Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan"— Sunum transkripti:

1 Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan
Yandan alttan atılan Voleybolda oyunu başlatan vuruştur. Üstten atılan servis Tenis servis (Dönmeden giden) Balans tipi yüzen servis (Dönmeden giden) Balansiye servis (Dönerek giden) Smaç servis (Dönerek giden) Sıçrayarak smaç servis (Dönerek giden)

2 Manşet Pas İki kolun iç tarafının yan yana gelerek, dirsekle el arasındaki bölümle topu fırlatma metodudur. Manşet asıl servis karşılamada kullanılır. Oyuncu manşet alma hareketine top kendisine gelmeden yani uzaktayken hazırlanmalıdır. Son anda yapılan ayarlamalar oyuncu için zor olacaktır. İyi bir pozisyon , yüksek ve rahat bir beklemedir. Alçak ve eğik bekleme yorucu ve çabuk hareketi engellediği gibi bel sakatlığı riskini artırmaktadır. Manşetçinin elleri, vücudunun yanında veya önündedir. Ayaklar yan yana ve fazla olmamak üzere açıktır. Dizlerini hafifçe büker. Denge çok önemlidir. Dengesi çok iyi olan bir oyuncu servisten top geldiği zaman hızlı ve kontrollü bir başlangıç yapar. Ağırlığın ayak uçlarına verilmesi dengeye yardımcı olur. Kalça hafif arkaya çıkar.

3 Manşet Ayak Pozisyonu : Ayakları yanyana ve yere düzgün bir şekilde basarak vücudun ağırlığını ayak parmaklarına yöneltmek, dizlerin içe doğru bakması ve kalçasının geriye doğru çıkması her zaman pozisyonu daha sağlam yapar. Manşet alan oyuncunun ilk görevi, önce topun ona doğru gelişini görmesidir. Üç önemli nokta : Manşet alan oyuncu manşet alacağı noktaya hareketine kadar topu izler. Oyuncu ağırlığının büyük bir bölümünü ayak parmaklarının uçlarında taşır. İyi bir denge için vücudunu yere yaklaştırır. Manşetçinin ellerini birleştirmesi için en iyi yol parmaklarını iki baş parmağının altında iyice kenetlemektir. Oyuncunun iyi bir manşet pozisyonuna sahip olabilmesi ellerinin iyi kilitlenmesi ile mümkündür. Oyuncu : Kollarının bükülmemesi için dirseklerini sıkıca kenetler. Kollarını dışa doğru açar, kolun düz kısmını topa doğru döndürür. Kollarını mümkün olduğu kadar birbiri ile kapalı tutar ve ikisi ile vuruşu yapmaya çalışır. İyi bir vücut pozisyonunda denge alçalmakla olur. Manşetçi dizlerini büker ve vücudunun üst kısmını belinden öne doğru iterek sırtını doğrultur. Kol salınımı kısadır. Eller yalnızca cm. hareket eder ve yerle yaklaşık 45 derece açı oluşturduğunda durur.

4 Parmak pas Ayaklar için iki pozisyon vardır. Bir ayağın ileride olması . Diğeri ayakların yan yana olması. Birinci pozisyon, kısa yürüyüş adımına benzer. Ayaklar omuz genişliği kadar açık ve arkada ki ayağın topuğu kalkıktır. Ayakların yan yana olduğu pozisyonda, iki ayakta hedefe 90 derece açı yapacak kadar bükülür. Ayaklar birbirine yakın ve yere düzgün basarak durur. Ayak uçları hedefe dönüktür. Tek ayağın önde olması genelde daha çok kullanılır. Ağırlığın büyük bir kısmı ön ayakta olur. Dizlerini hafifçe büker ve sonra topu yukarı doğru iterken bacaklarını doğrultur. Ayakların yan yana olması pozisyonu ise ayrı bir güç verir. Ağırlık iki ayağa dağılmıştır. Sırt düz ve diktir. Baş yukarıya doğru kalkık ve topu izler pozisyondadır. Kollar pas atışında elleri iter. Dirsekler tamamen geniş ve hazırdır.

5 Parmak pas Pasta bilekler bir yay gibi çalışır. Top bilekleri ittiği zaman bilekler bükülür. Bilekler topla temas anında sert olmamalıdır. Sert bilek bükülmeyi önler. Eller açıktır. Eller bir kase gibi parmaklarda kıvrıktır. Parmaklar yumuşak bir bekleyişte olmalıdır. Gergin parmaklar kolayca esnemez. Alından ellerin uzaklığı 15 cm ileridedir. İşaret parmakları yaklaşık bir çizgi üzerinde imiş gibidir. Vuruş anında kolların ileriye uzanmasıyla birlikte bacaklar da dizlerden doğrularak harekete katılırlar.

6 Blok Voleybolda; rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek için, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için file üzerinde yapılan bir savunma tekniğidir. Bloktan önce her iki ayak yanyana omuz genişliğinde veya biraz açıktır. Ağırlık ön bölümde ve yere sabittir. Eller rahatça omuzların üzerindedir. Avuçlar fileye dönüktür. Parmaklar açık, dizler biraz bükülü hücum hareketi takip edilir. Sırt diktir. Blok zamanı geldiğinde ağırlık seri bir şekilde düşürülür. Kalça geri gider, sırt düzdür. Dizler 90 derece kıvrıldığında durur ve sıçramaya hazır olunur. Yüz düzdür. Aşağıya bakmaz veya açısı değiştirilemez. Blokçu dik olarak sıçrar. Kollar düz ve omuzlardan parmak uçlarına kadar gergindir. Baş parmakların açıklığı topun aradan geçemeyeceği kadardır. Eğer blokçu bilekleri filenin üzerine çıkacak kadar sıçramadıysa vücut sıçradığı yükseklikte dik olarak kalır. Öne ancak file ve elleri arasındaki açıklıktaki kadar uzanabilir ve kapanabilir. Eğer blokçunun bilekleri filenin üzerine geçerse elleri ile öne doğru sıçradığı yükseklikte pres yapar. Bu oyuncuya topa erken dokunmayı veya aşağıya inmeyi sağlar. Eğer blokçu ön kollarının veya dirseklerinin bir kısmının filenin üzerine geçirebilirse kollarının öne doğru iter. Bu oyuncunun hücumdan hemen sonra topu kesmesini sağlar. Eğer blokçu, omuzlarına kadar filenin üzerine çıkabiliyorsa, belden öne doğru uzanır. Bu oyuncunun karşı sahada topa vurulur vurulmaz kesmesine yardımcı olur. Blok yapan oyuncular her zaman oldukları yerden sıçramazlar. Bazen de sağa veya sola hareket ederek blok yapmak durumunda kalabilirler. Bunu şu şekilde yaparlar:

7 Blokta Önemli Noktalar
Blokta çalışma tam bir disiplin içinde olmalıdır. Dikkatsizlik önemli sakatlılara neden olmaktadır. Smaç ne kadar değerli ise bu smacı blokla durdurmak, hatta sayı almak blokçuyu o derece mutlu edecektir. Blokta file üstüne çıkıldıktan sonra görev ellere düşmektedir. Bloğa çakılan mevkinin ellerin alacağı şekle etkisi vardır. Rakip takımın 2 numaradan ve file kenarından yapacağı bir hücumda, 4 numarada oynayan blokörün sol elini blok autu önleyecek şekilde rakip sahaya doğru çevirmesi, devamlı çapraz hücum yapan elemanların karşısında oynayan blokörlerin smaç yönünü kesecek şekilde ellerini tutması ve bloğu kapatmaları gerekir. Önemli olan noktalardan biri de blokta gerek kolların gerekse ellerin geriden getirerek vuruş yapmamasıdır. Blokta sıçrama fileye 30-40cm mesafede olup, düşüş yeri de sıçrama noktasına yakın olmalıdır

8 Aktif Blok AKTİF BLOK Voleybolcunun sıçrayabildiği oranda file üzerinden el ve kollarını karşı alana sokup, topa ellerin temas etmesi anında bileklerden kapanıp topun en kısa yoldan karşı alana düşürülmesi amacıyla yapılan blok türüdür. En çok uygulanan blok türüdür. Rakibin hücum amacıyla alanımıza doğru yapığı vuruşlarda, smaç yüksekliği bloktan düşük ise aktif blok yapılır. PASİF BLOK Blok yüksekliği hücum yüksekliğinden az ise, arka alan savunma oyuncularına gidecek olan topun süratini azaltmak amacıyla bilekler geriye doğru düşürülerek blok yapılır ve top ellerden sekerek geri alana gider. Bloklar tekli, ikili ya da üçlü yapılabilir. Tekli blok adam adama yapılan bloktur.

9 Smaç Voleybolda, rakip sahaya doğru vurularak yapılan bir hücum tekniğidir. Çok etkili bir hücum tekniği olup, direk sayı almada çok etkilidir. Smaç için hazırlık pozisyonu koşucuların hazırlığı gibidir. Tüm ağırlık öndeki ayaktadır. Sağ elini kullanıyorsa sağ ayağı öndedir. Topa giderken dört, üç yada iki adım kullanılır. Sağ ayak birinci adım olarak sayılır. İkinci adımda hız artar. Üçüncü adım sağ ayakla alınır, hızlı ve uzundur. Dördüncü adımlarda ise birbiri içine girmiş bir şekildedir. Üçüncü ve dördüncü adımlarda oyuncunun ayakları hemen hemen yan yana olur. Ayak parmaklarının ucu hedefini sağına 45 derece dönüktür. Vücut da sağa dönüktür.

10


"Servis Çeşitleri : Alttan atılan servis Önden alttan atılan" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları