Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL AĞLARDAKİ TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL AĞLARDAKİ TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER."— Sunum transkripti:

1 SOSYAL AĞLARDAKİ TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

2 Günümüzde sosyal medya ve internet kullanımının yaygınlaşması nedeniyle akranlar arasında görülen zorbalık ve istismar sanal ortama taşınmış bulunmaktadır. Teknoloji kullanımı kuşkusuz hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş, tüm aşamalarında (Ders çalışma, ödev yapma, arkadaşlık ilişkileri, merak edilen bilgilerin araştırılması, alışveriş, günlük gazete, dergi, hastalık tedavileri, adres gibi…) kullanılmaktadır. Özellikle ortaokul ve lise döneminde sizlerin kişilik gelişimi ve davranış özelliklerini bu sanal ortam fazlasıyla belirleyici hale gelmiştir.

3 PEKİ SANAL DÜNYA NE KADAR MASUM? Maalesef internet kullanımının bu kadar yaygınlaştığını bilen art niyetli kimseler de kötü düşünceleri için bu ortamı kullanmaktadırlar. Elbette ki zarar vereceklerini belli etmeden oldukça masum ve iyi niyetli yöntemlerle, çoğu zaman basit bir arkadaşlık isteği, yardımsever birisi veya kendisi için çok iyi şeyler vadederek sanal dünyamıza girmektedirler. Ama çoğu zaman haberlerde duyduğumuz ve bu sanal dünyayı kullandıkça başımıza her an gelebilecek bir çok olay yaşanmaktadır.

4 İstanbul’da inşaat işçisi Erhan A., sosyal paylaşım sitesi Facebook’tan kandırdığı 8 kız çocuğunun tehditle çıplak görüntülerini çekip cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla yakalandı.Polisi harekete geçiren ihbar ise Facebook’un ABD’deki merkezinden geldi. Operasyon, sosyal paylaşım sitesi Facebook'un ABD'deki merkezinden, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerine, 12 yaşındaki bir kız çocuğu adına açılan hesabın sahte olduğu ve kötü amaçlı kullanıldığı bilgisi ulaşmasıyla başladı. Polis, teknik çalışma sonunda hesabın 25 yaşındaki inşaat işçisi Erhan A. tarafından kullanıldığını belirledi.

5 BİLGİSAYARINDA 2 BİN FOTOĞRAF ÇIKTI Erhan A.'nın, yaşları 10 ile 15 arasında değişen 8 kız çocuğunu kandırarak Kadıköy, Üsküdar, Şişli ve Beşiktaş'ta buluştuğu, tehditle çocukların çıplak görüntülerini çektiği, daha sonra da bu görüntülerle şantaj yapıp cinsel istismarda bulunduğu tespit edildi. Siber polisi, bilgisayarın IP numarasından Erhan A.'nın Kadıköy'deki adresini belirledi. Yapılan operasyon ile Erhan A. yakalanarak gözaltına alındı. Zanlının bilgisayarında 2 binden fazla çocuk görüntüsü bulundu.

6 GUVENLI İNTERNET KULLANIMI

7 İnternette hangi sayfalara girdiğinize dikkat edelim!  Müstehcen yayın ya da şiddet içeren internet sitelerine tesadüfen ve kolaylıkla girilmesi,  Yaşınıza uygun olmayan görüntülerle karşılaşmanız,  Kimliği belirsiz ve tehlikeli kişilerce kandırılma ya da taciz edilme ihtimali tüm yaşantınızı etkileyecek ve kalıcı izler bırakacak sonuçlar doğurabilir.

8  İnternette uyuşturucu kullanımı, kumar ve kötü oyunlar oynamayı teşvik eden topluluklarla da karşılaşabilirsiniz.  Düşünmeden verdiginiz bilgiler ileride sıkıntı yaşatabilir

9 SANAL TACİZE UĞRADIĞINIZDA NE YAPMALISINIZ?  Asla tartışmaya girmeyin! Gerçek hayatta sözel ya da fiziksel tacizi göz ardı etmek çok zor olsa da sanal alemde kimse fiziksel olarak zarar veremez. Sizi rahatsız edecek sözlerle karşı karşıyaysanız tamamen göz ardı edin.  Cevap vermeyin sözlü tacizlerde karşılık vermek isteseniz de karşınızdakinin cevap alma ve tacizi devam ettirme isteğini, onlara cevap vermeyerek cezalandırın.  Tacizler tehdit boyutuna gelmeye başladıysa site yöneticilerine şikayet te bulunun. Bunların yazılı kopyasını kanıt için saklayın ve 18 yaşın altındaysanız ailenizi bu durumdan mutlaka haberdar edin.

10  Taciz eden kişiyi size özel mesaj göndermesine izin vermeyecek şekilde engelleyin.  Taciz eden kişinin sorunlu olduğunu aklınızdan çıkarmayın ve bu durumdan kendinizi asla sorumlu tutmayın. Ekran arkasından tanımadıkları kişilere karşı sözlü tacizlere ancak sorunlu ve korkak insanlar cesaret eder.  Sanal alemdeki sohbetler farklı düşüncelerin aşırıya kaçmasıyla istemeyeceğiniz noktalara varabilir. Asla sanal tartışmalarda tacizkar sohbetlerin parçası olup söylenenleri ciddiye almayın. Tacizcileri yok sayarak hayatınızdan çıkarmak size sadece bir tık ötede.  En önemlisi internette her zaman tanıdığımız ve bildiğimiz insanlarla iletişim kurarak riske girmeden hareket etmeliyiz.

11 İnternet Kullanırken Çok Önemli 10 Temel Kural  1.İnternette geçirdiğin süreleri kontrol etmelisin. Hayat sadece İnternetten ibaret değildir. Arkadaşlarınla beraber gerçek hayatta da eğlenebilirsin.  2.İnternette gezinmek için evinizi ve ailenizle birlikte oturduğunuz odayı tercih edin.  3.Seçimlerinizi ailenizle ve öğretmenlerinizle beraber yapın. Onlara danışmaktan çekinmeyin. Beğendiğiniz siteleri Sık Kullanılanlar’a ekleyebilirsiniz.  4.İnternette karşılaştığınız herhangi bir bilgiyi başka kaynaklardan da sorgulayın ve doğruluğunu araştırın. Ayrıca, bir ödev hazırladığınızda, bulduğunuz bilgileri ve kullandığınız resimlerin kaynağını mutlaka belirtmelisiniz.

12  5.Tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin. Sosyal paylaşım sitelerinde kesinlikle tanımadığınız kişilerle arkadaş olmayın. Yeni arkadaşlar edinmek eğlenceli olabilir ancak unutmayın ki bazıları kendileri hakkında yalan söyleyebilir.  6.İnternet ortamında tanıştığın bir yabancıyla gerçek hayatta buluşmamalısın. Gerçekten tanışmak istediğin biri olursa yanında mutlaka aile bireylerinden bir yetişkin olmalı ve buluşmak için kalabalık yerleri tercih etmelisin.  7.İnternet ortamında kişisel ve özel bilgilerinizi vermeyin. Kullanılan şifreler hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalı, kolay elde edilebilecek yerlere yazılmamalı. Verdiğiniz ufak gibi görünen bilgiler bile kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir.

13  8.Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları asla açmamalısınız. Çünkü bunlar genellikle uygunsuz, virüslü ya da gereksiz şeyler içermektedir. Bunlara karşı bilgisayarınızda mutlaka güncel bir anti-virüs ve güvenlik programı bulunmalıdır.  9.Size yapılmasını istemediğinizi başkalarına da yapmayınız. Kimseye hakaret, argo, küfür içeren sözler söylememelisiniz. Yüzüne söylemek nasıl saygısız bir hareketse internet üzerinden yapmak da öyledir.  10.İnternet ortamında sizi rahatsız eden şeylerle (kişilerin küfürlü ve argo konuşmaları, hakaretler, uygunsuz teklifler ya da zararlı sitelerle) karşılaştığınızda ailenize, öğretmenlerinize ya da İhbarweb’e (www.ihbarweb.org.tr veya 0312 5828282 ) şikayet edebilirsiniz.

14 Sosyal Ağ Kullanırken Nasıl Kullanalım…?

15 Sosyal Ağ Kullanırken…  Sosyal ağlar arkadaşlarımızla bizlere sürekli temas halinde olabileceğimiz, beğendiklerimizi paylaşabileceğimiz bir ortam sunuyor. Fakat sosyal ağlar kişisel bilgilerinizi, paylaşımlarınızı, arkadaşlarınızı herkesin görebileceği ortamlardır. O yüzden bir kaç noktaya dikkat ederek sosyal ağlarda daha güvenli olabilirsiniz.

16 Sosyal Ağ Kullanırken…  1. Kişisel bilgilerinizi herkesle paylaşmamanızı tavsiye ederiz.  Telefon numaranız.  Ev, okul ve iş adresiniz.  Doğum gününüz, yaşınız.  T.C. kimlik numaranız.  E-mail adresiniz.  2.Paylaştıklarınız şeyleri istemediğiniz kişilere kapatın. (foto vb.)  3. Paylaşmadan önce düşünün! Paylaştığınız şeyler daha sonra sizin için tehdit olabilir mi?

17 ŞÜPHELİ İŞARETLERE DİKKAT EDİN!  En iyi savunmanız sahtekarlığın işaretleri konusunda dikkatli olmaktır.  Gelen e-posta adresine dikkat edin, şüphe uyandırıyorsa hemen silin.  Adınızı kullanmak yerine genel hitaplar kullanılabilir.  Düşünmeden yanıtlamanız için suçlular bir aciliyet hissi oluşturmaya çalışır. Eğer mesaj sizde paniğe yol açıyorsa dikkate almayın  Hatalı yazımlar ve dilbilgisi hataları vardır  Hesabınızı doğrulama veya güncelleme, ücret ödemeyi durdurma ya da benzer kararlar vermenizi isteyen talepler gelebilir  İnanılmaz teklifler yapılır. Gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa muhtemelen gerçek değildir.

18 KİŞİSEL GÜVENLİĞİNİZ TEHLİKEDEYSE NE YAPMALISINIZ?

19

20

21

22

23

24 Interneti guvenli ve akillica kullanin cocuklar ;)

25 Internet kullanımınızı kontrol altında tutun! İnternetin dışında yaşadığımız eğlenceli kocaman bir dünyamız var!!

26 Kendinizi son kez test edin! Bakalım iyi bir internet kullanıcımısınız?  Interneti do

27 Yapılacak en iyi şey Facebook ve diğer sosyal ağlar üzerinde bu tip bilgileri mümkün olduğu kadar paylaşmamak. Nasıl olsa çok lazım olduğunda arkadaşlarınız telefon numaranızı veya adresinizi size bir mesaj atarak da sorabilirler. Bu yüzden gizlilik ayarlarını özelleştirme sayfasının en altında yer alan bu tip bilgileri, ilgili satır sonundaki menüden mümkün olduğu kadar az kişiyle paylaşacak şekilde ayarlamak en doğrusu olacaktır. Unutmayın ki sizi tanımayan kişilerin size ulaşması her zaman iyi niyetli olmayabilir. O nedenle sosyal medyada her zaman tedbiri elden bırakmamak gerekir. Tıpkı gece geç saatlerde tekin olmayan yerlerden geçerken aldığımız önlemler gibi.

28 KİŞİSEL GÜVENLİĞİNİZ TEHLİKEDEYSE NE YAPMALISINIZ?  Ailenizle konuşun. Anne-babanız bulunduğunuz ilçenin savcılığına başvuru yapabilir  develi@egm.gov.tr adresine mail atabilir, develi@egm.gov.tr  155 nolu telefondan Develi Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Bilişim Suçları bölümünü arayabilirsin.  Çevrimiçi hesaplarınızdaki şifreleri hemen değiştirin.


"SOSYAL AĞLARDAKİ TEHLİKELER VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları