Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENLİKTE PSİKOSOSYAL GELİŞİM VE İLETİŞİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENLİKTE PSİKOSOSYAL GELİŞİM VE İLETİŞİM"— Sunum transkripti:

1 ERGENLİKTE PSİKOSOSYAL GELİŞİM VE İLETİŞİM
ŞEHİTLER ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ

2 Aileler Ergenlik Dönemindeki Çocukları İçin Şunları Düşünürler:
EBEVEYNLER NE DİYOR? Aileler Ergenlik Dönemindeki Çocukları İçin Şunları Düşünürler: Anlayamıyorum, çok tutarsız. Aileden koptu, bencil ve çıkarcı. Saygısız, kaba, muhalefet, beğenmiyor. Hırçın, öfkeli, sakar, süslü, alıngan. Tehlikeli uygunsuz şeyleri deniyor. Tembel, sorumsuz, pasaklı, dağınık. Dikkat çekmek istiyor, utangaç, tutkulu. Meraklı bir çocuk-bir koca adam

3 ERGENLER NE DİYOR? Ergenlik Dönemindeki Bireyler İse Aileleri Hakkında Şunları Düşünürler: Beni dinlemiyorlar, saymıyorlar. Ayrı oda istiyorum ve mekanıma karışmasınlar. Özgürlük ve uygun harçlık istiyorum. Arkadaşlarımla ve benle dalga geçmesinler. Ne yapacağımı söylemesinler. Bana çocuk muamelesi yapmasınlar.

4 Büyümek, başkalaşmak ve dönüşmektir.
Ergenlik Nedir? Yeni bedenini tanıma, kabul etme, Kadın veya erkek toplumsal rolü kabul etme, Her iki cinsten yaşıtları ile yakın ilişki kurabilme, Aileye olan çocuksu bağımlılıktan kurtulma, Evliliğe ve aile yaşamına hazırlanma, Ekonomik özgürlüğe ve mesleğe hazırlanma Davranışın rehberi olarak bir dizi değer ve ahlak sistemi kazanma, bir ideoloji geliştirme gibi kişisel gelişim aşamalarına hazırlık dönemidir. Büyümek, başkalaşmak ve dönüşmektir. Tırtılın koza içinde kelebeğe dönüştüğü dönem gibidir. ! Sağlıklı her çocuğun geçmesi gereken bir süreçtir

5 GENÇLİĞE ATILAN İLK ADIM OLAN BU DÖNEMDE;
Üretken ve enerjik olma Üşenme ve erteleme Sabırsız ve sıkılgan olma Birşeye takma ama çabuk bıkma Ölümüne sevme, çabucak unutma Aynı anda gülme ve ağlama Utangaç ve yırtık olma Tutkulu ve maymun iştahlı olma gibi birbirine zıt davranışlar görülebilir.

6 Gençliğe adım atan bireyler;
Fark edilmek, Özel olmak, Takdir edilmek, Saygı duyulmak, Hatırlanmak isterler.

7 Bu Dönemde En Önemli Şey Arkadaşlıktır.
Arkadaşlar; Aileden bağımsızlaşmada tutunacak dal olurlar. Kendimizi kıyaslayıp, geliştireceğimiz kişilerdir. Aynamız, sır paylaşanımız, bizi gereğinde yatıştıran, sakinleştiren, öğretmenimiz, kardeşimiz, anamız-babamız, bizimle ağlayan bizimle gülen kişilerdir. Arkadaşlarımızın; Şakası, eleştirmesi bize batmaz. Arkadaşlarımız çocukluktan yetişkinliğe uzanan yolda can yoldaşımızdır.

8 SORUNLAR DA VARDIR Bazen doğru bilgi sahibi olmamak, sorun olmayan şeyleri sorun gibi algılatır. Fiziksel- cinsel gelişmede akranlardan geri olmak ve kıyaslamalar yapmak. Gelecek kaygısı duymak Aslında yapmak istemediğiniz şeyleri arkadaşlar teklif edince “hayır” diyememek. Cinsel konularda doğru bilgiye ulaşmada sıkıntı çekmek.

9 ERGENLİKTE EN SIK GÖRÜLEN PROBLEMLER
Depresyon Anksiyete(kaygı-endişe): Panik Atak, Fobiler (Korkular), Takıntılar, Saplantılar, Aşırı Heyecan, Sosyal Fobi Vücudu Sağlamken Hastalık Hissetme Yeme Bozuklukları: Anoreksia (Manken Hastalığı) Uyku Bozuklukları Dikkat Eksikliği Davranış Bozuklukları Alkol - Madde Kötüye Kullanımı

10 DOĞRU ANLAYALIM, DOĞRU ANLATALIM.
PEKİ, NE YAPALIM? DOĞRU ANLAYALIM, DOĞRU ANLATALIM. Kişilerarası ilişkilerde başarılı olabilmek için, “doğru iletişim tekniklerini” iyi bilmek gerekir.

11 Doğru İletişim İçin; İletişim kurmaktan korkmayın.
Kendimizi başkalarının yerine koyabilmek, Sebep-sonuç bağlantıları kurarak olayları anlamlandırmak, Açık açık sormak, alınmamak, samimiyet ve dürüstlük göstermek, Ben diliyle konuşmak, karşıdakini yargılamamak, Öfkeliyken, üzgünken iletişimi dondurmak, Gurur meselesi yapmadan, küsmeden, mizahı kullanmak, Alttaki niyeti test etmek, sadakati, sevgiyi iletmek gerekir. İletişim kurmaktan korkmayın. Esas problem iletişim kurmamaktır.

12 Problemleri Çözerken:
Ebeveynleriniz veya güvendiğiniz kişi ile problemlerinizi paylaşın. Gerçekle yüzleşin, saklamayın ve ertelemeyin. Arkadaşınızın iyiliğini düşünün, bazen onun için ona karşı davranmak gerekebilir. Kendi ideallerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın, hayallerinizin peşinden gidip emek verin. Başkalarının ve kendi deneyimlerinizin kıymetini bilin, tecrübe ve zamanı satın alamazsınız.

13 ASLA UMUTSUZ OLMAYIN. Zararın neresinden dönülse kardır….

14 ERGENLİK, YALNIZLIĞA MAHKUM OLMAK DEĞİLDİR.
SONUÇTA… Anlaşılmadığını düşünme Savunmaya girme Haksızlığa uğradığını düşünme Direnç gösterme Çaresizlik ve uzaklaşma Kızgınlık İsyan gibi davranışlar sizi YALNIZLIĞA itebilir. ERGENLİK, YALNIZLIĞA MAHKUM OLMAK DEĞİLDİR.

15 Sorunları paylaşmamak sizi yanlış yönlendirebilir.

16 Ergenlik döneminde karşılaşacağınız sorunları, ailenizle ve öğretmenlerinizle iletişime geçerek, arkadaşlarınızla paylaşarak çözebilirsiniz.


"ERGENLİKTE PSİKOSOSYAL GELİŞİM VE İLETİŞİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları