Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI"— Sunum transkripti:

1 CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI

2 ÇOCUKLUK VE GENÇLİK YILLARI
1910 yılında Selanik’te doğdu, Balkan Savaşları sırasında ailesiyle İstanbul’a göç etti. Cahit Arif 5. sınıf öğrencisi olarak İzmir Sultanisi’ne kaydedildi. Fransa’da St. Louis Lisesi’ni iki yılda bitirerek Türkiye’ye döndü. İdealist yolu tercih edip École Normal Superior’ü seçti ve bu ünlü okulu iki yılda bitirdi. “Vatan, millet heyecanı” ile Galatasaray Lisesi’nde öğretmenlik yaptı.

3 AKADEMİSYEN YILLARI Cahit Arf “profesör muavini namzedi” (doçent adayı) ünvanıyla İstanbul Üniversitesi’nde görevlendirildi. “O sıralarda bende muvaffak olacağım hissi uyandı. Muvaffak olmak da şu idi: Alim olmak, matematikte bir şeyler yapmak.”

4 Sentetik geometride çizim problemlerini pergel ve cetvel ile çözümleri ile ilgileniyordu.
Çözüm için problemin ikinci dereceden cebirsel denklemlere indirgenmesinin gerektiğini anladı. “Galois anlamında çözülebilir” denklemlerin listesini yapmayı düşündü.

5 HASSE İLE ÇALIŞMALARI 1937 yılında çalışmak istediği sayılar teorisi, sınıf cisimleri teorisi konularında önemli bir merkez olan Göttingen Üniversitesi’nde doktorasına başladı. Hasse problemi önce bazı özel hallerde çözmesini önerdi. Bu özel hallerin çözümü 1938’de doktora tezini de oluşturdu. Bu çalışmayla elde ettiği sonuçların bir kısmı literatürde "Hasse-Arf teoremi“ olarak adlandırılmaktadır.

6 Karakteristiği iki olan kuadratik formları sınıflandırdı ve değişmezlerini (“Arf invaryantı”) belirledi. Sayılar teorisinde çok özel bir yeri olan lokal cisimler konusuna büyük katkıları oldu.

7 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ YILLARI
1940 yılında İstanbul Üniversitesi’ne geri döndü. Cebirsel eğrilerin bir noktası etrafındaki tekilliklere dair teorinin n boyutlu uzayda da geçerli olduğunu kanıtlayarak “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” kavramlarını dünyaya tanıttı. 1943 yılında 33 yaşında profesör, yılında ordinaryus profesör oldu.

8 Arkadaşı Mustafa İnan’ın Belçika’da yıkılan bir köprü ile ilgili doktora tezine destek olarak genel bir çerçevede matematiksel modeller geliştirdi ve bu çalışması için İnönü Ödülü’nü aldı yılına kadar İstanbul Üniversitesi’ndeki görevini sürdürdü

9 CUMHURİYET DÖNEMİ KURUMLARINA KATKILARI
İstanbul Teknik Üniversitesi ve Robert Koleji'nde öğretim üyeliği yaptı. Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kurulmasında rol aldı ve Bilim Kurulu’nun ilk başkanı oldu. yıllarında Princeton'da İleri Araştırmalar Enstitüsü’nde ve California Üniversitesi’nde araştırmalarına devam etti.

10 1967’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik bölümünde çalışmaya başladı.
1974'te TÜBİTAK Bilim Ödülü aldı. 1980 yılında yaş haddinden emekli olsa da ODTÜ’de ders vermeye devam etti.

11 ALKIŞLAR 1980'de Karadeniz Teknik Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi, 1981'de Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından kendisine onur doktorası verildi. yılları arasında Türk Matematik Derneği Başkanlığı yaptı. 1988’ de kendisine “Mustafa Parlar Bilim ve Onur Ödülü” ve 1989’ da Ege Üniversitesi tarafından “Şükran Plaketi” verildi.

12 Aralık 1993'te Türkiye Bilimler Akademisi Şeref Üyeliği ve 4 Şubat 1994'te Fransa'dan Commandeur des Palmes Academiques ödüllerini aldı.

13 CAHİT ARF’IN SÖZLERİ · İnsanoğlu bir gün sonsuza dek yaşamayı matematikle bulacaktır. · Matematik esas olarak sabır olayıdır. Belleyerek değil keşfederek anlamak gerekir. · Ben matematiğe hayatımı adadım, karşılığında bana hayatımı geri verdi. Çocukluğumda benim için üç şey vardı. Matematik, tarih ve politika. Ama matematik zaten hepsini anlatan şeydi.

14 · Osmanlı Devleti fazla büyüktü ve gerideydi, Türkiye daha küçük ve ileride olacak.
· Bilim ve inanç iki ayrı unsurdur. Birleşirse devrim yapabilirsiniz. · İşlerinizi başkalarına yaptırmayın. Çünkü kendi istedikleri gibi yaparlar. · Gerçekten evrenin sırrını arıyorsanız, benim yaptığım gibi sayılara gelin. Sonsuzluk her şeyin cevabıdır. Sayı sonsuzdur. · İki kere iki nasıl dörtse, bende o kadar akılcıyımdır. · Elime Kur’an’ı aldığımda Allah’a, elime kalemi aldığımda kendime inanıyorum.

15 SON YILLARI 1982 yılından sonra çalışmalarına Bebek’teki evinde ve Gebze’deki Marmara Araştırma Merkezi’nde devam etti. Bu dönemde kafasını kurcalayan bazı problemlere ve bazı biyolojik süreçlerin matematik modellemesi ile ilgili problemlerle uğraştı.

16 “Cahit Arf büyük yeteneği, birikimi ve ünüyle yurt dışında kalarak dünyanın en önemli üniversite ve bilim merkezlerinde çalışabilir, çok daha büyük bilimsel başarılara imza atabilirdi. Ama o, ülkesine, vatanına bağlılığı nedeniyle Türkiye’ ye dönüp hizmet etmeyi yeğledi.”

17 California Üniversitesi`nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu
California Üniversitesi`nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu.1967 yılında yurda dönerek Orta Doğu Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü`nde çalışmaya başladı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Bilim Kurulu Başkanlığında bulundu, ve bu kurumun kurulması ve gelişmesi yönünde emek harcadı.

18 yılları arasında da Türk Matematik Derneği`nin başkanlığını yürüttü, ayrıca TÜBİTAK`ın " Doğa Turkish Journal of Mathematics" ile "Turkish Journal of Mathematics" adlı dergilerinde yayın kurulu üyeliklerinde de bulundu.Ölümüne dek TÜBİTAK`ın Marmara Araştırma Merkezi`nde ve Bebek-İstanbul`daki evinde matematik çalışmalarını sürdürdü. Ölüm tarihi dir.

19

20

21 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"CAHİT ARF TÜRK MATEMATİKÇİSİNİN HAYATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları