Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…"— Sunum transkripti:

1 ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI

2 Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…

3 8. SINIF 2. ÜNİTE 8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKAT, HAC VE KURBAN İBADETİ Hac ve Umre ile İlgili Kavramlar

4 Bu ders size neler kazandıracak? Hac ve umre ile ilgili mekân ve kavramların anlamlarını kavrar. Ders Kazanımları

5

6 İhram  İhram sözlükte haram etmek kendini sakındırmak anlamlarına gelmektedir.  İhram, hac ve umre ibadeti yerine getirilirken başka zamanlarda yapılmasında sakınca olmayan bazı davranışların belli bir süre için yasak olması demektir.

7

8  İhrama mikat sınırında girilir.  Kişi ihramlıyken kimseyle kavga etmemeli incitici sözlerden kaçınmalıdır.  İhrama niyet ve telbiye ederek girilir. Bunlar olmadan ihrama girme gerçekleşmez.  Hac ve umre ibadeti bittikten sonra saç traşı olunur ve ihramdan çıkılır.

9

10 Mikat yerleri İhrama Mekke şehrinin çevresinde şehre giriş yönüne göre belirlenmiş yerlerde girilir. Bu yerlere ve ihrama girilen zamana "Mikat” denir. Mikad yerleri: Cuhfe, Rebi, Zat-ı Irk, Zul Huleyfe, Yelemlem, Karn ve Cidde’dir.

11 Tavaf, Hacer-i Esvet (Siyah Taş)’in bulunduğu yerden başlayarak Kâbe’nin etrafında yedi kez dönmektir. Her bir dönüşe şavt denir Tavaf haccın farzlarındandır Farz olan tavaf, Kurban Bayramı’nın ilk üç gününde yapılır. TAVAF

12 Peygamberimiz (Sallallâhu aleyhi vesellem) ve ashabı Kâbe’yi tavaf ederken Allah’u Teâlâ’nın huzurunda ona ve Kâbeye karşı gayet tevazulu bir şekilde dönüyorlardı. Bunların bu şekilde yaptığını gören Kâfirler ve münafıklar: "Bunlar çok zayıflamış yürümeye takatları kalmamış" dediler. Cebrail (as)’ın gelip Peygamberimiz (sav)’e kafirlerin ve münafıkların kendilerinin hakkında bu şekilde konuştuklarını haber verdi ve nasıl yürümeleri gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Peygamberimiz (sav) ashabına: “Tavafta sert yürüyün, ihramda sağ omzunuzu açın. Takatimizin var olduğunu, zayıf olmadığımızı görsünler” buyurdu.

13 Sa’y  Sa’y kelimesi koşmak, hızlı yürümek manasına gelir.  Sa’y, Mekke’de bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında yedi defa gidip gelmektir.  Sa'y ibadetine Safa tepesinden başlanır, Safa'dan Merve'ye dört, Merve'den Safa'ya üç defa gidilir.  Hz. İsmail’in annesi Hacer’in, oğluna su arayışının sembolik olarak yeniden canlandırılmasını ifade eder.

14 Sahih-i Buhari kitabında Abdullah bin Abbas’ın bildirdiğine göre: “İbrahim (as) İsmail (as) ve annesi Haceri alır. Henüz daha annesi çocuğu emzirmektedir ve yanlarında bir torba içinde su kabı ve biraz hurma vardır. Onları şuanki Beytullahın bulunduğu yere yakın zemzem kuyusunun üstüne bırakır ve oradan ayrılır. Su bitince kendisi ve oğlu susuzluk çekerler ve İsmail (as)’ın suzusluktan neredeyse nefesi kesilecektir. Hacer validemiz dayanamaz Safa’ya koşar oradan da Merve’ye…. Çare arar ancak kimseyi bulamaz ve Allah’a yalvarır. Bunu yedi kez yapar. Sonunda oğlunun ayağının altında akan suyu fark eder. Koşar suyun önünü tutar ve zem zem diyerek durdurur.” Zemzem adı buradan gelir. İbranice de “zem zem” dur dur, demektir.

15 Vakfe  Vakfe, arife günü öğle vaktinden bayram sabahına kadar, bir süre Arafat’ta bulunmak demektir  Bu süre ibadet ve dua ile geçirilir.  Vakfe, haccın farzlarından biridir. Belirlenen süre içerisinde Arafat’ta bulunmayanlar o yıl hac ibadetini yapmış sayılmazlar.  Arafat’ta vakfe yapıldıktan sonra Müzdelife’ye gidilir. Bayram sabahı da Müzdelife vakfesi yapılır.

16

17

18

19

20 Sunuyu İzlediğiniz İçin Teşekkür Ederim. Hazırlayan ve Sunan: Abdulkadir ŞANCI Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni Hazırlayan ve Sunan: Abdulkadir ŞANCI Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Öğretmeni


"ÖĞRETMEN KILAVUZ SLAYTLARI. Konuya Giriş İyi dersler… Konumuz başlıyor…" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları