Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERGENİN DÜNYASI VE İLETİŞİM İstanbul Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi 2010.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERGENİN DÜNYASI VE İLETİŞİM İstanbul Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi 2010."— Sunum transkripti:

1 ERGENİN DÜNYASI VE İLETİŞİM İstanbul Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi 2010

2 Ergenlik Nedir? İnsanda fiziksel, duygusal, hormonal, sosyal, kişisel ve zihinsel değişme ve gelişmelerin olduğu özel bir evredir.

3 Ergenlik Sağlıklı her çocuğun geçmesi gereken bir süreçtir. Kişisel olarak başlangıç-bitişi farklıdır. (10-20 yaş arası) ‏

4 Ergenlikte Değişimler  Fiziksel değişimler  Duygusal değişimler  Sosyal değişimler  Zihinsel değişimler

5 Fiziksel Değişimler  Ergenler için standart bir büyüme eğrisi çizilemez.  Büyüme hız ve süreleri bireyden bireye değişir.  Özellikle kızlar daha hızlı büyürler.

6 Fiziksel Değişimler  Sesin kalınlaşması,  Sivilcelerin artması,  Ani kilo-boy değişimi,  Kas yapısında ve kemik kitlesinde artış.

7 Ani kilo değişimleri görülebilir. Şişmanlık veya zayıflık olabilir. ‏ Fiziksel Değişimler

8  El ve ayaklarda ani büyüme görülür.  Bu ani büyümeye bağlı sakarlıklar görülebilir.

9 Bedensel Değişimler  Boy uzamasında genetik etmenlerin yanı sıra beslenme, spor gibi çevresel etmenlerde önemlidir.  Basketbol, voleybol, atletizm gibi spor faaliyetleri boy uzamasını arttırır.

10 Fiziksel Değişimler Hormonlar ve bedenin cinsel farklılaşması sonucu bocalamalar yaşanabilir.

11 Duygusal Değişimler Ergenlikte duygularda yoğunluk ve dalgalanmalar oluşabilir. Duygularda aşırılık ve istikrarsızlık yaşanabilir.

12 Duygusal Değişimler  Mahcubiyet ve çekingenlik,  Aşırı hayal kurma, aşık olma,  Tedirginlik, huzursuzluk, hoşnutsuzluk,  Çabuk sinirlenme, çabuk heyecanlanma,  Karamsarlık.

13  Yalnız kalma isteği,  Bağımsızlık arayışı. Ergenin; evine ve sevdiklerine bağlılığını sürdürerek bağımsızlığını kazanması en güzel yoldur. Duygusal Değişimler

14  Kendini değerli hissetmek,  Güçlü olmak, güçlü olanla ilişki kurmak,  Güvenlik, düzen ve kural ihtiyacı duymak,  Hak arayabilme, meraklarını giderme çabası içindedirler.

15 Sosyal Değişimler Ailede başlayan sosyal süreç ergenlikte okul ve arkadaş gruplarına kaymaktadır.  Aileye olan çocuksu bağımlılıktan kurtulma,  Kimlik arayışı,  Saygınlık ve statü kazanma isteği,

16 Sosyal Değişimler Seçilen model bazen arkadaş grubundan olabilir. Bir gruba ait olma, sosyal gelişme için oldukça önemli bir duygudur. Seçilen model bazen arkadaş grubundan olabilir. Bir gruba ait olma, sosyal gelişme için oldukça önemli bir duygudur.

17 Sosyal Değişimler  Çabuk kurulan ve bozulan ilişkiler,  Kolay etkilenme,  İlgi çekme, rol sahibi olma çabası,

18 – Gençliğe adım atan bireylerin kendilerini çevrelerine kabul ettirme çabaları bazen istemedikleri davranış ve tepkileri göstermelerine sebep olur. Sosyal Değişimler

19 Kendilerini yalnız, incelenen, eleştirilen, hakkında konuşulan biri olarak algılarlar. Kendilerini yalnız, incelenen, eleştirilen, hakkında konuşulan biri olarak algılarlar. Özel ve biricik oldukları; ölmeyecekleri, yaralanmayacakları, yakalanmayacakları, kötü şeylerin başlarına gelmeyeceği inancına sahiptirler. Özel ve biricik oldukları; ölmeyecekleri, yaralanmayacakları, yakalanmayacakları, kötü şeylerin başlarına gelmeyeceği inancına sahiptirler.

20 Sosyal Değişimler Sosyal Değişimler Özellikle akranları ve karşı cins tarafından fark edilip edilmedikleri, önemsenmeleri ve beğenilmeleri, çevrenin kabul etmesi ve popülaritesine göre kendilerine değer biçme davranışları yaygındır. Özellikle akranları ve karşı cins tarafından fark edilip edilmedikleri, önemsenmeleri ve beğenilmeleri, çevrenin kabul etmesi ve popülaritesine göre kendilerine değer biçme davranışları yaygındır.

21 Bu dönemde en önemli şey arkadaşlıktır. Arkadaşlar; Aileden bağımsızlaşmada tutunacak dal olurlar. Aileden bağımsızlaşmada tutunacak dal olurlar. Kendimizi kıyaslayıp, geliştireceğimiz kişilerdir. Kendimizi kıyaslayıp, geliştireceğimiz kişilerdir.

22 Zihinsel Değişimler  Kendine sunulan imkanları değerlendirebilir.  İdeallerini belirler ve kendine büyük hedefler koyar.  Davranışlarının ve hayatı düzenleme isteği oluşur.  Bir konuyu çok açıdan düşünme becerisi de edinmiştir.

23 Zihinsel Değişimler  Bulunduğu konuma ve düşüncelerine eleştirel bir gözle bakabilir.  Empati yapabilir.  Doğru ve yanlışı ayırabilmeye çalışır.  Kendi doğrularını bulmaya çalışır ve bu konuda etrafındakilerle ters düşmeye razı olur.

24 Ergen nasıl bir kişi olacağını öğrenirken, öncelikle çevresindeki insanların ve ailesinin davranışlarını gözler. Ergen nasıl bir kişi olacağını öğrenirken, öncelikle çevresindeki insanların ve ailesinin davranışlarını gözler.

25 Sıradan yerine uçları yaşarlar. Sıradan yerine uçları yaşarlar. Risk alma, gizli hareket etme, sabredememe, akranlarına HAYIR diyememe, suyuna gitme, Risk alma, gizli hareket etme, sabredememe, akranlarına HAYIR diyememe, suyuna gitme, kuralları, töreleri sorgulama, yasak olana özenme, kafa tutma gibi davranışlar görülür. kuralları, töreleri sorgulama, yasak olana özenme, kafa tutma gibi davranışlar görülür.

26 ERGENLİKTEİLETİŞİM

27 Doğru İletişim İçin; Doğru İletişim İçin; Kendimizi başkalarının yerine koyabilmek, Kendimizi başkalarının yerine koyabilmek, Sebep-sonuç bağlantıları kurarak olayları anlamlandırmak, Sebep-sonuç bağlantıları kurarak olayları anlamlandırmak,

28 Açık açık sormak, alınmamak, samimiyet ve dürüstlük göstermek, Açık açık sormak, alınmamak, samimiyet ve dürüstlük göstermek, Ben diliyle konuşmak, karşıdakini yargılamamak, Ben diliyle konuşmak, karşıdakini yargılamamak, Doğru İletişim İçin;

29 Öfkeliyken, üzgünken iletişimi dondurmak, Öfkeliyken, üzgünken iletişimi dondurmak, Gurur meselesi yapmadan, küsmeden, mizahı kullanmak, Gurur meselesi yapmadan, küsmeden, mizahı kullanmak, Alttaki niyeti test etmek, sadakati, sevgiyi iletmek gerekir. Alttaki niyeti test etmek, sadakati, sevgiyi iletmek gerekir. Doğru İletişim İçin;

30 AİLE ve AKRANLARLA HATALI İLETİŞİM İyi dinlememe İyi dinlememe Öneri getirme, Öneri getirme, Yargılama Yargılama Analiz etme Analiz etme Teselli etme Teselli etme Alay etme, ad takma Alay etme, ad takma Konu değiştirme iletişimde görülen hatalı davranışlardır. Konu değiştirme iletişimde görülen hatalı davranışlardır.

31 Ergenlikte en sık görülen problemler Depresyon Depresyon Anksiyete(kaygı-endişe); panik atak, fobiler (korkular), takıntılar, saplantılar, aşırı heyecan, sosyal fobi Anksiyete(kaygı-endişe); panik atak, fobiler (korkular), takıntılar, saplantılar, aşırı heyecan, sosyal fobi Vücudumuz sağlamken hastalık hissetmemiz Vücudumuz sağlamken hastalık hissetmemiz Yeme bozuklukları; anoreksia (manken hastalığı) ‏ Yeme bozuklukları; anoreksia (manken hastalığı) ‏

32 Ergenlikte en sık görülen problemler Uyku bozuklukları Uyku bozuklukları Dikkat eksikliği Dikkat eksikliği Davranış bozuklukları, davranım bozukluğu Davranış bozuklukları, davranım bozukluğu Alkol - madde kullanımı Alkol - madde kullanımı

33 Problemleri Çözerken: Ebeveynleriniz veya güvendiğiniz kişi ile problemlerinizi paylaşın. Ebeveynleriniz veya güvendiğiniz kişi ile problemlerinizi paylaşın. Gerçekle yüzleşin, saklamayın ve ertelemeyin. Gerçekle yüzleşin, saklamayın ve ertelemeyin. Arkadaşınızın iyiliğini düşünün, bazen onun için ona karşı davranmak gerekebilir. Arkadaşınızın iyiliğini düşünün, bazen onun için ona karşı davranmak gerekebilir.

34 Problemleri Çözerken Kendi ideallerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın. Kendi ideallerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın. Başkalarının ve kendi deneyimlerinizin kıymetini bilin, tecrübe ve zamanı satın alamazsınız. Başkalarının ve kendi deneyimlerinizin kıymetini bilin, tecrübe ve zamanı satın alamazsınız.

35 Problemleri Çözerken ASLA UMUTSUZ OLMAYIN. Zararın neresinden dönülse kardır….

36 SONUÇTA… Anlaşılmadığını düşünme Savunmaya girme Haksızlığa uğradığını düşünme Direnç gösterme Çaresizlik ve uzaklaşma Kızgınlık İsyan gibi davranışlar kişiyi YALNIZLIĞA itebilir. kişiyi YALNIZLIĞA itebilir.

37 İletişim kurmaktan korkmayın. Sorunları paylaşmamak sizi yanlış yönlendirebilir. yönlendirebilir.

38 Gençlik döneminde önemsiz gördüğümüz, farketmediğimiz ruhsal rahatsızlıklar ileri dönemlerde daha ciddi hastalıklar olarak karşımıza çıkabilir ve hayatımıza damgasını vurabilir.

39 Ergenlik döneminde karşılaşacağınız ruhsal sorunları; ailenizle, öğretmenlerinizle, sağlık çalışanları ile iletişime geçerek, arkadaşlarınızla paylaşarak çözebilirsiniz.

40 HEP BİRLİKTE SORUNSUZ BİR GELECEĞE SAĞLIKLI YETİŞKİNLİĞE!


"ERGENİN DÜNYASI VE İLETİŞİM İstanbul Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi 2010." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları