Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTÖRN ÖĞRENCİ DİLEK ŞENER B121100082. HASTAM ; Sadife TUNCAY KADIN 73 yaşında oryante Allerji yok Sigara alkol madde alışkanlığı yok Kronik hastalığı:

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTÖRN ÖĞRENCİ DİLEK ŞENER B121100082. HASTAM ; Sadife TUNCAY KADIN 73 yaşında oryante Allerji yok Sigara alkol madde alışkanlığı yok Kronik hastalığı:"— Sunum transkripti:

1 İNTÖRN ÖĞRENCİ DİLEK ŞENER B121100082

2 HASTAM ; Sadife TUNCAY KADIN 73 yaşında oryante Allerji yok Sigara alkol madde alışkanlığı yok Kronik hastalığı: 15 yıldır Tip 1 DM mevcut 5 yıldır HT mevcut Yatış tarihi 03.03.2016 Çıkış tarihi 12.03.2016 TANISI : dirsek düzeyinde travmatik amputasyon, diyabetik polinöropati

3 DİYABETİK AYAK Diyabetin komplikasyonlarından olan nöropati ile periferik arter hastalığına bağlı basınç artışı ve bu duruma enfeksiyonun da katılımıyla ortaya çıkan, organ kaybına götürebilen ruhsal, bedensel, sosyal ve ekonomik sorun oluşturan KOMPLİKASYONDUR. http://www.klimik.org.tr

4 ETİYOPATOGENEZİ *NÖROPATİ *İSKEMİ *ENFEKSİYON http://www.klimik.org.tr

5 Users/mğz/Downloads/5000117955-5000174878-1-PB.pdf

6

7

8

9 ÖYKÜSÜ Hasta 27 Aralık 2015 te diyabetik ayak yarası nedeniyle hastaneye geldi Hastanın ayağında pansumanla geçmeyen pürülan yara ve akıntı var Hastaya amputasyon önerildi. 3. parmak amputasyonu uygulandı. Hasta daha sonra kontrole geldiğinde sağ ayakta parmaklarda nekrotik yaraların ve pürülan akıntının olduğu görülmüş ve ayakta parestezi mevcut.

10 ÖYKÜSÜ Yatış yapıldı ve Hastaya trans metatarsal amputasyon uygulandı. Fakat ameliyat sonrası takiplerde yara yeri nekrozu gelişti. Hastaya diz altı amputasyon önerildi. Hastaya 2. operasyonla sağ diz altı amputasyon uygulandı. Yara yeri temiz. Nekroz yok. Hasta pansuman takibi ile taburcu edildi.

11 FİZİK MUAYENE Dudaklarda kuruluk mevcut. Ağzında protez diş var İşitmesi normal Sol ayak tırnak dibi muayenesi 1 sn, vücut sıcaklığı ve görünüm normal Ayak derisinde pansumanla geçmeyen pürülan yara ve akıntı mevcut

12 VİTAL BULGULARI ATEŞ : 36,2 C NABIZ : 79 dk SPO2 : 96 TANSİYON :130-80 mmHg

13 ANORMAL LABORATUVAR BULGULARI GLUKOZ= 207 (83-110) GGT = 88 (9-36) DEMİR(SERUM) = 10 (50-170) KREATİNİN KİNAZ (CK) =748 (29-168) CK: kas hasarı meydana geldiğinde hasarlanmış hücreden salgılanarak kana karışması sonucu yükselir. GGT: değerinin tek başına yüksekliği DM hastalığına bağlı yükselme gösterir. Demir: değerinin düşük olması ameliyat sırasındaki kan kaybı sonucu kanla birlikte kandaki demir miktarı da azalır.

14 Sürekli kullandığı İlaçlar *APİDRA 2X10:Diabet hastalığına bağlı olarak insülin tedavisi alırken kullanması gereken ilaçtır. Hipoglisemide kullanılmaz. *LANTUS 1X8:insülin tedavisi almasına bağlı olarak kulandığı ılaçtır. Hipoglisemide kontraendikedir. *SİNORETİK 1X1: Kombine terapiyi gerektiren hastalarda esansiyel hipertansiyonun tedavisi için kullanılır. *PENVASC 1X1: Hafif ve orta şiddetteki hipertansiyonun (yüksek kan basıncı) düzenlenmesinde kullanılır.

15 KULLANDIĞI İLAÇLAR SİNORETİK 20 MG 1x1 LANTUS SOLASTAR 100IU APIDRA SOLASTAR 100IU PENVASC 10 MG 2x1 EQİZOLİN IM/IV (antibiyotik) PAROL flk (analjezik) CLEXANE (antikoagülan) RANİTAB amp (antiülser)

16 HEMŞİRELİK TANILARI 1)CERRAHİ VE İNVAZİV GİRİŞİMLERE BAĞLI ENFEKSİYON(M) 2)AKUT AĞRI (M) 3)BEDEN İMAJINDA BOZULMA(M)(AMPUTASYONA BAĞLI) 4)CİLT BÜTÜNLÜĞÜNDE BOZULMA(M) 5)HASTA VE HASTA YAKINLARININ BİLGİ EKSİKLİĞİ(M) 6)DURUMUNUN GETİRDİĞİ BELİRSİZLİĞE BAĞLI ANKSİYETE(M) 7)YÜRÜMEDE BOZULMA (M) 8)KRONİK HASTALIKLARINA (HT-DM) BAĞLI DİYETİNDE BİLGİ EKSİKLİĞİ (M) 9)CİLT VE YARA BAKIMI(O) 10)FANTOM AĞRI (O) 11)AMPUTASYONA BAĞLI GÜDÜK BAKIMI(M) 12)İMMOBİLİZASYONA BAĞLI ATROPİ RİSKİ(M)

17 YÜRÜMEDE BOZULMAYA BAĞLI BİLGİ EKSİKLİĞİ (M) AMAÇ: *Hastaya yürüme fonksiyonundaki değişim ve bu değişimle baş etme yöntemleri anlatılacak. GİRİŞİMLER: Hastanın yaşamındaki değişiklik ve yorumları değerlendirilcek. Hasta desteklenecek. *Amputasyona yardımcı araçların(baston,yürüteç,koltuk değnekleri) nasıl kullanması gerektiği ve güvenli, doğru bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı araştırılacak. *Ayağa tam uyan sağlam ayakkabıların giyilmesi konusunda bilgilendirilecek. *Tehlikelerin(örn: yerlerin ıslak olması,kayan halı kilimler) farkında olması gerektiği bilgilendirilmesi yapılır. *Yokuşlarda düz olmayan yüzeylerde gezebilme, merdiven inip çıkabilme konusunda bilgilendirme yapılacak. DEĞERLENDİRME: Hasta 3 amputasyon sürecinden sonra eğitimlere çok istekli yaklaşmadı. Konu ile ilgili yakınları bilgilendirildi. Güdük iyileşmesinden sonra daha detaylı destek alınması gerektiği hasta ve yakınına söylendi.

18 FANTOM AĞRI (O) AMAÇ: *Hastaya fantom ağrının normal olduğunu açıklamak GİRİŞİMLER * İçsel olarak uzuv kaybının kabullenilmesinin, güdük masajının, bandajlamanın yarattığı homojen basının, egzersizlere erken başlamanın, geçici protez kullanmanın ve fizik tedavinin fantom ağrısını gidermede etkili olduğu bildirilecek *Aile ve yakınlarının sabır ve desteğinin yanı sıra profesyonel psikolojik destek almaktan kaçınılmayacağı anlatılacak DEĞERLENDİRM E: Hasta belirti ve bulguları anladığını belirtti.

19 AMPUTASYONA BAĞLI GÜDÜK BAKIMI (M) AMAÇ: *Oluşabilecek komplikasyonları önlemek *Enfeksiyonu önlemek *Güdük iyileşme sürecini hızlandırmak GİRİŞİMLER: *Sütur alındıktan sonra güdük her gün yumuşak bir bez ve sabunlu ılık su ile temizlenmeli ve yumuşak bir havlu ile iyice kurulanmalıdır. *Güdüğe uygulanan hafif masaj hem dolaşımın düzenlenmesine, hem cilt duyusunun normale dönmesine, hem de güdüğün psikolojik olarak kabullenilmesine yardımcı olacaktır. *Nemlndirici bir losyonla hafif(parfüm ve alkol içermeyen)masaj yapılır. *Yara yerinde aşırı skar oluşumu ve doku yapışıklıklarını önlemek veya çözmek için küçük dairesel hareketlerle daha derin masaj yapılmalıdır. DEĞERLENDİRME: Güdük gözlendi. ( yara bölgesinde enfeksiyon gözlenmedi. Isı ve renk değişimi olmadı. ) Doktor orderına göre pansuman yapıldı ve ortak pansumanlara katılım gösterildi. Hasta ve yakınları bakım hakkında bilgiledirildi.

20 İMMOBİLİZASYONA BAĞLI ATROPİ RİSKİ (O) AMAÇ: Hareketsizliğe bağlı oluşabilecek kas tonusunda azalmaya engel olmak. GiRİŞİMLER: Hasta postop değerlendirilecek. Ajitasyon ve ağrı durumu hakkında bigi edilinecek. Atropi ve emboli riski açısında hasta değerlendirilecek. *Hastanın uygun zamanlarda mobilize olması ve yatak içi egzersizleri desteklenecek. *Hastaya yatak içi uygun pozisyonlar hakkında bilgi verilecek. * Pozisyonları uygulaması ve eğitime katılması için hasta cesaretlendirilecek. DEĞERLENDİRME: *Hasta ilk zamanlarda ağrılarının fazla olmasından pozisyonlara katılmadı. *Analljezikler sonrasında hasta eğitime alınarak desteklendi. *Pozisyonlar öğretildi ve uygulandı.

21 EGZERSİZLER Ampute bacak olabildiğice yukarı kaldırılıp 10 sn kadar tutulur. Bu esnada bacağın açılmamasına dikkat edilir. Ampute bacak diz bükülmeden diğer diz hizasına kaldırılır ve burada 10 sn kadar sayılır. Bacak yavaşça yine diz bükülmeden yere indirilir Ampute bacak 45-60 derece yukarı kaldırılır ve burada 10’ sn kadar tutulur ve yavaşça indirilir. Ampute bacak öne veya arkaya kaydırılmadan düz yukarı kaldırılır ve 10 sn kadar tutulur. Yavaşça indirilir.

22 TEŞEKKÜR EDERİM…


"İNTÖRN ÖĞRENCİ DİLEK ŞENER B121100082. HASTAM ; Sadife TUNCAY KADIN 73 yaşında oryante Allerji yok Sigara alkol madde alışkanlığı yok Kronik hastalığı:" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları