Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Claroline açık kaynak kodlu bir e-Öğrenim ve eWorking platformudur. Eğitimcilere etkili çevrimiçi kurslar oluşturma ve web üzerinde ortak öğretim faaliyetlerini.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Claroline açık kaynak kodlu bir e-Öğrenim ve eWorking platformudur. Eğitimcilere etkili çevrimiçi kurslar oluşturma ve web üzerinde ortak öğretim faaliyetlerini."— Sunum transkripti:

1 Claroline açık kaynak kodlu bir e-Öğrenim ve eWorking platformudur. Eğitimcilere etkili çevrimiçi kurslar oluşturma ve web üzerinde ortak öğretim faaliyetlerini yönetme olanağı sağlar. Türkçe dahil 35 dile çevrilmiştir. Dünya çapında geniş bir kullanıcı ve yazılım geliştirici topluluğu vardır. 1

2 2 * ClarOline'in kurulacağı web sunucusunda şu programlar olmalıdır: * İşletim sistemi: Linux / BSD / Unix, Windows (9x, Me, NT4, 2000, XP, Vista, 7) ya da MacOs X. * Web sunucu: Apache – IIS – Wamp * PHP ( sürüm 5.1 ve yukarısı ) * MySQL veritabanı sunucusu ( sürüm 4.23 ve yukarısı )

3 3 Claroline'de iki düzeyde dil seçeneği mevcuttur. Birincisi, yönetim panelinden değiştirilebilen sitenin ana dili; ikincisi ise derslerin dilidir. Oluşturulan her ders için farklı dil belirlemek mümkündür. Her iki seçenek için de Türkçe'nin de aralarında bulunduğu 35 dil seçeneği mümkündür. Ancak Türkçe dil desteği tam değildir. Bazı bölümler halen çeviri beklemektedir.

4 4 * Claroline öğrenme yönetim sisteminde bir kullanıcının alabileceği üç farklı rol vardır. Bunlar: * Öğrenci - Öğretmen – Yönetici şeklindedir. * Öğrenciler, öğretmenler ya da yöneticiler tarafından oluşturulan derslere kayıt olup içeriği takip edebilirler. * Öğretmenler; * Ders oluşturup silebilir, * Oluşturduğu dersleri kimlerin takip edebileceğini belirleyebilir, * derslere öğrencilerin ne şekilde kayıt olabileceklerini belirleyebilir, * Öğrencilerin sistem kayıtlarını görebilir. * Yöneticiler, öğretmen yetkilerinin yanında; * Bütün dersleri düzenleyebilir ya da silebilir, * Öğretmenlerin kendi oluşturduğu dersleri silip silemeyeceğini belirleyebilir

5 5

6 6 Yönetici panelinde ayarlar kullanıcılar, dersler, platform, Claroline.net( ürünün resmi sitesi ), araçlar ve iletişim başlıkları altında gruplanmıştır. Kullanıcılar kısmında; bütün kullanıcılar listelenebilir, bütün kullanıcılara mesaj gönderilebilir, yeni kullanıcı eklenebilir, kullanıcı listesi oluşturabilir, yeni bir sınıf oluşturulabilir, kullanıcıların hakları düzenlenebilir, ve kullanıcı anasayfasında yer alacak modülleri ekleyip kaldırılabilir.

7 7 Platform kısmında; * Genel konfigürasyon, * Metin alanlarının düzenlenmesi, * Modüllerin eklenip kaldırılabilmesi, * Yöneticiye hangi durumlarda uyarı mesajı geleceği, * Sistem istatistikleri, * Teknik hataların taranması, * Sürüm yükseltme * başlıkları altında önemli sistem ayarları yapılabilmektedir.

8 8 Dersler kısmında; * Ders listesini görebilir, * Yeni ders oluşturabilir * ve ders kategorilerini düzenleyebiliriz. Araçlar kısmında bulunan sistem bilgisi bağlantısında ise Claroline sürümü, PHP ve MySQL sürümü ve PHP'nin ayrıntılı konfigürasyon listesini görebiliriz. Site içi mesajlaşma bölümünde ise bütün mesajları ya da herhangi bir kullanıcının mesajlarını görebilir ya da silebiliriz.

9 9 Ders oluşturabilmek için yönetici ya da öğretmen rollerinde olmamız gerekir. Bu rollerdeki bir kullanıcı olarak örnek bir ders oluşturalım.

10 10 * Açık kaynak kodlu ve ücretsizdir. * Hem Linux hem Windows sunucu sitemlerinde çalışabilir. * 100 den fazla ülkede ve 35 farklı dilde geniş bir kullanıcı, geliştirici ve test edici kitlesi vardır. * Kurmak, yönetmek ve kullanabilmek için herhangi bir programlama becerisi gerektirmez. * %100 olmasa da Türkçe dil desteği vardır. Ancak yakın gelecekte Türkçe dil desteğinin tamamlanacağı öngörülebilir. * SCORM standartlarını destekler. SCORM * Kullanıcı listesi oluşturulabilir. * Kullanıcı istatistikleri görülebilir. * Öğrenme yolları hazırlanarak öğrencinin ilerlemesi izlenebilir. * Dersi alan kullanıcılar arasında gruplar oluşturulabilir. * Chat, forum ve viki gibi zengin etkileşim araçlarını bünyesinde barındırır. * Eklentilerle genişletilebilir,ek işlevler kazandırılabilir niteliktedir.

11 11 * Beyaz tahta uygulaması yoktur. * Türkçe dil desteği vardır fakat tam olarak destek vermemektedir. * Anket özelliği yoktur.

12 12 * Kurulum Aşaması: Çoklu işletim sistemi maliyeti yoktur. Veritabanı sunucu maliyeti yoktur. * Sistem Yönetimi: Kullanıcı kayıt ve profil yönetiminde başarılıdır. Kayıt ve iptal koşullarının açıkça belirtilmesinde yetersizdir. * Tasarım İlkeleri:Esnek tasarım ortamı bulunmaktadır. Dil desteğine oldukça önem verilmemiştir. * İçerik Yönetimi: PHP dili ile yazılmış MySql üzerinde çalışan açık kaynak kodludur. SCORM desteği vardır. * Destek:Çevrimiçi yardım bulunmaktadır. * Değerlendirme Yönetimi: Öz değerlendirme olanağı sunar.

13

14  My sql, Php, Filezilla bulunmalıdır.(Xampp bunların hepsini içende barındırmaktadır)  Claroline.net sitesinden en güncel kurulum dosyasını indirmek gerekmektedir.  İşletim sistemi: Linux / BSD / Unix / Windows/ MacOs X.

15 Öncelikle Claroline resmi web sitesinden en güncel versiyonu indirelim. 15

16

17  Claroline indirdikten sonra Php, MySql ve Filezilla içerisinde paket halinde bulunduran ‘‘XAMPP’’ programını indirelim;

18 https://www.apachefriends.org/tr/downloa d.html http://www.gezginler.net/indir/xampp.html http://www.tamindir.com/xampp/

19 Xampp kurulumu bittikten sonra karşımızdaki arayüzden Apache ve MySQL’i start yapıyoruz. KURULUM AŞAMASI

20 Daha sonra indirdiğimiz claroline klasörünü C: sürüsüne kurduğumuz Xampp/Htdocs/Xampp içine atıyoruz. KURULUM AŞAMASI

21 Bütün bunları yaptıktan sonra nihayet kuruluma geçebiliriz Adres çubuğumuza localhost/xampp/claroline/claroline/INSTALL yazıyoruz.

22 Karşımıza bu ekran geliyor.

23 KURULUM AŞAMASI Burdan lisans şartlarını kabul ediyoruz.

24

25

26 Veri Tabanı Adını Claroline Yapıp Next Diyoruz.

27 Yönetici hesabı bilgilerini giriyoruz. (Kullanıcı adı, parola,mail adresi, ad ve soyad)

28 Öys platformumuzun adını yazıyoruz ve dil seçiyoruz.

29 İlişkili kurumun adını girebiliriz ve adresini girebiliriz. Yönetici adı ve mail gireriz.

30 Kurulum tamamlanmıştır.  Go to your brand new campus tıklayarak girişimizi yapabiliriz.

31 Giriş sayfası arayüzü;

32 32 İlk giriş yaptığımızda karşımıza çıkan kullanıcı giriş sayfası;

33 33  Ders oluşturma  Ders listesi ayarları  Kullanıcı listesi ayarları  Kullanıcı oluşturma  Bütün kullanıcılara mesaj gönderme  Profil ve site ayarları vb.

34 34 Platform yönetim ekranı;

35 35

36 36

37 37

38 38

39 39 Kurulum için yardımcı kaynakça; http://www.youtube.com/watch?v=euvEQFEXPsM Claroline hakkında bilgi için; http://www.claroline.net/

40 40 Uğur Cemal BEDİR Kübra KANDEMİR Selin ALCI GRUP ÜYELERİ


"Claroline açık kaynak kodlu bir e-Öğrenim ve eWorking platformudur. Eğitimcilere etkili çevrimiçi kurslar oluşturma ve web üzerinde ortak öğretim faaliyetlerini." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları