Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ."— Sunum transkripti:

1 SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

2

3 İÇİNDEKİLER Bölgenin Bölümleri Yer şekilleri İklim Nüfus ve Yerleşme
Ekonomik Özellikler Bölgenin Ülke Ekonomisindeki Yeri Kaynakça

4 Bölgenin Bölümleri: 1- Orta Fırat Bölümü 2- Dicle Bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi: En küçük coğrafi bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi yer şekilleri ve buna bağlı olarak yerleşme ve ekonomik özellikler açısından iki bölüme ayrılmıştır.

5 Yer şekilleri Yer şekilleri sade olan bölgede yükseltisi fazla olmayan ova ve geniş yer kaplar. Dağlar : Karacadağ ve Kartal Dağları önemli yükseklik oluşturur. Ovalar: Harran, Ceylanpınar ve Birecik ovaları yer alır.

6 Akarsular: Bölgenin iki önemli akarsuyu olan Fırat ve Dicle nehridir
Akarsular: Bölgenin iki önemli akarsuyu olan Fırat ve Dicle nehridir. Her ikisi de Basra Körfezi’ne sularını boşaltır. Göller: Bölgede doğal oluşumlu göl yoktur. Ancak baraj gölleri bulunmaktadır. Ülkenin en büyük baraj gölü olan Atatürk Barajı bu bölgededir.

7 İklim: Karasal iklim özellikleri görülür
İklim: Karasal iklim özellikleri görülür. Kışlar oldukça soğuk ve yağışlıdır. Yazların kurak geçtiği bölgedir. Doğal Bitki Örtüsü: Bölgenin doğal bitki örtüsü bozkırdır. Ormanlar az yer kaplar.

8 Nüfus ve Yerleşme: Nüfusu en az olan bölgemizdir
Nüfus ve Yerleşme: Nüfusu en az olan bölgemizdir. Özellikle Gaziantep Yöresi yoğun nüfuslanmıştır. Göç veren bir bölge ve mevsimlik işçi göçleri de olmaktadır.

9 Ekonomik Özellikler: Tarım: Halkın temel geçim kaynağıdır
Ekonomik Özellikler: Tarım: Halkın temel geçim kaynağıdır. Tarım arazisi geniş olmasına karşın kuraklık nedeniyle tarımın en önemli sorunu sulamadır bu sorun 1960’ ta GAP ile birlikte bitmiştir.

10 Hayvancılık: Bölgede hayvancılık önemli bir ekonomik faaliyettir
Hayvancılık: Bölgede hayvancılık önemli bir ekonomik faaliyettir. Bitki örtüsünün bozkır olması nedeniyle küçükbaş hayvancılık yaygındır.

11 Madenler ve Enerji Kaynakları: Madenler : Bölge maden bakımından zengin değildir. Krom, bakır fosfat, çinko yatakları vardır. Enerji Kaynakları : Batman petrolün çıkarıldığı tek bölgedir. Enerji Üretim Tesisleri : Atatürk, Kralkızı ve Deve Geçidi barajları.

12 Endüstri: Besin : Diyarbakır, Şanlıurfa Pamuklu Dokuma : Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır Battaniye, Kilim, Halı : Gaziantep, Siirt Petrol Rafinerisi : Batman

13 Turizm: Doğal güzellikleri ve tarihi zenginliğine karşın bölge turizm açısından yeterince gelişememiştir. Adıyaman’daki Nemrut Dağı’nda bulunan Komagene krallığına ait mezarlar ve çeşitli anıtlar; Şanlıurfa’da Balıklı göl; Diyarbakır’da bulunan Orta Çağ’a ait surlar; Gaziantep’ de Roma dönemine ait kalıntılar çok fazla turist çekmektedir.

14 Bölgenin Ülke Ekonomisindeki Yeri: Bölgenin Türkiye ekonomisine katkısı çok azdır. Doğu Anadolu Bölgesi’nden sonra geri kalmış ikinci bölgemizdir. Aşağıda bölge ekonomisinde önemli yer tutan ürün ve ekonomik faaliyet türlerinin listesi verilmiştir. Petrol Antep Fıstığı Baklagiller Üzüm Pamuk Hayvancılık

15 KAYNAKÇA

16 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…
ÖMER FARUK CARIK


"SOSYAL BİLGİLER COĞRAFİ BÖLGELER GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları