Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

D.G.S. DİKEY GEÇİŞ SINAVI REHBERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "D.G.S. DİKEY GEÇİŞ SINAVI REHBERİ"— Sunum transkripti:

1 D.G.S. DİKEY GEÇİŞ SINAVI REHBERİ

2 Dikey Geçiş Sınavı Nedir?
Meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yılda bir defa gerçekleştirilen sınavdır.

3 Sınav Nasıl Gerçekleştirilmektedir?
DGS, yılda bir kez, Temmuz ayında, tek oturumda üniversite rektörlüklerinin bulunduğu kentlerde yapılmaktadır. 2007 Yılı Dikey Geçiş Sınavı tarihinde yapılacak olup, başvurular ise Tarihleri arasında olacaktır. DGS’de sayısal ve sözel bölümden oluşan (160 soru) bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika)

4 Sınavın İçeriği Nasıldır?
DGS, sayısal ve sözel içerikli akıl yürütme (muhakeme) becerilerinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla ilgili olarak hazırlanan sorular, ön lisans programlarında kazanılan bilgi ve becerileri ölçmeye yönelik değildir. Test soruları, farklı alanlardan gelen yükseköğretim kurumu mezunlarının cevaplayabilecekleri niteliktedir. Yani sınav bir yetenek testi mahiyetindedir.

5 Sınava Kaç Defa Girilebilir?
Yükseköğretim programlarına dikey geçiş için başvuracak adaylar dikey geçiş için yapılacak sınavlara en çok üç kez girebilirler. (20 Mart 2007 Tarihli Değişiklik)

6 Sınava Kimler Katılabilir?
DGS’ye, meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan her aday başvurabilir.

7 Sınavda puanı etkileyen katsayıları nasıldır?
DGS puan türü Sayısal standart katsayı Sözel standart katsayı Ağırlıklı Önlisans Başarı puanı (AÖBP) Sayısal DGS Puanı 3 0,6 Sözel DGS Puanı E.Ağırlıklı DGS Puanı 1,8

8 DGS Puanımı Etkileyen Unsurlar Nelerdir?
Adayların DGS Puanları, sınavda yaptıkları net sayısı ile hesaplanan puan ile Meslek yüksek okulundaki mezuniyet dercelerine göre hesaplanan Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanları (AÖBP) toplanarak hesaplanmaktadır.

9 Şimdiye Kadar Sınavda Çıkan Soruların İçeriği Nasıldır
Şimdiye Kadar Sınavda Çıkan Soruların İçeriği Nasıldır? ( Arası Sözel) KAVRAMLAR ARASI İLİŞKİ CÜMLE TAMAMLAMA DİYALOG TAMAMLAMA SÖZCÜK ANLAMI CÜMLE ANLAMI ANLATIM BOZUKLUKLARI SIRALAMA VERİLEN CÜMLEDEN ZORUNLU OLARAK ÇIKARILACAK SONUCU BULMA MUHAKEME, MANTIKSAL ÇIKARIM ANLAM BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZAN CÜMLEYİ BULMA PARAGRAF

10 Şimdiye Kadar Sınavda Çıkan Soruların İçeriği Nasıldır
Şimdiye Kadar Sınavda Çıkan Soruların İçeriği Nasıldır? ( Arası Sayısal) GENEL YETENEK TEMEL KAVRAMLAR SAYI SİSTEMLERİ BÖLÜNEBİLME, OBEB-OKEK RASYONEL SAYILAR SIRALAMA - BASİT EŞİTSİZLİKLER ÜSLÜ İFADELER KÖKLÜ İFADELER ÇARPANLARA AYIRMA ORAN - ORANTI DENKLEM ÇÖZME DENKLEM KURMA KÜMELER İŞLEM MODÜLER ARİTMETİK PERMÜTASYON ÇOKGENLER VE DÖRTGENLER ÇEMBER VE DAİRE KATI CİSİMLER DOĞRUNUN ANALİTİĞİ, TABLO YORUMLAMA, GRAFİK YORUMLARI

11 Kaç Tercih Yapabilirim
ÖSYM Dikey Geçiş adaylarına toplam 8 tercih hakkı vermektedir. Tercihler sınava başvuru sırasında yapılmaktadır.

12 Sınavda hangi alanları tercih edebiliriz?
YÜKSEKOKULUMUZ PROGRAMLARINDAN DİKEY GEÇİŞ YAPILABİLECEK LİSANS BÖLÜMLERİ WEB SİTEMİZİN AŞAĞIDAKİ ADRESİNDE YER ALMAKTADIR.

13 İntibak Nedir? İntibak (Hazırlık); DGS’ yi kazanan öğrencilerin yerleştikleri lisan programındaki ilk senelerine denir. Adaylar İntibak döneminde Lisans programının 1. ve 2. sınıfına ilişkin fark derslerini vermek zorundadır. Herhangi bir aday Kendisine verilen fark derslerinden birinden dahi kalırsa 3. Sınıfa kayıt yaptıramaz yani okulla ilişiği kesilir. İntibak dönemi en fazla 2 yarıyıl (1 sene) sürmektedir.

14 İntibak döneminde alınacak fark dersleri nelerdir?
Alınacak fark dersleri kazanılan lisans programının bölüm kurulunca belirlenmektedir. Adayların yerleştiği lisans programının 1. ve 2. sınıfının herhangi bir dersinden muaf olabilmesi için Mezun olukları M.Y. Okulunda o derse karşılık olarak gördükleri dersin hem müfredat, hem de kredi bakımından birbirini tutması gerekmektedir.

15 Açık Öğretime Dikey Geçiş Yapılabilir mi?
Önlisans mezunları diledikleri takdirde DGS’ye girmeden ve intibak dönemine tabi olmaksızın Açık Öğretim Fakültesinin ilgili lisans programlarına kayıt yaptırarak eğitimlerini lisans düzeyine tamamlayabilirler.

16 Açık Öğretimin hangi lisans programlarına dikey Geçiş Yapabilirim?
Önlisans olarak İşletme, Dış Ticaret Ve Muhasebe Bölümüm mezunları Açık Öğretim Fakültesi İşletme veya İktisat Bölümlerinden İstediklerine kayıt yaptırabilirler

17 Alttan Dersim Kalırsa Dikey Geçiş Yapabilir miyim?
Adaylar DGS’ yi kazandıkları takdirde Kazandıkları Lisan Programına kayıt yaptırabilmeleri için kesinlikle Önlisan’tan mezun durumda olmalıdırlar. Bu sununun hazırlanmasında Keçiborlu MYO kaynağı da kullanılmıştır.


"D.G.S. DİKEY GEÇİŞ SINAVI REHBERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları