Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER"— Sunum transkripti:

1 OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
MERKEZ HAKEM KURULU OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER TEMMUZ

2 KURAL 3 – OYUNCULARIN SAYISI
(Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.17) Mevcut Metin ve Değişiklik: Yedek Oyuncuların Sayısı Resmi Maçlar FIFA’nın, konfederasyonların veya ulusal federasyonların düzenlediği maçlarda en çok üç oyuncu değiştirilebilir . Müsabaka yönetmeliğinde, üç ile yedi on iki arasında olmak üzere yedek oyuncu sayısı belirtilmelidir.

3 Gerekçe: Takımların oyuncu değişikliklerinde daha çok seçeneğe sahip olmalarına olanak sağlamak .

4 KURAL 3 – OYUNCULARIN SAYISI
(Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.19) Mevcut Metin: İhlaller ve Cezalar Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun hakemin izni olmadan sahaya girmesi durumunda: hakem oyunu durdurur. (yedek ya da değiştirilmiş oyuncunun oyuna müdahalesi yoksa hemen değil). hakem sportmenlik dışı davranışı nedeniyle oyuncuya ihtar verir ve oyun alanını terk etmesini ister. eğer hakem oyunu durdurmuşsa rakip takım lehine, oyunun durduğu sırada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır (bakınız Kural 13 - Serbest Vuruş Pozisyonu).

5 KURAL 3 – OYUNCULARIN SAYISI
(Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.19) Ek: Eğer ismi bildirilmiş bir yedek oyuncu oyunun başında listede belirtilen bir oyuncunun yerine hakemin bilgisi olmadan oyun alanına girerse; hakem ismi bildirilen yedek oyuncunun oyuna devam etmesine izin verir ismi bildirilen yedek oyuncuya disiplin cezası verilmez kural dışı davranan takımın izin verilen oyuncu değiştirme sayısında azalma olmaz hakem durumu ilgili kuruluşa rapor eder.

6 Gerekçe: Maça başlamadan hemen önce ismi bildirilen bir yedek oyuncunun ismi bildirilen bir oyuncu ile yer değiştirmesi az rastlanır bir olay değildir. Maç başlamadan önce yapılan ısınma hareketleri sırasında sakatlanan bir oyuncunun yerine ismi bildirilen bir yedek oyuncunun alınması normal olarak yapılması gerekendir. Hakeme bu konuda bilgi verilmişse buna izin verilir, fakat hakemi bilgilendirmeden yapılan değişikliğin nasıl devam edeceğini izah etmek gereklidir.

7 KURAL 4 – OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
(Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.21) Mevcut Metin ve Ek : Zorunlu Giysi ve Gereçler Bir oyuncunun giymek zorunda olduğu temel giysi ve gereçler aşağıdaki ayrı parçaları kapsar: kollu bir forma veya gömlek (eğer iç çamaşırı giyilmişse kolun rengi formanın veya gömleğin kolunun ana rengi ile aynı olmalıdır). şort - şort altı veya tayt giyiliyorsa, bunlar şortun ana rengi ile aynı renkte olmalıdır. tozluklar - tozlukların üzerinde bant veya benzeri malzeme kullanılırsa o bandın veya benzeri malzemenin rengi tozluğun o bölümü ile aynı renkte olmalıdır. tekmelikler, futbol ayakkabıları.

8 Gerekçe: Sayısı giderek artan oyuncular tozlukların üzerine aşırı miktarda harici bant kullanmaktadırlar. Bu da renk kalabalığına ve tozlukların görünümünün tamamen değişmesine neden olabilmektedir. Bu durum özellikle topun hangi oyuncudan dışarıya çıktığını belirlemek için tozluklara bakmaya gerek duyabilecek yardımcı hakemler için yanılma sebebidir.

9 (Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.32)
KURAL 8 – OYUNUN BAŞLAMASI VE YENİDEN BAŞLAMASI (Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.32) Mevcut Metin: İhlaller ve Cezalar Hakem atışı, aşağıdaki hallerde tekrarlanacaktır: top yere değmeden önce bir oyuncu topa dokunursa, top, yere değdikten sonra, hiç bir oyuncuya değmeden oyun alanı dışına çıkarsa. Ek : Eğer top kaleye girerse; hakem atışında top doğrudan rakip kaleye vurulursa kale vuruşu verilir, hakem atışında top doğrudan kendi kalesine vurulursa rakip takım lehine köşe vuruşu verilir.

10 Gerekçe: Hakem atışından, mücadele etmeksizin gollerin kazanılabildiği bazı durumlar vardır. Böyle bir golü geçerli saymak zorunda kalmak hakemi büyük bir baskı altına alır. Başlama vuruşundan sonra oyunu dengelemek ve rakiplerine gol kazandırmak için onlara hiç müdahale etmeyen oyuncuların yarattığı yakışıksız bir durum yaşarız.

11 (Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.61)
KURAL 1 – OYUNUN ALANI (Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.61) Mevcut Metin: Ticari Reklam Ticari reklamlar oyun alanını çevreleyen çizgilerden en az 1 metre (1 yarda) uzakta olacaktır. Değişiklik ve Ek : Zemindeki reklam oyun alanını çevreleyen çizgilerden en az 1metre (1yarda) uzakta olacaktır. Dikey yerleştirilen reklam en az; taç çizgisinden 1metre (1yarda) kale çizgisinden kale ağının derinliği ile aynı uzaklıkta ve kale ağlarına 1metre (1yarda) uzakta olacaktır.

12 Gerekçe: Maçın resmi görevlilerinin (görevli hakem ve yardımcı hakemlerin) kaleyi görüş açılarını kısıtlamamak için kale ağlarına 1 metreden daha yakına dikey yerleştirilen reklamlar olmayacaktır. Kale arkası mesafesi ciddi bir çalışmayla tam bir metre olarak ölçülemeyen bazı stadyumlar dikkate alınarak söz konusu teklif kabul edildi.

13 (Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.115)
KURAL 12 – FAULLER VE FENA HAREKETLER (Futbol Oyun Kuralları Kitabı s.115) Mevcut Metin ve Değişiklik: Topu Elle Tutmak Disiplin Yaptırımları Bir oyuncu, kasıtlı olarak topu elle tuttuğu veya oynadığında sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verilmesi gereken durumlar vardır. Örneğin, eğer bir oyuncu: kasıtlı olarak ve açık şekilde bir rakibin topa sahip olmasını engellemek için topu elle tutarsa, kasıtlı olarak topla elle oynayarak gol atmaya çalışırsa.

14 Gerekçe: Elle oynamanın yarattığı sonucu cezalandırmak “açık bir şekilde” oynanması gerçeğinden daha önemlidir. Fark edilmeyen bir elle oynama çok önemli olabilir. Ayrıca “açık bir şekilde” ifadesinin ne anlama geldiğini tanımlamak ve bu yüzden özellikle değişik deneyimlere sahip, değişik kıtalardan veya ülkelerden olan hakemler tarafından standart bir yoruma sahip olmak zordur. “açık bir şekilde” ifadesini silme ve eğer elle oynama rakip oyuncunun topa sahip olmasını engellemek için yapılırsa ihtarla cezalandırılmalıdır, şeklinde ifade etme yorum yapmayı daha kolaylaştıracaktır.


"OYUN KURALLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları