Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

2 TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsalarının birleşmesiyle, özel kanunla kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde mesleki üst kuruluştur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsalarının birleşmesiyle, özel kanunla kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde mesleki üst kuruluştur.

3 >> Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'in iskeletini oluşturan Oda ve Borsaların sayısı 365'e ulaşmıştır. Bünyesinde 178 Ticaret ve Sanayi Odası, 60 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin toplam üye sayısı 1.300.000 civarındadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'in iskeletini oluşturan Oda ve Borsaların sayısı 365'e ulaşmıştır. Bünyesinde 178 Ticaret ve Sanayi Odası, 60 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 113 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin toplam üye sayısı 1.300.000 civarındadır.

4 Kuruluşu Odalar, Borsalar ve Birlik hakkındaki 5590 sayılı Kanun 8 Mart 1950 tarihinde hazırlanmış, 15 Mart 1950 tarihinde 7457 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. TOBB, özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisidir. Odalar, Borsalar ve Birlik hakkındaki 5590 sayılı Kanun 8 Mart 1950 tarihinde hazırlanmış, 15 Mart 1950 tarihinde 7457 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. TOBB, özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisidir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin genel merkez binası 2009 yılına dek Ankara, Kızılay'da olmuştur. Kasım 2009'da ise 2005 yılında 110 milyon dolara satın alınan, Eskişehir yolunda bulunan ikiz kulelere taşınmıştır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin genel merkez binası 2009 yılına dek Ankara, Kızılay'da olmuştur. Kasım 2009'da ise 2005 yılında 110 milyon dolara satın alınan, Eskişehir yolunda bulunan ikiz kulelere taşınmıştır.ikiz kulelereikiz kulelere

5 İkiz Kuleler

6 Amacı Odalar ve borsalar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, Odalar ve borsalar arasında birlik ve dayanışmayı sağlamak, Ticaret ve sanayinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, Ticaret ve sanayinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, Üyelerinin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, Üyelerinin mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, Üyelerin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, Üyelerin birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak, Meslek disiplinini ve ahlakı korumaktır. Meslek disiplinini ve ahlakı korumaktır.

7 Görevleri Türk girişimcisinin çalışmalarına öncülük ve liderlik eder, Türk girişimcisinin çalışmalarına öncülük ve liderlik eder, Özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda siyasi güce görüş ve çözümlerini iletir, Özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda siyasi güce görüş ve çözümlerini iletir, Kanunlar ve düzenlemeler ile ilgili görüşlerini ilgili bakanlıklara, meclis komisyonlarına sunar, Kanunlar ve düzenlemeler ile ilgili görüşlerini ilgili bakanlıklara, meclis komisyonlarına sunar, Ticari, ekonomik ve uluslararası işbirliği alanlarında yararlı olabilecek her türlü bilgiyi üyelerine sunar; ülke, il ve sektör bazında ekonomik raporlar hazırlar, Ticari, ekonomik ve uluslararası işbirliği alanlarında yararlı olabilecek her türlü bilgiyi üyelerine sunar; ülke, il ve sektör bazında ekonomik raporlar hazırlar,

8 >> Yabancı muadil kuruluşlarla kurumsal bağlar kurar, işbirliği anlaşmaları imzalar, Türk ve yabancı firmalara aracılık eder, Yabancı muadil kuruluşlarla kurumsal bağlar kurar, işbirliği anlaşmaları imzalar, Türk ve yabancı firmalara aracılık eder, Odalar ve Borsalar arasında çıkabilecek mesleki anlaşmazlıkları çözer, Oda ve borsaları geliştirecek tedbirleri alır, Odalar ve Borsalar arasında çıkabilecek mesleki anlaşmazlıkları çözer, Oda ve borsaları geliştirecek tedbirleri alır, Eğitim kurumları kurar veya katılır, bu kurumlarla işbirliğine girer. Eğitim kurumları kurar veya katılır, bu kurumlarla işbirliğine girer.

9 >> İthal malların fiyatları ile ilgili uyuşmazlık hâlinde, talep eden kuruluşa konuya ilişkin teknik bilgi sağlar. İthal malların fiyatları ile ilgili uyuşmazlık hâlinde, talep eden kuruluşa konuya ilişkin teknik bilgi sağlar. Odalarca düzenlenecek kapasite raporları ve benzeri belgeleri inceler ve onaylar. Odalarca düzenlenecek kapasite raporları ve benzeri belgeleri inceler ve onaylar.

10 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Logosu

11 Organları TOBB’un organları olan, Genel Kurul, Odalar ve Borsalar Konseyi, Yönetim Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu demokratik süreçle seçilirler. TOBB’un organları olan, Genel Kurul, Odalar ve Borsalar Konseyi, Yönetim Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu demokratik süreçle seçilirler. Yerel oda ve borsaların meclis üyeleri tarafından 4 yıllığına seçilen 1000-1300 üyeden oluşan Genel Kurul, oda ve borsaları temsilen 5 konsey oluşturur. Başkan ve 14 Yönetim Kurulu üyesi Genel Kurul üyeleri tarafından seçilir. Yönetim Kurulu da, oda ve borsaları temsilen 5 başkan yardımcısını 4 yıllığına seçer. Yerel oda ve borsaların meclis üyeleri tarafından 4 yıllığına seçilen 1000-1300 üyeden oluşan Genel Kurul, oda ve borsaları temsilen 5 konsey oluşturur. Başkan ve 14 Yönetim Kurulu üyesi Genel Kurul üyeleri tarafından seçilir. Yönetim Kurulu da, oda ve borsaları temsilen 5 başkan yardımcısını 4 yıllığına seçer.

12 Üye olduğu kuruluşlar TOBB Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, ECO Ticaret ve Sanayi Odası, İslam Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME), Sanayi Dayanışma Komitesi (BIAC), Balkan Odaları Birliği (ABC) ve Karadeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği üyesidir. TOBB Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, ECO Ticaret ve Sanayi Odası, İslam Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME), Sanayi Dayanışma Komitesi (BIAC), Balkan Odaları Birliği (ABC) ve Karadeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği üyesidir.

13 Başkanları 22 tane başkanı olmuştur. 22 tane başkanı olmuştur. İlk olarak 7 Şubat 1952 Üzeyir Avunduk olmuştur. İlk olarak 7 Şubat 1952 Üzeyir Avunduk olmuştur.Üzeyir AvundukÜzeyir Avunduk Son olarak 16 Haziran 2001’den itibaren günümüze kadar Rıfat Hisarcıklıoğlu başkandır. Son olarak 16 Haziran 2001’den itibaren günümüze kadar Rıfat Hisarcıklıoğlu başkandır.Rıfat HisarcıklıoğluRıfat Hisarcıklıoğlu

14

15 TOBB Tanıtım Videosu


"TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları