Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SATRANÇTA BERABERLİKLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SATRANÇTA BERABERLİKLER"— Sunum transkripti:

1 SATRANÇTA BERABERLİKLER

2 İki tarafın da yenişemediği oyunlar berabere bitmiş sayılır.
Beraberlik durumunda oyuncular yarım puan alırlar. Sonuç ½ - ½ olarak yazılır.

3 Beraberlik Çeşitleri YETERSİZ GÜÇ: Mat yapabilmek için belirli bir güce sahip olmak gerekir. Oyuncuların mat yapabilecek güçte taşı yoksa oyun berabere biter. Oyunda sadece şahlar kalmışsa mat yapılamaz. Şahın yanında sadece bir at ya da bir fil kalmışsa mat yapmak olanaksızdır. Oyun berabere biter.

4 Yetersiz güce örnek Şah ve Fil, yalnız kalmış şahı mat edemez.
Oyun berabere sonuçlanır ve oyuncular yarım puan alırlar. Şah ve At, yalnız kalmış şahı mat edemez.

5 Mat yapabilmek için şahın yanında bulunması gereken taşlar.
Bir Vezir Bir Kale At ve Fil 2 Fil olmalıdır. Piyonun Vezir potansiyeli olduğu için oyun berabere sonuçlanmaz.

6 PAT: Oyuncu kurallara uygun hamle yapamıyorsa ve şah tehdit altında değilse, oyun berabere biter. Bu duruma PAT adı verilir. PAT’a Örnek: Hamle sırası siyahtadır. Şahın oynayacak hiçbir yeri yoktur. Şah dışında oynayacak başka taşı da bulunmamaktadır. Şah tehdit edilmediği için Oyun Pat ile sonuçlanmıştır.

7 KONUM TEKRARI: Aynı konum 3 defa tekrarlanırsa oyun berabere bitmiş sayılır. Buna KONUM TEKRARI ile beraberlik denir. Konum tekrarı için hamlelerin arka arkaya yapılmış olması gerekmez. Ancak, konumun aynı olabilmesi için hamle sırasının aynı kişide olması gerekir. 3 hamle arka arkaya yapılmışsa buna HAMLE TEKRARI denir. Beraberliği kanıtlamak için hamlelerin notasyon kağıdına tek tek ve doğru olarak yazılmış olması gereklidir.

8 Konum ya da Hamle tekrarından beraberlik için öncelikle saat durdurulur. El kaldırılarak hakem masaya davet edilir. Konum tekrarının oluştuğu hamle notasyon kağıdına yazılır ancak oynanmaz. Eğer hamle yapılmış ise beraberlik istemi hakem tarafından geçersiz sayılır. Hamle yapmadan hakeme notasyona yazılı hamle gösterilere; “ yapacağım bu hamle ile 3 Konum ( hamle ) Tekrarı oluşuyor. Bundan dolayı beraberlik istiyorum” şeklinde istek belirtilir. Yapılan inceleme sonucunda istem doğru ise sonuç beraberedir. Sonuç yanlış ise zaman cezası verilir.

9 50 HAMLE KURALI: Son 50 hamle içinde hiç piyon hamlesi yapılmamış, oyunculardan hiçbiri taş almamış ise bu durum 50 hamle kuralına göre beraberedir. Ancak, beraberlik isteyen kişi 50.hamleyi yapmadan önce saati durdurur. Hakemi davet ederek beraberlik istemini hamlesini yapmadan ve notasyona yazmış olarak ister. Eğer hamle yapılmış ise istem geçersiz sayılır. Şartlar oluşmuşsa inceleme sonucu beraberlik verilir.

10 ANLAŞMALI BERABERLİK: Oyun esnasında taraflardan biri rakibine beraberlik teklif edebilir. Diğer oyuncu kabul ederse oyun berabere sonuçlanır. Beraberlik tekliflerini; genelde eşit durumdayken ve hamlede olan sporcu yapar. Notasyona = şeklinde ibare konur. Sürekli beraberlik teklif etmek ve güçsüz durumda olduğu halde beraberlik teklif etmek hoş karşılanmaz.

11 ÖNEMLİ BİLGİ Hakemden istenen 3 Konum Tekrarı ve 50 Hamle Kuralı gibi beraberlik talepleri rakibe de yapılmış sayılır. Rakip eğer kabul ederse hakemin incelemesine gerek kalmadan Anlaşmalı beraberlik durumu oluşur. Notasyonu her zaman doğru yazmak oyuncu için çok önemlidir. Oyuncunun hakkını koruyabilmesi için notasyonu doğru yazması gerekmektedir.


"SATRANÇTA BERABERLİKLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları