Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ."— Sunum transkripti:

1 GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ

2 ÖZGÜVEN

3 BAŞARININ TEMEL TAŞI ÖZGÜVEN

4 Eğitim sistemimizin temel amaçlarından birisi de kendini tanıyan ve çevresiyle sağlıklı iletişim kurabilen bireyler yetiştirmektir.

5 Okulda öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerin birçoğunun özgüven sorunu olduğu artık biliniyor.
Çocuğun eğitimsel gelişimini sağlayabilmek için öncelikle özgüvenin gelişmesi büyük önem taşıyor.

6 İnsan doğduğu andan itibaren beraber yaşadığı kişilerden etkilenerek ve onların etkilerini üzerinde taşıyarak okula gelir.

7 Tabii ki bu ilişkilerin en önemlisi anne-baba ile olan ilişkisidir.
Tabii ki bu ilişkilerin en önemlisi anne-baba ile olan ilişkisidir. Bu ilişkilerden yola çıkarak çocuk kendine bir benlik saptamış olacaktır. Bu benlik öğretmenler ve akranlarıyla yaşayacağı ilişkilerden de etkilenecektir.

8 Özgüven kazandıran durumlar,

9 Özgüven; GENÇLERİN; yeni şeyleri deneme konusunda kendine güvenmelerini, engeller karşısında çaba göstermeye devam etmelerini, başkaları ile sağlıklı etkileşimlerde bulunmalarını, beklenmedik güçlüklerle baş edebilmelerini ve kendi davranışlarını etkin bir şekilde idare edebilmelerini sağlar.

10 GENÇLERE; sürekli değişen dünya ile
Güçlü bir özgüven duygusu, GENÇLERE; sürekli değişen dünya ile baş etmek ve buna uyum sağlamak için gerekli esnekliği ve kaynakları sağlar. Çocuğun-GENCİN okulda kendisiyle alay edilmesinden, EŞYALARININ alınmasına ve ergenlik döneminde ;SİGARA –ALKOL , zararlı maddeleri reddedebilmeye kadar pek çok konu ile mücadele edebilme yeteneğini artırır.

11 Çocukta özgüven eksikliğinin temel
Sinyalleri: - Kendi başına hiç bir karar alamaz, her şeyi ebeveynlerine sorar ve onay ihtiyacı hisseder. Hata yapmaktan çok korkar. İçe kapanıktır, sessizdir, yaşıtları ile iletişim kurmakta zorlanır. Hakkını koruyamaz, kendisini savunamaz. Davranışları tutuktur. - Uyaranlara karşı orantısız ve abartılı tepkiler verebilir.

12 Özgüven:Baskıcı ortamda,uyguladıkları
kuralların nedenlerini açıklama gereği duymayan ailelerde, yeterince gelişmez. ( heykeltıraş aileler) ÖZGÜVEN: Özgür ve demokratik aile ortamlarında, olayların nedenlerini açıklayan,ÇOCUĞUN-GENCİN İHTİYAÇLARINI göz önünde bulunduran anne ve baba yaklaşımıyla gelişebilir. (Bahçıvan aileler)

13 ÖZGÜVEN Özgüven kendimizle ile ilgili olumlu duygular geliştirmemiz sonucunda ortaya çıkan harekete geçme durumu şeklinde düşünülebilir.

14 ÖZGÜVEN: İÇ ÖZGÜVEN DIŞ ÖZGÜVEN

15 İç özgüven, kendimizle ilgili hissettiğimiz memnuniyet ve kendimize dair inancımız ile ilgilidir.
Dış özgüven ,ise kendimiz hakkında dışarıya verdiğimiz görüntü ve insanlarla olan iletişimlerimizde farklı duygularımızı ifade edebilme becerimizle ilgilidir.

16 Bunlar arasında da çok iyi bir dengenin kurulmuş olması gerekir.
Hem iç hem de dış özgüveni farkında olarak ya da farkında olmadan çoğu zaman kullanırız. Bunlar arasında da çok iyi bir dengenin kurulmuş olması gerekir.

17 Özgüven konusuyla, hayattaki başarılarımızın doğru orantılı olarak birbirini tamamladığı göz önünden kaçırılmaması gereken bir nokta. Başarılı olduğumuz oranda özgüvenimiz yüksek olur. Yaptığımız hatalardan biri; her başarısızlığımızda kendimizi suçlamaktır.

18 Olumsuz varsayımlarımızla oluşturduğumuz “yıkıcı” düşünce yapılarımızı yenmek için bazı “onarıcı” teknikler var: Güçlü yönlerimizi belirlemek ve onların üstünde daha çok durmak Risk almak İç konuşma yapmak Kişisel değerlendirme yapmak Kendini sevmek

19 Kendini tanımak Hedef koymak Pozitif düşünmek İyi bir iletişim İyi ifade yeteneği Duyguları kontrol etme

20

21 ÖZGÜVEN KAZANDIRILMASINDA ÖNEMLİ KONULAR
SEVGİ GÜVEN SAYGI MODEL İLİŞKİLER DESTEK ÖDÜLLER

22 Aşırı özgüven kendimizi ve başkalarını farklı algılamamıza neden olabilir...

23 Güzel gören güzel düşünür.
OLUMLU DÜŞÜNMEK Güzel gören güzel düşünür. Güzel düşünen hayatından lezzet alır.

24 özgüven... saygı iletişim güven sevgi

25 SORU-GÖRÜŞ-ÖNERİ

26 KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER!!!
Maddeler kişiyi birçok şekilde etkileyebilir; uyuşmalarına yada halisünasyon görmelerine, çok panik olmalarına ve korkmalarına, sinirli saldırgan olmalarına yol açabilir. Derin ve uzun nefesler almasını sağlayın. İçinde bulunduğunuz ortamı sakinleştirin: Işıkları ve gürültüyü azaltın. TEŞEKKÜRLER!!! 26 26


"GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları