Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇAĞIMIZIN MATEMATİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇAĞIMIZIN MATEMATİĞİ."— Sunum transkripti:

1 ÇAĞIMIZIN MATEMATİĞİ

2 Matematik tarihin başlangıcından beri var olan en eski bilimlerden biridir. Matematik eski zamanlarda şekillerin ve sayıların ilimi olarak tanımlanırdı. Şimdi ise geçirdiği gelişmeler sonucunda onun büyüklüğü birkaç cümleyle anlatılamayacak boyuta ulaşmıştır.  Matematikçiler için ise matematik resim veya müzik gibi incelik gerektiren bir sanattır. Matematik özel kişilerin anladığı özel bir tür dildir.

3 Matematiğin Günümüzdeki Kullanımları
Robot ve bilgisayar oyunlarının modellemeleri için cebirsel geometri teknikleri kullanılır. Uçak ve uydu modellemelerinde, dinamik sistemlerin değişimlerini ölçmede diferansiyel denklemler ve sayısal analiz kullanılır. Hacmi küçük yüzey alanı büyük, antenler yapılmasında ve canlılardaki kılcal damar düzeni ile kan akış sisteminin nasıl olduğunun açıklanması için fraktal geometrisi kullanılır. Verilerin en az kayıpla en uzak noktalara gönderilebilmesinin sağlanması için, Fourier analizi teknikleri kullanılır.

4 Canlı üremeleri ve hastalıkların yayılma mekanizmalarını modelleme amacıyla hücresel otomatlar kullanılır. Dijital verilerin matematiksel topolojisini belirlemek amacıyla cebirsel topolojinin alt kolu olan uygulamalı homolojiye başvurulur. Programlamacılık dalında algoritmik teknikler kullanılır. Elektrik devresi ve bilgisayar programlama alanında soyut mantığa başvurulur. Veritabanlarının topolojik ve kombinatorik incelemeleri yapılırken çizge kuramı kullanılır.

5 KERİM SARILAR

6 Samsunlu matematikçi Kerim Sarılar, Müslüman Türk dünyasının 21
Samsunlu matematikçi Kerim Sarılar, Müslüman Türk dünyasının 21. yüzyılda yeryüzü ve uzay hesaplamalarıyla ilgili modern geometrinin temellerini atacak buluşlar gerçekleştirdiğini söyledi.

7 Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'nden 1979'da mezun olduktan sonra kendini matematiğe adayan Kerim Sarılar, bugüne kadar matematik ve geometri alanında 20 buluşa imza attığına dikkat çekerek, en son "2*üçgenin alanı/yarıçap=sinüs alfa C * yarıçap" olduğunu ispatladı.

8 Buluşlarım dünyanın da ilgisini çekiyor. Benimle irtibata geçiyorlar
Buluşlarım dünyanın da ilgisini çekiyor. Benimle irtibata geçiyorlar. Bunların arasında başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin üniversiteleri de bulunmaktadır" dedi.

9 JOHN BACKUS

10 John Backus, Fortran programlama dilini geliştiren ve çağdaş yazılım dünyasına giden yolu açan bir öncüdür. 18 Mart 2007'de ABD'nin Oregon eyaletindeki Ashland'de hayatını kaybetmiştir. ABD'de 1924 yılında doğan Backus 1954'te bilgisayarların sürekli olarak yeniden programlanmasına karşı IBM bünyesinde (Formula Translator) Fortran'ı geliştirmişti. Önce matematik, ardından da mühendislik eğitimi alan Backus çok sayıda bilimsel ödülün de sahibiydi.

11 CEM YALÇIN YILDIRIM

12 Cem Yalçın Yıldırım (d. 8. Temmuz 1961), Türk matematikçi
Cem Yalçın Yıldırım (d. 8. Temmuz 1961), Türk matematikçi. Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyesidir. Sayılar kuramı üzerine çalışmaktadır. Dan Goldston ile beraber yaptığı, "asal sayılar arasındaki küçük boşluklar" isimli çalışmasının ikiz asallar kestiriminin çözülmesinde anahtar rol oynayacağı düşünülmektedir.

13 JOHN HORTON CONWAY

14 John Horton Conway (d. 26 Aralık 1937, Liverpool, İngiltere), üretken matematikçi sınırlı grupların teorilerinde, düğüm teorisinde, sayı teorisinde, kombinasyonal oyun teorisinde ve kodlama teorisinde aktif verimli matematikçi.

15 Conway Princeton Üniversitesinde şu anda matematik profesörüdür
Conway Princeton Üniversitesinde şu anda matematik profesörüdür. Harold Davenport altında araştırmaya başladığı Cambridge çalışmıtır. Erdös sayısından birine sahiptir. Berwick ödülünü (1971) almıştır, kraliyet topluluğunun akademik üyesi olarak seçilmiş ve Pólya ödülünün(LMS) ilk alıcısıdır.

16 CAHİT ARF

17 Cahit Arf (d. 1910, Selanik – ö. 26 Aralık 1997, İstanbul), Türk matematikçi. Kendi adıyla bilinen teoremleri, dünya çapında tanınmasını sağlamıştır. Doktorasını yapmak için gittiği Almanya’da, matematikçi Helmut Hasse ile birlikte önemli çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sonunda, matematikte Hasse-Arf Kuramı’nı geliştirdi. Arf değişmezi, Arf halkaları ve Arf kapanışları gibi kendi adıyla bilinen matematiksel terimleri bilim dünyasına kazandırdı. 2009 yılından itibaren 10 Türk Liralık banknotların arka yüzünde resmi bulunacak.

18 MARTİN GARDNER

19 MARTİN GARDNER Martin Gardner (d. 21 Ekim 1914 –ö. 22 Mayıs 2010) eğlencelimatematik alanında uzmanlaşmış Amerikalı matematik ve fen yazarı yılından yılına kadar Scientific American dergisinde Mathematical Games köşesini yazdı ve yaklaşık 70 kitap yayımladı.

20 2.Dünta savasından sonra, Gardner, Chicago Üniversitesi'ndeki koleje tekrar katıldı. Mezun olmak için bir yıl okulda kaldı fakat yüksek lisans derecesi elde edemedi.

21 SALİH TATAR

22 1. A uniqueness result in an inverse problem for a space- time fractional diffusion equation, Salih Tatar, Süleyman Ulusoy, Electronic Journal of Differential Equations 2. Identification of the density dependent coefficient in an inverse reaction-diffusion problem from a single boundary data, Ramazan Tınaztepe, Salih Tatar, Süleyman Ulusoy, EJDE, 21 (2014), 1-14

23 Aşağıdakilerden hangisi 21.yy matematikçilerinden değildir?
A)Kerim Sarılar B)Martin Gardner C)Brunner D)John Horton

24 Matematiğin günümüzdeki kullanım alanları nelerdir?

25 Aşağıdakilerden hangisi John Horton’un çalışmalarından biri değildir?
A)sayı teorisi B)düğüm teorisi C)pass teorisi D)kodlama teorisi

26 KÜBRA AYDINGÜLER NİHAL KERESTECİOĞLU MERVE BAY ELİF YAKAR MERVE ÖZMANTAR


"ÇAĞIMIZIN MATEMATİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları