardır.» (Ahzap sûresi, 21. ayet) buyurarak Peygamber Efendimizin bizim için her konuda örnek olduğunu vurgulamıştır.

6 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi
Peygamberimizin giyim kuşam konusunda dikkat ettiği hususlar da bizlere örnektir. Günümüzde insanın, özellikle sosyal çevreyle bağlarını oluşturan unsurlardan biri de biri de giyim tercihleridir.

7 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi
Peygamber Efendimizin giyim konusunda dikkat ettiği hususların başında temizlik gelir. «Elbiseni temiz tut.» (Müddessir sûresi 4. ) ayetinde kendisine ve bütün Müslümanlara tavsiye edilen kıyafet temizliğini kendi hayatında uygulayarak bizlere örnek olmuştur.

8 Başka ayette şöyle buyrulur:
1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi «Ey örtüsüne bürünen! Kalk ve (insanları) uyar! Sadece Rabbinin büyüklüğünü dile getir. Elbiseni tertemiz tut. Her türlü pislikten uzak dur.» (Müddesir sûresi, 1-5. ayetler) Bu ayetler ile Yüce Allah bizlere de seslenmekte ve adeta temizliğin tebliğ vazifesi ile bütünleşmiş bir özellik olduğunu anlatmaktadır. Başka ayette şöyle buyrulur: «…Muhakkak ki Allah, kendisine yönelip tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.» (Bakara sûresi, 222. ayet)

9 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi
Peygamberimiz, elbiselerin temiz olmasına dikkat ettiği kadar giysinin kendisine yakışmasına da dikkat etmiştir. Bulunduğu ortama göre elbise tercihinde yapmıştır. Bera b. Azib şöyle anlatır: «Resûlullah orta boyluydu. Onun bir seferinde üzerine kırmızı bir cübbe giydiğini görmüştüm; (cübbe ona o kadar yakışmıştı ki) o güne kadar ondan daha güzel hiç kimse görmemiştim.» (Buhari, Menâkıb, 23) Başka bir rivayette Ebu Ramse Peygamberimizi anlatır: «Ben, Resûlullah’ın üzerine yeşil renkli bir takım giymiş olduğunu görmüştüm.» (Ebu Davud, Libâs, 19)

10 1. Giyim ve Kuşamda Temizliğin Önemi
Bizlere ulaşan bilgilerden Peygamberimizin aşırıya ve israfa kaçmadan, çeşitli renklerde kendisine yakışan elbiseler giydiğini anlamaktayız. Bir başka hadiste Peygamberimizin uzun kıyafetleri tercih ettiğini görmekteyiz. Ümmü Seleme şöyle anlatır: «Resûlullah’ın en çok hoşlandığı giysi, gömlekti.» (Ebu Davud, Libâs 3) O zaman giyilen gömlekler boydan boya insanı örten elbiselerdi.

11 46. sayfa

12 Haftaya 2. Giyim ve Kuşamda İsraftan Kaçınmak


"GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları