Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?"— Sunum transkripti:

1 ? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?
Neden böyle sakarca davranıyorum? Duygularımın böyle sık sık değişmesinin nedeni ne? Kendimi tanıyor muyum? Neden sesimi kontrol edemiyorum? Niçin vücudum tanıyamayacağım kadar hızlı değişiyor? Aman Allah'ım kıllanıyorum. şimdi ne yapacağım? Niye elimi kolumu koyacak yer bulamıyorum? ? O halde siz de efsanevi “Ergenlik Dönemine” girmiş olabilirsiniz!!!

2 Peki nedir bu “ergenlik”, tehlikeli midir?
Ergenlik sizlerin biyolojik, fizyolojik, zihinsel ve toplumsal olarak hızlı bir şekilde gelişdiğiniz bir dönemdir. Kızlarda ortalama 10-11, erkeklerde yaşlarında başlar yaşına kadar devam edebilir. Bu yaşların kesin olmamasının nedeni her gencin farklı olmasıdır. Tüm ergenlik dönemi boyunca kızlar cm erkekler ise cm uzar.

3 Ergenlik Çağındaki Kızlarda;
Boy uzar, kilo artar, fiziksel açıdan daha yetişkin gözükür. Ağırlıklı olarak kasık bölgesinde ve koltuk altında olmak üzere bedenin diğer bölgelerinde tüylenme artar. Kas ve daha çok yağ dokusu gelişimi ile, beden hatları yeni biçimini kazanır. Saç ve derilerinde yağlanma artabilir. Bunun sonucu olarak sivilceler ve siyah noktalar oluşabilir.

4 Ergenlik Çağındaki Erkeklerde;
Boy uzar, kilo artar, kas gücü gelişir. Sesleriniz önce çatallanır, sonra kalınlaşır, Sakal ve bıyıklar çıkmaya başlar. Kasık, koltuk altı ve göğüs bölgelerinde yoğun şekilde tüylenme olur. Erkeklerin de saç ve derilerinde yağlanma artabilir, sivilce ve siyah noktalar oluşabilir. Unutmayın bu değişimlerin başlangıç ve bitiş yaşı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

5 Mesela, daha sakar olabilirsiniz...
Ergen çocuklar hızla büyüdüğü için kaslar uyumlu çalışamayabilir. Yani dengeniz daha kolay bozulur. Bir de ergenler daha kolay utanır. Herkesin kendisini gözlediğini sanır. Deneyimsiz ve toy olduğunun bilincindedir. Bu da onun yanlışlar yapmasına, tökezlemesine, önüne arkasına bakmadan bir şeyleri devirmesine neden olur.

6 Duygularınız da değişir.
Kendinizi daha Hüzünlü hissedebilirsiniz . Eskisine göre daha öfkeli olabilirsiniz. Sorumluluk konusunda eskisi gibi titiz olamayabilirsiniz. Daha önceden hiç düşünmediğiniz (sağlık, arkadaşlık ilişkileri gibi) konularda korkularınız ve endişeleriniz olabilir. Bir sabah uyandığınızda birdenbire kendine güvenli biri olabilirsiniz. Sevgi gibi konuları daha yoğun yaşabilrsiniz.

7 Duygularınız değişir dedik, peki davranışlarınız?
Okuluna ve derslerine karşı isteksiz davranır, bu nedenle notlarında düşme olabilir. (Tabi bu çalışmamak için mazeret olmamalı, sonuçta sınıfında hala yükek not alan ve sizin gibi ergenlik döneminde olan arkadaşlarınız var.) Aile ve okula karşı disiplisiz olabilirsiniz. Unutmayın yaş ilerledikçe bu zıtlık azalır, olgunluk ve hoşgörü artar. Bu dönemde ani küsme ve kırgınlıklar hissedebilir, yalnız kalmak isteyebilirsiniz. Kendine güven eksikliğinden, hata yapma kaygısından dolayı, aslında yapabileceği bir çok işten ve insanlardan uzak durabilirsiniz. Zamanınızın önemli bir kısmını hayal kurarak geçirdiğinizi görebilirsiniz. Özellikle ders çalışırken hayal kurma isteği güçlü bir biçimde ortaya çıkar ve zaman kaybına neden olur. Duygularınız değişir dedik, peki davranışlarınız?

8 Peki hiç mi iyi bir şey yok?
11 yaşından sonra mantıksal düşünme yeteneğiniz yetişkinler düzeyine erişir. Yaşam karşısında sadece size ait fikirler oluşmaya başlar. Görüş alışverişi ve tartışma sizin yaşamınızda önemli bir yer almaya başlar. Toplumun gelenek ve göreneklerine, kurallarına karşı tutumunuz değişir.

9 Unutmayın!!! ergenlikte özbakım yani temizlik çok önemlidir.
Bu dönemde sivilceleriniz artar, bedeninizde siyah noktalar görülmeye başlar ve saçlarınız daha yağlı gözükür. Bu konularda bilgi almak için rehberlik servisini ziyaret edebilirsiniz.


"? ? ? Bugünlerde şu soruları kendinize soruyor musunuz?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları