Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem."— Sunum transkripti:

1 2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS)

2  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem olacaktır,  Sınav; 1. aşamada 1 oturum, 2. aşamada 4 oturum ve yabancı dil 1 oturum olmak üzere toplam 6 oturumda yapılacaktır,  1.aşama Mart sonu, 2.aşama Haziran sonu yapılacaktır,  Sistem şuanda lise–3 sınıfta öğrenim görecek öğrencileri kapsamaktadır. 2010 ÜNİVERSİTE GİRİŞ SINAVI;

3 1. Aşama: YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS)  Mart ayı sonunda tek oturumda yapılacak.  Öğrencilerin ortak alan derslerinden sorular yöneltilecektir.

4 YGS’de DERSLER ve SORU SAYILARI TEST ADI DERSLER SORU SAYILARI Temel Matematik Matematik ? Geometri Türkçe Türkçe ? Fen Bilimleri Fizik ? Kimya Biyoloji Sosyal Bilimler Tarih ? Coğrafya Felsefe

5 YGS; Toplam 180 soru, 180 dakika olacaktır. Öğrenciler bu bölümde aldıkları puanın bir kısmını ikinci bölümde kullanacaklardır. Ancak YGS’de bulunan testlerden LYS’ ye sadece temel Matematik ve Türkçe’nin etkisi olacaktır. Bu bölümden alınan puanlar MYO, AÖF ve özel yetenek sınav baraj puanını belirleyecektir. Bu sınavda belirlenecek barajı geçemeyen öğrenciler ikinci aşamaya giremeyeceklerdir.  Bu bölümde muhakeme gücü yüksek, yorum becerisini ölçmeye dayalı ortak müfredattan oluşan sorular sorulacaktır.

6 2. Aşama: LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI (LYS) İkinci aşama sınavı Haziran ayının sonuna doğru farklı günlerde toplam 5 oturumda yapılacaktır. Her oturumda farklı bir test uygulanacaktır. Öğrenciler girmek istedikleri yükseköğretim programına göre en az iki teste katılacaklardır.

7 LYS’de YER ALACAK TESTLER ve KAPSAMLARI  LYS-1= Matematik- Geometri- (Analitik Geometri)  LYS-2= Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji)  LYS-3= Türk Dili ve Edebiyat, Coğrafya-1  LYS-4= Sosyal Bilimler (Tarih,Coğrafya-2,Felsefe Grubu)  LYS-5= Yabancı Dil sorularından oluşacaktır.

8 LYS; Her testte 120-150 arası soru bulunacaktır. Sorular mevcut ÖSS’nin ikinci bölümüne benzeyecektir.

9 PUAN TÜRLERİ;  Türkçe- Matematik puanı (TM) : LYS-1 (mat-geo) LYS-3 (edeb – coğ-1) testlerini  Matematik-fen puanı (MF): LYS-1 (mat-geo) LYS-2 (fen bilimleri) testlerini  Türkçe – sosyal puanı (TS): LYS-3 (Edb.-coğ-1) LYS-4 (sosyal bilimler) testlerini  Yabancı Dil puanı (YD) : LYS-5 (yabancı dil) testini çözeceklerdir.

10 2010 ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ Öğrenciler girmek istedikleri yüksek öğretim programının puan türüne göre hangi oturuma katılacaklarına karar vereceklerdir. Burada mevcut sistemdeki SAY- MF, EA- TM, SÖZ- TS, DİL- YD puanına karşılık gelecektir. Ancak bazı bölümlerin puan türü değişebilir. Öğrencilerin lisedeki alanlarına göre mi yoksa farklı alanlarda mı sınava girebilecekleri daha sonra belirlenecektir. Her oturum 120–150 soru arasında olacak ve 2,5 saat süre verilecektir.

11 HESAPLANACAK PUANLAR Sınava katılacak öğrenciler girdikleri testlere göre farklı puanlar alacaklardır. Öğrencilerin her ders için ayrı puanı hesaplanacaktır.  Matematik puanı,  Geometri puanı,  Fizik puanı,  Kimya puanı,  Biyoloji puanı,  Türk Dili Edebiyatı puanı,  Coğrafya–1 puanı,  Tarih puanı,  Coğrafya-2 puanı,  Felsefe grubu puanı,  Yabancı Dil puanı,

12 HESAPLANACAK PUANLAR Sınav sonucunda öğrencilere girdikleri testlere göre: * MF-1 * TM-1 * TS-1 * YD-1 * MF-2 * TM-2 * TS-2 * YD-2 * MF-3 * TM-3 * TS-3 * YD-3 Puanları hesaplanacaktır. Bu puanlar hesaplanırken derslerin ağırlığı farklı olacaktır. Örneğin MF–1 de Fizik dersinin katsayısı farklı iken MF–2 de Fizik dersinin katkısı farklı olacaktır.

13 AOBP;  Ortaöğretim başarı puanı hesaplanma yöntemi devam edecek ancak katkı oranı %5 - %10 aralığına çekilecektir. Buda AOBP’nin etkisinin azalması anlamına gelecektir.  Öğrenciler farklı alanlarda sınava hazırlanabileceklerdir. Öğrenciler MF puanı için Matematik-Geometri (LYS–1) ve Fen Bilimleri (LYS–2) testlerine girerken isterse TM puanı için ek olarak Türk Dili Edebiyatı (LYS–3) testine de girebilir.  Meslek liselerinde okuyan öğrenciler LYS’ de istedikleri testten sınava girerek puan alabilir ve tercih yapabilirler. Fiili olarak AOBP yani katsayı baskısı ortadan kalkmış olmaktadır.

14 SONUÇ; Yeni sistemin ayrıntıları bir ay sonraki toplantıya bırakılmıştır. Özellikle test içerikleri ve bölümlerin öğrenci alacağı puan türleri daha sonraya bırakılması bazı bölümlerin puan türlerinin değişebileceğini göstermektedir. YGS’ nin LYS’ye etkisi olacaktır ancak oranı belirlenmemiştir. Derslerin katsayıları tam belirlenmemiştir. Öğrencilerin lisedeki alanına bağlı sınava girip girmeyeceği belirlenmemiştir.

15 SONUÇ;  YGS’nin olması öğrenciler açısından iyi olacaktır. Ancak LYS oturumlarının işlerliği önemlidir.  Açıklandığı kadarıyla yeni sistem hem kapsam açısından hem de şekil açısından farklı bir sistem olmuştur.  Bölümlerin puan türü belirlenirken puan türleri arasında eşitlik ilkesine uyulmalıdır. Örneğin TS puan türünün kontenjanı genişletilmelidir.  Yeni sınav sistemi öğrencileri daha çok sınav ve soru ile sorgulamaktadır. Bu olumlu bir gelişmedir. Çünkü tek oturumlu ve konuları tam kapsayamayan eski ÖSS, seçici misyonunu yitirmişti.  Öğrencilere istedikleri kadar sınava girme ve istedikleri alanda puan hesaplama hakkı verilmesi ilgi ve yeteneklerinde ortaya çıkan değişimlere göre yükseköğretim programı seçmelerine yol açacaktır.

16 SONUÇ; Derslerin ağırlıkları ve bölümlere göre ayrılması öğrencilerin daha hedefli ve amaçlı hazırlanmasını sağlayacaktır. Örneğin; Mühendisliğe hazırlanan öğrencinin iyi derecede Fen ve Matematik öğrenmesi gerekecektir. Bu da öğrencinin bu derslere ilgisini arttıracaktır. AOBP’nin etkisinin azaltılması olumlu ve eşitlikçi bir yaklaşımdır. Öğrencilerin eşit şartlarda sınava katılması ve yarışması sağlanacaktır. Yeni sınav sistemi öğrencilerin eğitimden kopmalarını önleyecek, öğrencileri lise son sınıfa kadar eğitimin içinde olmalarını sağlayacaktır.

17 SONUÇ; Çoklu puan hesaplanması olumlu bir yaklaşımdır. Eski sistemde SAY-2 dediğimiz puan hem Tıp Fakültesi ne hem Mühendisliğe öğrenci alırken derslerin etkisi de aynı orandaydı. Oysa yeni sistemde öğrenciler Tıp Fakültesi için MF-3 kullanırken Biyoloji daha etkili, Mühendislik için MF-2 puanını kullanırken Fizik daha etkili olacaktır. LYS’nin 5 farklı oturumda yapılması öğrencinin dikkat dağınıklığını, sınav kaygısını azaltacaktır. Yerleştirmenin merkezi yapılması ve üniversitelere göre bölümlerin farklı puan türüyle alması güvenilirlik anlamında önemlidir.

18 TEŞEKKÜR EDERİZ…


"2010 YENİ ÜNİVERSİTE GİRİŞ SİSTEMİ (YGS ve LYS).  Yeni sistem 2010 yılından itibaren uygulanacaktır,  2010 üniversite giriş sınavı 2 aşamalı bir sistem." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları