Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPAÇ OYUNU. OYUN ALANI 2M ÇAPINDA YAN YANA İKİ DAİRE.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPAÇ OYUNU. OYUN ALANI 2M ÇAPINDA YAN YANA İKİ DAİRE."— Sunum transkripti:

1 TOPAÇ OYUNU

2 OYUN ALANI 2M ÇAPINDA YAN YANA İKİ DAİRE

3 1.TUR OYUNU Oyuncular kendilerine ait oyun alanlarında yerlerini alırlar. İp sardıkları topaçlarını hakemin işaretiyle kendi dairelerinin içerisine atarlar.

4 Dairenin içine atılan topaçlar dairenin dışına çıkmadan dönmeye başladığında, en son duran topaç rakibine 1 puan kazandırır.

5 Topaçlar atıldığında dönmez ve ya atış yapıldıktan sonra dairenin dışına çıkarsa oyun dışı sayılır. Bu durumda, dönmeyen veya dönerek dairenin dışına çıkan topaç puan alamaz.

6 2.TUR OYUNU Oyuncular A oyun alanında yerlerini alırlar. A oyun alanında oyuna başlayan oyuncu ip sarılı topacını hakemin işaretiyle kendi dairesinin (A Oyun alanı) içerisine atar.

7 Dairenin içine atılan topaç dairenin dışına çıkmadan dönmeye başladığında,

8 B oyun alanında oyuna başlayan oyuncu ip sarılı topacıyla hakemin işaretiyle dairenin içinde dönen rakip oyuncunun topacını durdurmak veya dairenin dışına çıkarmak için atışını yapar. Topaç atıldığında, rakip oyuncunun topacına vurarak durdurur veya oyun alanına çıkarırsa oyuncu ( oyuncu daire içerisinde dönen topacını eline alarak veya iple çekerek ilerletip rakip oyuncunun topacını durdurmaya veya dairenin dışına çıkarmaya çalışabilir.) 1puan kazanır.

9 B oyun alanı oyuncusunun attığı topaç; dönmez veya atış yapıldıktan sonra dairenin dışına çıkarsa oyun dışı sayılır. Bu durumda, dönmeyen veya dönerek dairenin dışına çıkan topaç puan alamaz.

10 3.TUR OYUNU Oyuncular B oyun alanında yerlerini alırlar. B oyun alanında oyuna başlayan oyuncu ip sarılı topacını hakemin işaretiyle kendi dairesinin (B Oyun alanı) içerisine atar. Dairenin içine atılan topaç dairenin dışına çıkmadan dönmeye başladığında, A oyun alanında oyuna başlayan oyuncu ip sarılı topacıyla hakemin işaretiyle dairenin içinde dönen rakip oyuncunun topacını durdurmak veya dairenin dışına çıkarmak için atışını yapar.

11 Topaç atıldığında, rakip oyuncunun topacına vurarak durdurur veya oyun alanına çıkarırsa oyuncu (oyuncu daire içerisinde dönen topacını eline alarak veya iple çekerek ilerletip rakip oyuncunun topacını durdurmaya veya dairenin dışına çıkarmaya çalışabilir.) 1puan kazanır. A oyun alanı oyuncusunun attığı topaç; dönmez veya atış yapıldıktan sonra dairenin dışına çıkarsa oyun dışı sayılır. Bu durumda, dönmeyen veya dönerek dairenin dışına çıkan topaç puan alamaz

12 4.TUR OYUNU Oyuncular kendilerine ait oyun alanlarında yerlerini alırlar. İp sardıkları topaçlarını hakemin işaretiyle kendi dairelerinin içerisine atarlar. Dairenin içine atılan topaçlar dairenin dışına çıkmadan dönmeye başladığında, Oyuncular hakemin işaretiyle dairenin içerisine girerek dönen topaçlarını ellerinin içine alarak ayağa kalkarlar ve ellerini yere paralel uzatırlar.

13 Yapılan dört tur oyunun sonunda en fazla puan alan oyuncu yarışmayı kazanır. Dört tur sonunda puanlar eşitse; oyuncular kendi oyun alanlarına bir atış daha yaparlar ve topacı en son duran oyuncu oyunu kazanır.

14 SIKCA SORULACAK SORULAR Oyuncu kıyafeti ve oyun malzemesi nedir.? Oyuncu kıyafeti ; Eşofman takımı,Eşofman altı forma ve ya tşört. Her oyuncu oyun alanına geldiğinde elinde bir topacı ve topaca saracağı bir bir ipi olmalıdır. Oyuncuların topaclarını hazırlayıp atış yapmaya hazır hale gelmesi için bir zaman sınırlaması varmı ? Hakemin oyuncuları oyun alanlarına alması ile oyuncular 20 saniye içerinde topaçlarını atışa hazır hale getirirmek zorundadır. Hakemin işaretiyle topacını 4 saniye içerisinde oyun alanına atmayan oyuncu atış hakkını kaybeder.

15 Oyuncu atışını yaparken topaça sardığı ip koparsa ve ya topaç atış yapıldığında kırılırsa ne olur? Yeni topaç ve ip verilerek atış tekrarlanır. Oyuncular atış yaparken oyun alanına girebilirmi? Oyuncular 2. ve 3. turda rakibin daire içerisinde dönen topacına vuruş atışı yapmak,atış sonunda oyun dışı edilemeyen topacı kendi topacını iple ve elle ilerleterek rakibin topacını oyun dışı yapmak ve 4.turda dairenin içinde dönen topaçları hakemim işaretiyle alınmak için dairenin içerisine girerler.

16 Topaçın oyun dışı sayılması ve durması. Topacın oyun dışı sayıldığı durumlar : İp sarma süresinde ( 20 saniye) atış süreside ( 4 saniye) atılmayan topaçlar Oyun alanına girilerek atılan topaçlar (2.3.TURDA RAKİBİN TOPACINA YAPILAN ATIŞ VE 4.TURDA TOPACI ELE ALMA DIŞINDA) Oyun alanına atıldığında dönmeyen,döndükten sonra duran ve ya dönerek oyun alanından çıkan topaçlar Rakibin topacıyla oyun alanına çıkarılan veya durdurulan topaçlar

17 Topacın durması: Topacın dönmesi: Topacın uç kısmında bulunan demir burgu üzerinde dönmesi olayıdır.Topaç ucundaki demir burgunun yerle temasının kesilmesi durumu topacın durması olarak değerlendirilir. Topacın ahşap kısmı üzerinde dönmesi topaçın dönme hareketi sayılmaz.

18 2.ve 3. tur oyununda rakibin topacını vurmak için atılan topaçın durumu. Rakibin topacına vuruş yapmak için atılan topaç rakibin topacını oyun dışı bıraktığında ( daire dışına çıkarmak,oyun alanında durdurma) dönme zorunluluğu yoktur.Rakbin topacı vurulmuş ve oyun dışı bırakılmıştır. Rakibin topacını oyun dışı yapmak için atılan topaç rakibin topacını oyun dışı etmeden durur ve ya oyun alanına çıkarsa oyun dışı olur. Topaç atış yapıldığında rakibin topacını kırarsa topacı oyun dışı yapmış sayılır.Atış yapılan topaç kırılır rakibin topacı oyun dışı olmazsa rakip puan kazanır.

19 2.ve 3. tur oyununda rakibin topacını iple oyun dışı etmek. 2.ve 3.turda ip ve ya elle topacı iterek rakibin topacının oyun dışı yapılmaya çalışılması sırasında kesinlikle rakibin topacına ip ve ya el ile temas edilemez.Rakibin topacına el ve ya iple temas kurallara aykırıdır.Bu durumda hakem oyunu durdurur ve puanı rakip oyuncu kazanır. 4. tur oyununda topacın ele alaınması. 4.tur oyununda oyuncular hakemin işaretiyle oyun alanlarına girerler ve hakemin işaretiyle eğilip oyun alanında dönen topaçlarını ovuç içerisine alıp ayağa kalkar ellerini yere paralel olarak uzatırlar.

20 Ayağa kalkıldığında topaç elde dönmeye devam etmelidir. En son duran topaç oyuncusuna puan kazandırır. Topaç yerden avuç içine alınırken düşerse,rakip kalktığında kalkılamazsa,kalkarken topaç elden düşerse hakem oyunu durdurur. Topacı avuç içine alma süresi oyunculardan birinin topacı alıp ayağa kalkması ile biter.

21 Oyun topacın dairede dönmesi dönen topacın avuç içine alınıp ayağa kalkarak kolun yere paralel uzatılması ve ayağa kalkıldığında topacın avuç içerisinde en az 3 saniye dönmesi ile sonuçlanmalı.


"TOPAÇ OYUNU. OYUN ALANI 2M ÇAPINDA YAN YANA İKİ DAİRE." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları