Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİTLİS ÖMER TARHAN 9-E 1001. İÇİNDEKİLER -TARİHÇESİ -NÜFUSU -TARIM VE HAYVANCILIK -YER ALTI KAYNAKLARI -SANAYİ -ULAŞIM -TURİZM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİTLİS ÖMER TARHAN 9-E 1001. İÇİNDEKİLER -TARİHÇESİ -NÜFUSU -TARIM VE HAYVANCILIK -YER ALTI KAYNAKLARI -SANAYİ -ULAŞIM -TURİZM."— Sunum transkripti:

1 BİTLİS ÖMER TARHAN 9-E 1001

2

3 İÇİNDEKİLER -TARİHÇESİ -NÜFUSU -TARIM VE HAYVANCILIK -YER ALTI KAYNAKLARI -SANAYİ -ULAŞIM -TURİZM

4

5 TARİHÇESİ Bitlis M.Ö. 1400 yıllarından itibaren Urartular’ın yerleşim alanıydı. MÖ11.yüzyıla kadar Urartular’ın yurdu olmaya devam eden ve 7. Yüzyılakadar Asurlalar, 6. Yüzyıla kadar ise Medler’in yönetimi altında kalanBitlis, daha sonra Pers Krallığı'nın kurulması ile 2. Darius tarafındanele geçirilmiştir. MÖ 4. yüzyılda Makedonya Kralı Büyük İskender’in yönetimi altına giren ve MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Trajan tarafından ele geçirilen Bitlis, 7. yüzyıla kadar Doğu Roma yönetiminde kaldı.Türkler’in 10. yüzyılla birlikte başlayan Anadolu akınları sırasında önemli bir uğrak yeri haline gelen ve bu tarihlerde Alp Arslan ve ordularını Ahlat’ta konuk eden Bitlis'in Türklerin Anadolu’ya açılmasında çok önemli bir rolü de üstlenmiş oldu. 13. Yüzyılda Eyyübiler ve daha sonra Harzemşahlar ve Moğollar'ın saldırısına uğrayan ve 1514 yılındaki Çaldıran Savaşı'yla Osmanlı egemenliğine giren Bitlis, Osmanlı İmparatorluğu’nun idaresi altında ilim, sanat ve kültür merkezi haline geldi. I. Dünya Savaşı esnasında bir süre Çarlık Rusya’nın işgali altında kalan Bitlis, Cumhuriyet'in ilanından sonra il yapıldı. Bitlis adını Bedlis'ten almıştır. Bitlis'in en büyük ve en gelişmiş ilçesi Tatvan'dır.UrartularAsurlalarMedlerPers Krallığı2. Darius2. yüzyıldaRoma İmparatoruTrajan7. yüzyılaDoğu Roma10. yüzyıllaAlp ArslanEyyübilerHarzemşahlarMoğollar1514Çaldıran SavaşıOsmanlıI. Dünya SavaşıÇarlık Rusya

6

7 NÜFUSU Bitlis nüfusu, yönetsel değişikliklerin yol açtığı dalgalanmalar dışında sürekli ve hızlı bir büyüme göstermiştir. Son 40 yılda nüfus, ülke genelinde ancak 2,5 katına ulaşmışken, Bitlis’te 4 katına yaklaşmıştır.ülke çapında bir nüfus patlamasının yaşandığı 1950’leri izleyen 30 yılda da, Bitlis nüfusu için yine Türkiye genelini aşan bir gelişme söz konusudur. 1950’den 1980’e genel nüfus %116 artarak, 2 katını biraz aşarken, Bitlis nüfusu 5191’lik bir gelişme ile 3 katına yaklaşmıştır. Bitlis nüfusunun gelişme hızındaki değişmeler, doğurganlık düzeyi ve göç olgusu gibi iki temel etmene bağlıdır. İlde doğurganlığın Türkiye ortalamasının çok üzerinde olması, nüfusun ülke genelindekini aşan bir hızla büyümesini sağlamaktadır. 1955’ten sonra ilin tarıma dayalı durağan ekonomik yapısının, hızlı nüfus artışına bağlı olarak büyüyen çalışma çağındaki genç nüfusa yeterli iş olanaklarını sağlayamaması, bu nüfusun önemli bir bölümünün il dışına göçmesine yol açmıştır.

8

9 TARIM VE HAYVANCILIĞI Bitlis'in ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfusun % 80'i tarım, hayvancılık ve ormancılıkla uğraşır. Tarım: Ekime müsait arazinin çoğunda tahıl ekilir. En çok buğday ayrıca çavdar, darı, arpa, baklagillerden bilhassa fasulye yetişir. Tütün azdır. Fakat çok kalitelidir. “Virginia” tipinde olup özel renk ve kokuya sahiptir. Meyvecilik sebzecilikten ileridir. Cevizleri, armutları meşhurdur. Antep fıstığı, meyan kökü, elma, kiraz ve dut bol miktarda yetişir. Ahlat'ın armudu ile meyan kökü asırlardan beri ün yapmıştır. Vişne, badem, ayva ve kayısı da yetişir.

10

11 YER ALTI KAYNAKLARI Yer altı Zenginlikleri İlde önemli ölçüde rezervi olan maden yatağı, Adilcevaz- Tatvan yöresindeki perlittir. Hizan ilçesinde de küçük bir kil yatağı bulunmaktadır. Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü’nü saptamalarına göre, merkez ilçede demir, krom, asbest, fosfat, kükürt, kaplıca suyu; Adilcevaz’da perlit; Ahlat’ta süngertaşı; Hizan’da demir, kil; Mutki’de demir; Tatvan’da da perlit ve süngertaşı bulunmaktadır. Bu madenlerin dışında, volkanik kültelerin yaygınlığı hemen hemen tüm ilçelere maden suyu kaynakları bulunmasına neden olmuştur.

12

13 SANAYİ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 3 ve 22’nci maddelerine istinaden görev yapmaktadır. Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde, Bakanlığın Stratejik Planındaki vizyon ve misyonuna uygun olarak, merkez teşkilatı ile işbirliği içinde; -Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi ve sektörel stratejilere yönelik olarak sanayiciler, kamu kurum/kuruluşları ve yerel yönetimler başta olmak üzere, kamuoyunda bilinç oluşturulması amacıyla, tanıtım ve işbirliği faaliyetlerini yürütmek, - İlde, Bakanlığın görev ve sorumluluk alanları içerisindeki sanayiye yönelik teknoloji, araştırma, geliştirme, yenilikçilik, girişimcilik, verimlilik, ürün güvenliği, metroloji ve zorunlu standartlar ve diğer ilgili konularda düzenlenen fuar, kongre, seminer, toplantı ve benzeri etkinliklere katılmak, izlemek, gerektiğinde sonuçlarını görüş ve önerileri ile birlikte Bakanlığa bildirmek,

14

15 ULAŞIM Bitlis, Diyarbakır bölgesi ile Van Havzası'nın bağlandığı yerdedir. İskenderun Körfezi ile Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu'yu birbirine ve İran'a bağlayan İpek Yolu ve demiryolu güzergahında bulunan Bitlis, "Geçiş noktası" konumundadır. Orta ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen yollar Bitlis'te kesişerek doğuya devam eder. İl, aynı zamanda üç değişik ulaşım türünün (karayolu, demiryolu, suyolu) aktarma noktasıdır. Bitlis ilinde havaalanı bulunmamaktadır. Buna karşın, havayolu ulaşımı açısından il merkezine 83 km uzaklıktaki Muş Havaalanı ve 168 km uzaklıktaki Van Havaalanı'na düzenlenen havayolu seferlerinden faydalanılmaktadır.

16

17 TURİZM Bitlis Turizm Aktiviteleri Havası, suyu, dağları, kışın beyaz, yazın yemyeşil görüntüsü ile adeta bir yeryüzü cennetini andıran Bitlis İli; tarihin her dönemine tanıklık eden anıtsal yapıları, Türkiye’nin en büyük yanardağı olan eşsiz doğa harikası Nemrut Dağı ve Krater Gölü, Tatvan – Ahlat - Adilcevaz ilçelerimizin bir hilal şeklinde kucakladığı uçsuz bucaksız görüntüsü ile Van Gölü, Süphan Dağı, Beş Minare’si, şifalı suları ve misafirperver insanı ile tarih ve doğanın kucaklaşmasını en güzel şekilde sergileyen şirin bir ilimizdir. Bu potansiyeli ile Bitlis, ülkenin batı ve Akdeniz sahillerine sıkışmış turizmine hem doğuda açılmış bir pencere, hem de sahip olduğu zenginliklerle üzerine düşeni yapmaya hazır ve keşfedilmeyi bekleyen turizm cennetidir.

18 Kültür Turizmi Zengin bir tarihsel potansiyelin sahibi olan ve Urartular’dan başlayıp, Osmanlılar’a kadar uzanan çeşitli medeniyetlerin uğrak yeri olan Bitlis, tüm bu dönemlere ait sayısız tarihi eserleri ile tam bir “ Açık Hava Müzesi” görünümündedir. Tarih boyunca çeşitli medeniyetleri kucak açan Bitlis’te, bu dönemlere ait daha önce detaylı olarak tanıtılan pek çok kale, camii, medrese, türbe, köprü ve kervansaray yapıları bulunmaktadır. Kış Turizmi Bitlis ili, kış mevsiminin uzun sürmesi nedeniyle kış turizmi açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle kayak sporu bütün canlılığıyla yediden yetmişe her kesimin kış eğlencesi olmuştur. Türkiye’ nin en eski kayak tesislerinden birine sahip olan ilde, kayak sporunu doyasıya yaşamak isteyen misafirlerini ağırlayacak kapasitedeki kayak evi, konuklarını beklemektedir. Ayrıca; bölgenin Kış Sporları Merkezi olmaya aday Nemrut Kayak Merkezi’nin kısa sürede hayata geçirilerek bu doğal potansiyelin bölgesel ve ulusal turizm hareketlerinden hak ettiği payı alacağı yetkililerin beyanları arasındadır.

19

20 KAYNAKÇA 1-http://www.tualimforum.com/bitlis/83523-b itlis-turizm-aktiviteleri.html 2-http://www.bitliskulturturizm.gov.tr/ 3-http://www.bitlis.gov.tr/ 4-http://www.bitlis.bel.tr/ 5-https://tr.wikipedia.org/wiki/Bitlis


"BİTLİS ÖMER TARHAN 9-E 1001. İÇİNDEKİLER -TARİHÇESİ -NÜFUSU -TARIM VE HAYVANCILIK -YER ALTI KAYNAKLARI -SANAYİ -ULAŞIM -TURİZM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları